G4Media.ro

FOTO: Parcul Natural Apuseni, invadat de turiști din Europa de Est. Rangerii…

Sursă foto: Parcul Natural Apuseni

FOTO: Parcul Natural Apuseni, invadat de turiști din Europa de Est. Rangerii acuză organizarea unor competiții auto neautorizate în zonele protejate

Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au semnalat numărul mare de ”turiști” din Europa de Est, mai ales din Cehia și Slovacia, care pătrund, în ultima vreme, cu mașini de teren în zonele protejate. Într-o singură zi, rangerii parcului au aplicat amenzi în valoare de 25.000 de lei, dar spun că este vorba despre un fenomen în toată Transilvania.

Șoferii depistați păreau că participă la o competiție neautorizată, cel mai probabil un raliu. Asta au dedus rangerii, după modul în care erau inscripționate și echipate mașinile.

Administratorii Parcului cer ajutorul poliției și al cetățenilor, care sunt invitați să semnaleze astfel de cazuri.

”Ariile naturale protejate nu sunt loc de joacă pentru adulți care probabil vor să își retrăiască copilăria atunci când folosesc autovehicule pentru a participa la evenimente „motorizate” internaționale, precum Gumbalkan, organizat ca raliu de navigație prin care aventurieri de ocazie din mai multe țări din estul Europei invadează zonele naturale, inclusiv pe suprafața ariilor naturale protejate din România, în căutarea senzaționalului cu orice preț, ignorând total legea, dreptul de proprietate, regulile de protejare a naturii țării pe care o vizitează și mai ales cu un total dispreț pentru acele locuri și oamenii care locuiesc acolo.

În urma patrulelor efectuate în 5 iulie 2022, de către rangerii din cadrul RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni (APNA), au fost identificate încălcări ale legislației naționale privind accesul cu mijloace motorizate în ariile naturale protejate de către un număr foarte mare de autovehicule înmatriculate în țări precum Cehia sau Slovacia care aveau aplicate pe caroserie inscripții care dovedeau participarea într-o activitate organizată, posibil raliu sau alte forme de competiții cu autovehicule motorizate.

Aceștia părăseau în mod frecvent drumurile, distrugând pajiștile și deranjând atât viață sălbatică, cât și vizitatorii parcului și oamenii locului care își pășunează animalele în acea zonă.

Ca urmare a controalelor efectuate au fost identificați cetățeni străini care au încălcat prevederile legale, unii dintre aceștia încercând să scape prin evitarea întâlnirii cu organele de ordine.

În final toate aceste persoane au fost oprite, legitimate, iar ulterior încadrării faptelor conform prevederilor legale au fost aplicate de către rangerii parcului sancțiuni în cuantum de 25.000 lei pentru nerespectarea regulilor privind accesul cu vehicule motorizate în afara drumurilor publice în ariile naturale protejate.

Precizăm faptul că până azi, toate amenzile aplicate au fost achitate la bugetul local al autorității publice locale.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Bine ca nu sunt ruși.

  2. Rangerii???

  3. Tara in care ministrul mediului tine cu vanatorii. Ce le pasa lor ca ariile naturale sunt terfelite de looser-ii aia.

    • Rangerii ăștia sunt și ei oameni, cu problemele lor.
      Nu sunt rangeri americani, care apără cu arma zonele protejate de lege, sunt români de-ai noștri, amărășteni…mai închid și ei ochii.
      Ce dacă e vorba de un parc natural, de o rezervație, care prin lege are unele restricții de acces!?

  4. Cand aud de ranjerii de apuseni ma pufneste rasul. Am fost cu cortul in loc amenajat pentru cort la ic ponor, si noaptea la 4 carau camioanele lemnul. Asa pentru presa da bine sa amendezi niste turisti care sau dus sa faca poze in parc, dar in parc national apuseni jaful nubse sanctioneaza.

    • Sunt mana in mana cu hotii.

  5. Ministretul BARNA vegnheaza….

  6. Sunt întru totul de acord cu interzicerea accesului mașinilor off-road în parcul național, îi deranjează teribil pe hoții de lemne!
    Păi mergi tu liniștit pe drum cu camionul plin după ce ai defrișat jumătate de parc și te întâlnești cu off-roaderezii ăștia care fac poze??
    Nu se poate așa ceva!

  7. Era greu sa faceti niste parcari cu piatra concasata si sa blocati drumurile cu bariere sau blocuri de beton, nu-i asa? In Romania sa te plangi e sport national.