G4Media.ro

FOTO Muzeul țărănesc din Almașu Mare cu 15.000 de exponate, fondat acum…

FOTO Muzeul țărănesc din Almașu Mare cu 15.000 de exponate, fondat acum 42 de ani de un localnic. Emilian Achim (82 de ani): Cel mai greu în această perioadă este că nu vine nimeni, îmi lipsesc oamenii

La cei 82 de ani, Emilian Achim se poate lăuda cu o mare realizare a vieții sale: a transformat un loc aparent banal dintr-un sat al Munților Metaliferi, într-un muzeu surprinzător pentru orice vizitator.

A muncit pentru asta peste 40 de ani. Muzeul său din Almașu Mare (Alba), înființat în 1979, despre care spune că este ”primul muzeu privat din România”, numără în prezent peste de 15.000 de exponate care ilustrează viața oamenilor din munții  Apuseni, dar nu doar asta.

Muzeul are, spre exemplu, o secțiune dedicată tehnologiei secolului trecut. Acolo pot fi observate cele mai timpurii metode de comunicare la distanță: de la telefoane vechi, modele ale primelor televizoare, până la mașini de criptare și decriptare a informației. În secțiunea dedicată tehnologiei are până și un cabinet dentar de epocă.

Crearea ineditului muzeu vine pe fondul mai multor rezoluții ale Parlamentului European pe tema prezervării patrimoniului local.

Trecerile dintr-o încăpere în alta se fac prin intermediul unor uși mascate, greu de detectat, care amplifică efectul de surpriză resimțit de vizitatori.

O expoziție aparte este dedicată școlii de țară din secolul trecut: Emilian Achim a amenajat o sală de clasă completă, unică în România, cu bănci, tablă și catedră.

 

Tot în muzeu mai pot fi văzute nenumărate obiecte legate de minerit, dar și de viața de zi cu zi a moților.

Cele mai vechi lucruri din muzeu sunt obiecte de arheologie cu mult mai vechi decât era noastră: pietre funerare, ciocane din neolitic și multe altele. Printre acestea, un altar de ofrandă,  vechi de peste 4 mii de ani.

Emilian Achim în fața altarului de ofrandă vechi de 4.000 de ani

Muzeul mai cuprinde și o expoziție legată de viața și activitatea oamenilor din 1960 până în prezent.

Pe lângă lucrurile expuse în interiorul clădirii, Emilian Achim a extins muzeul și în exterior, unde are o casă tradițională de aproape 200 de ani și o moară pe apă, adusă în spaţiul expoziţional din satul Rovina, judeţul Hunedoara, atestată de la 1895.

Pentru a întreține acest muzeu, omul primește lunar câte 300 de lei de la Consiliul Judeţean Alba și 200 de lei de la Primăria Almașu Mare, bani foarte puțini în condițiile în care tot el se ocupă și de promovarea locului.

Vizitarea muzeului este gratuită, însă turiștii pot lasă la plecare o mică donație. Acești bani sunt folosiți pentru a întreține obiectele expuse.

În perioada pandemiei, locul a fost vizitat de foarte puțini oameni. Cu toate acestea, Emilian Achim a continuat să se ocupe de colecții și speră ca în perioada următoare cât mai multă lume să îi treacă pragul. ”Cel mai greu în această perioadă de pandemie este că nu vine nimeni, îmi lipsesc oamenii. Eram obișnuit să vină lumea la mine. Au fost domni mari, oameni importanți aici și s-au minunat de ce am putut face în 40 de ani”, spune omul de 82 de ani.

La Almașu Mare se poate ajunge urcând muntele dinspre Zlatna (județul Alba) sau dinspre Geoagiu (județul Hunedoara).

Foto: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Frumoasa promovare. Cei din zona, mergeti in vizita.

  2. Il salut pe nea Achim, ma bucur ca e sanatos. Este superb la el acolo. Nu mai este asa nicaieri, peste tot muzee moderne care pierd ceva din farmec… acolo te asteapta un om adevarat. Recomand sa mergeti pana traieste omul asta.

  3. o colectie uluitoare, iar Emilian Achim o gazda deosebita. Daca il prinzi in zi buna pe domnul Emilian poti sta si 3 ore in muzeu fara sa te plictisesti. Casa pe care o am in poza de profil este o casa veche de 200 de ani din curtea muzeului. Daca sunteti la odihna in statiunea Geoagiu puteti merge pana la Almasul Mare sa vizitati muzeul. Drumul este asfaltat . Nu veti regreta. Si sa nu uit: biserica din sat este cea mai veche biserica de piatra din Apuseni .