G4Media.ro

FOTO Rebranding regal: timbrele, monedele, bancnotele, pașapoartele și chiar cutiile poștale din…

Sursa foto: The Royal Mail / Facebook

FOTO Rebranding regal: timbrele, monedele, bancnotele, pașapoartele și chiar cutiile poștale din Marea Britanie vor trebui înlocuite / Cum se va face acest lucru

După 70 de ani pe tron, Regina Elisabeta a II-a a devenit o parte intrinsecă a vieții de zi cu zi a britanicilor. Portretul, profilul și stema reginei sunt peste tot în Marea Britanie: pe scrisori, pe bancnote și monede, pe timbre, pe cutiile poștale și chiar pe produsele alimentare. Ce se va schimba odată cu decesul reginei? Totul!

Toate cele 29 de miliarde de monede aflate în circulație în Marea Britanie au capul reginei pe ele. Cel mai recent design datează din 2015, când aceasta a împlinit 88 de ani. A fost al cincilea portret de monedă creat în timpul domniei sale.

Monetăria Regală (The Royal Mint) nu va spune cum și când va începe să emită monede cu capul regelui Charles al III-lea pe ele, dar este probabil că monedele reginei vor rămâne în circulație mulți ani și că procesul de înlocuire a acestora va fi unul gradual, scrie BBC.

Prima bancnotă care a purtat un portret al reginei a fost cea de o liră din 1960.

Sursa foto: The Royal Mint / Facebook

Înainte ca toate monedele britanice să fie actualizate în vederea decimalizării în 1971, locuitorii din regat aveau în portofel mărunțiș cu figurile mai multor monarhi.

Deși nu se știe cum va arăta portretul regelui, o monedă emisă în 2018 de Monetăria Regală pentru comemorarea celei de-a 70-a aniversări a regelui a oferit un indiciu: un lucru care pare sigur este că va fi înfățișat cu fața în cealaltă parte – spre stânga. Tradiția dictează că direcția în care monarhul se uită în portretele de pe monede trebuie să alterneze pentru fiecare nou monarh.

Sursa foto: The Royal Mint / Facebook

Odată aprobate de guvern, noile modele vor fi fabricate la Monetăria Regală din Llantrisant, în sudul Țării Galilor.

Regina apare pe toate bancnotele Băncii Angliei din 1960 (bancnotele emise de băncile scoțiene și nord-irlandeze nu o reprezintă). În prezent sunt în circulație aproximativ 4,5 miliarde de bancnote individuale ale Băncii Angliei, în valoare de aproximativ 80 de miliarde de lire sterline și, ca și în cazul monedelor, acestea vor fi eliminate treptat.

Toate bancnotele și monedele vor rămâne mijloc legal de plată. Banca Angliei va anunța din timp dacă acest lucru se va schimba.

Timbrele și cutiile poștale

Începând cu 1967, toate timbrele emise de Royal Mail prezintă o siluetă în relief a profilului lateral al reginei Elisabeta a II-a.

Royal Mail va înceta acum să mai producă timbrele Regina Elisabeta a II-a – deși acestea pot fi utilizate în continuare pe scrisori și colete – și va începe procesul de creare a unor timbre noi.

Sursa foto: The Royal Mail / Facebook

Noul rege a mai apărut pe timbre, dar Royal Mail nu a vrut încă să spună cum vor arăta noile desene cu el.

Pe lângă faptul că monarhul apare pe timbre, Royal Mail pune cifrul regal pe multe cutii poștale. Mai mult de 60% din cele 115.000 de cutii poștale din Marea Britanie poartă marca EIIR a reginei Elisabeta a II-a – E de la Elisabeta și R de la Regina, care înseamnă regină. În Scoția, acestea prezintă coroana scoțiană.

În afara Scoției, toate cutiile poștale noi vor avea acum cifrul regelui – dar, cum numărul de cutii noi instalate este destul de mic, ar putea trece ceva timp până să fie văzute acestea.

Sursa foto: The Royal Mail / Facebook

Sigiliul regal pe produse

De la ketchup la cutiile de cereale și până la parfumuri, există șanse să fi văzut stema regală alături de cuvintele „By appointment to Her Majesty the Queen” pe unele dintre produsele alimentare sau alte articole. Acestea sunt produse cărora li s-a acordat o garanție regală, ceea ce înseamnă că firma care le fabrică aprovizionează în mod regulat Casa Regală.

Există circa 900 de produse de la 800 de companii gare au această atestare. Odată cu decesul monarhului, garanția regală devine nulă, iar companiile respective au la dispoziție 2 ani pentru a elimina însemnele regale de pe produse. Vor rămâne însă valabile cele emise de Charles în calitate de Prinț de Wales.

Pașapoartele rămân valabile

Toate pașapoartele britanice sunt emise în numele Majestății Sale și sunt în continuare valabile pentru călătorii, dar pentru noile pașapoarte, mențiunea de pe interiorul copertei din față va fi actualizată în Majestatea Sa.

Sursa foto: gov.co.uk

Forțele de poliție din Anglia și Țara Galilor vor trebui să schimbe cifrul regal al Reginei Elisabeta a II-a din centrul plăcuțelor de înmatriculare a caschetelor lor.

Chiar și imnul național va fi schimbat din „God Save the Queen” în „God Save the King”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Asteptam primul monarh cu pronume they/them.