G4Media.ro

FOTO: O femelă de panda gigant a născut gemeni la un parc…

Sursa foto: Colaj Facebook / Ocean Park Hong Kong

FOTO: O femelă de panda gigant a născut gemeni la un parc zoo din Hong Kong / Ying Ying a devenit cea mai în vârstă mamă panda, după peste un deceniu de încercări de împerechere nereușite

Un panda gigant a născut gemeni după mai bine de un deceniu de încercări de împerechere nereușite, devenind cea mai în vârstă mamă panda cunoscută până în prezent, relatează CNN.

Ying Ying a născut puii în primele ore ale zilei de joi, în ajunul celei de-a 19-a aniversări – echivalentul vârstei de 57 de ani în ani umani, a declarat un purtător de cuvânt al Ocean Park din Hong Kong.

Fotografiile publicate de parcul tematic o arată pe Ying Ying chiar înainte de a intra în travaliu timp de cinci ore și pe gemenii ei de mărimea unei palme, de culoare roz – primii panda giganți născuți în Hong Kong.

Puii, o femelă care cântărește 122 de grame și un mascul de 112 grame, au ajuns în cele din urmă după ani de eforturi nereușite ale lui Ying Ying de a se împerechea cu partenerul ei Le Le după ce au fost dăruiți orașului în 2007 de către guvernul chinez.

„Această naștere este o adevărată raritate, mai ales având în vedere că Ying Ying este cel mai bătrân panda gigant înregistrat care a reușit să nască pentru prima dată”, a declarat Paulo Pong, președintele Ocean Park Corporation, într-un comunicat.

Însă vizitatorii vor trebui să aștepte câteva luni până la debutul oficial al puilor, deoarece nou-născuții primesc îngrijiri intensive 24 de ore din 24.

„Ambii pui sunt în prezent foarte fragili și au nevoie de timp pentru a se stabiliza, în special puiul femelă care are o temperatură corporală mai scăzută, plânsete mai slabe și un aport alimentar mai scăzut după naștere”, a declarat parcul.

Ying Ying a suferit anterior o serie de avorturi spontane – iar sarcina ei de cinci luni nu a fost ușoară, a adăugat parcul.

„Se știe că urșii panda giganți au dificultăți de reproducere, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc”, se arată în comunicat. „Fiind mamă pentru prima dată, Ying Ying a fost, pe bună dreptate, nervoasă pe tot parcursul procesului. Și-a petrecut o mare parte din timp întinsă pe pământ și răsucindu-se.”

Panda uriași au o singură perioadă fertilă pe parcursul anului, care durează doar una până la trei zile, iar preferința lor de a trăi singuri în habitatele lor naturale înseamnă că se împerechează rar.

Beijingul a petrecut decenii încercând să crească populația urșilor emblematici, creând rezervații întinse de-a lungul lanțurilor muntoase în încercarea de a-i salva de la dispariție.

Panda uriași sunt foarte greu de crescut în captivitate, dar după ani de declin, numărul lor în sălbăticie a crescut în ultimii ani.

În 2017, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a retrogradat specia de la „pe cale de dispariție” la „vulnerabilă”, după ce populația sa a crescut cu aproape 17% în deceniul precedent.

Se estimează că aproximativ 1 800 de urși panda mai trăiesc în sălbăticie, majoritatea în munții din Sichuan, în vestul Chinei. Există aproximativ 600 de urși panda în captivitate, iar Beijingul împrumută unii dintre ei în aproximativ 20 de țări.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...