G4Media.ro

FOTO Performanță „extrem de rară” la o grădină zoo din Anglia: O…

Sursa foto: Facebook / Paignton Zoo

FOTO Performanță „extrem de rară” la o grădină zoo din Anglia: O pereche de flamingo de același sex au clocit împreună un ou / „Părinții fac o treabă excelentă”

Șapte pui pufoși de flamingo chilian alb sunt expuși la o grădină zoologică din sud-vestul Angliei pentru prima dată din 2018 – iar unul este deosebit de remarcabil pentru modul în care și-a făcut intrarea. Doi flamingo masculi pe nume Arthur și Curtis au clocit cu succes un ou împreună – o premieră pentru grădina zoologică Paignton, relatează CNN.

Grădina zoologică a avut mai multe perechi formate numai din masculi în sezoanele de reproducere anterioare, astfel încât cuplul de același sex nu este o întorsătură neașteptată a evenimentelor, a declarat Pete Smallbones, curatorul de păsări al grădinii zoologice. Dar grădina zoologică nu este sigură exact cum a dobândit cuplul oul.

„Este probabil că acest ou a devenit disponibil – neprotejat, lăsat pur și simplu (într-un cuib) – și apoi ei au profitat de ocazie”, a declarat Pete Smallbones, curatorul de păsări al grădinii zoologice. „Ca departament de păsări, suntem mai mult decât conștienți de faptul că este un lucru cunoscut pentru flamingo, pinguini și alte specii să aibă perechi de același sex. Așadar, nu a fost un șoc – presupun că a fost o ușoară surpriză, doar pentru că nu era chiar ceea ce ne așteptam (adică o pereche de mascul și femelă).”

În timpul sezonului de reproducere, cuplurile petrec de obicei mai mult timp împreună și se urmăresc în jurul incintei, dar o împerechere este confirmată atunci când două păsări aleg un cuib comun, unde vor sta pe rând pe movila de noroi cu sau fără un ou. În acest an, însă, o pereche de același sex a avut un ou pe care să se așeze. Deși clocirea unui ou împreună de către doi masculi este „extrem” de rară, acest lucru s-a întâmplat de câteva ori la alte grădini zoologice.

Experții spun că reușita clocirii unui ou între doi masculi evidențiază instinctele parentale înnăscute și flexibilitatea păsărilor sociale. De asemenea, potrivit comunicatului de presă al grădinii zoologice, acest eveniment subliniază nevoia de a discuta despre flamingo-ul chilian, care este aproape amenințat cu dispariția și care este în declin în sălbăticie și în țara sa natală din America de Sud. Și experții au câteva teorii cu privire la cum și de ce a apărut această pereche.

Păsări din aceeași pană

Flamingii chilieni pot fi pretențioși când vine vorba de reproducere. În sălbăticie, observațiile au arătat că această specie evită să se împerecheze timp de până la nouă ani, deoarece păsările așteaptă ca vremea și condițiile de mediu să fie cele potrivite, a declarat Smallbones. Dar chiar și la grădina zoologică, care le pune la dispoziție cuiburile de noroi preferate de păsări, acestea nu se înmulțesc adesea în fiecare an.

Într-un an, la grădina zoologică din Paignton, ouăle de flamingo depuse cu câteva săptămâni prea târziu au trebuit să fie retrase, deoarece puii probabil nu s-ar fi dezvoltat în condițiile meteorologice mai reci, a declarat Smallbones. Preocupările legate de gripa aviară au perturbat un alt sezon de reproducere anterior, deoarece păsările au fost scoase din incintă ca măsură de precauție, a adăugat el.

Puiul lui Curtis și Arthur, care nu are încă un nume, are aproape o lună și pare să se dezvolte bine, a spus Smallbones. „Părinții fac în mod evident o treabă excelentă”. Puiul a fost observat explorând expoziția împreună cu un alt pui cam de aceeași vârstă, dar se va întoarce la Curtis și Arthur pentru mâncare.

În timp ce cei doi masculi sunt singurele perechi de același sex de care are cunoștință grădina zoologică în acest sezon de reproducere, grădina zoologică ar putea primi mai mulți pui în acest an, deoarece mai multe ouă sunt încă incubate, potrivit comunicatului de presă.

Impulsul de a cuibări

O serie de alte grădini zoologice au observat perechi de același sex în rândul anumitor specii de păsări. Există chiar mai multe povești de succes privind clocirea ouălor, cum ar fi în 2007, când Wildfowl & Wetlands Trust din Gloucestershire a încredințat un ou abandonat la doi flamingo masculi, și în 2018, când doi pinguini masculi de la Sea Life Aquarium din Sydney au devenit, de asemenea, părinții adoptivi ai unui pui.

„A fi într-o pereche de același sex este un eveniment relativ comun la flamingo în captivitate, din cauza dimensiunilor mici ale stolurilor”, a declarat Paul Rose, biolog și lector superior pe probleme de comportament animal la Universitatea din Exeter. „Clocirea efectivă a unui ou este mai neobișnuită. Acești doi masculi flamingo erau probabil foarte dornici să cuibărească, dar nu au putut atrage o parteneră femelă și astfel aceeași dorință de a cuibări i-a adus împreună.”

Uneori, perechile de flamingo de același sex au fost observate perturbând alte cuiburi – deoarece flamingo chilieni cuibăresc ca un stol – în încercarea de a obține ouă proprii, a spus Rose.

În sălbăticie, stolurile de flamingo chilian pot fi de ordinul sutelor în timpul sezonului de reproducere, potrivit lui Rose. Grădina zoologică Paignton are în prezent 26 de flamingo femele și 25 de flamingo masculi în expoziție, ceea ce sugerează că există suficiente femele cu care masculii să se împerecheze, a spus Smallbones. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina de ce apar perechile de păsări de același sex, este posibil ca Arthur și Curtis să fi găsit un ou de la un cuplu de masculi și femele care nu era îngrijit și să fi profitat de ocazie pentru a-l îngriji, sau să fi preluat cuibul unui alt cuplu, a spus Smallbones.

Este nevoie de doi

Flamingo au adesea parteneriate care nu sunt de reproducere și care constau în asocieri între exemplare de același sex, potrivit unui studiu din iunie 2020 condus de Rose. Păsările tind să fie „foarte specifice în ceea ce privește persoanele cu care le place să își petreacă timpul și vor căuta în mod activ unele păsări dintr-un stol și le vor evita pe altele”, a adăugat Rose într-un e-mail. „Nu sunt surprins că doi flamingo masculi reușesc să crească un pui din cauza flexibilității lor sociale, dar nu cred că ar fi fost prima lor alegere de partener de reproducere”.

În timp ce cuplurile de păsări de același sex sunt înregistrate mai mult în captivitate decât în sălbăticie, potrivit lui Rose, o serie de specii de albatroși – tipuri de păsări marine – au mai multe femele decât masculi în populație și, ocazional, femelele se vor împerechea pentru a crește un ou sau ambele vor depune ouă și le vor îngriji împreună, a declarat Kevin McGowan, ornitolog la Cornell Lab of Ornithology.

„Nu o poți face de unul singur. Așadar, aceste păsări și-au dat seama cum să o facă să funcționeze. Este în instinctul lor să vrea să aibă grijă de un ou, indiferent de circumstanțe”, a spus McGowan. Pentru Arthur și Curtis, instinctul natural puternic de a se înmulți a fost probabil motorul împerecherii de același sex. „Există o mare dorință de a avea copii, iar acești doi tipi (Arthur și Curtis) și-au dat seama cum să o facă”, a adăugat McGowan.

Cercetările privind apariția perechilor de același sex în sălbăticie ar putea oferi mai multe informații cu privire la posibilele beneficii adaptative ale comportamentului, cum ar fi în cazul în care un flamingo sălbatic și-a pierdut partenerul, dar are un ou de care să aibă grijă, a spus Rose. „Acest lucru demonstrează cât de ingenioase pot fi animalele atunci când sunt împinse să facă ceva într-o anumită perioadă a anului sau sezon”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Ieri a fost o stire cu doi pinguini homo, astazi cu doi flamingo. :))
    Ce ti-e si cu propaganda asta…

  2. In plus cei doi sunt de culoare si sustin ca pronumele lor sunt they-them.