G4Media.ro

FOTO Revenire din hibernare în Mamaia, în mini-vacanța de Rusalii: Stațiunea „luată…

sursa foto: G4Media

FOTO Revenire din hibernare în Mamaia, în mini-vacanța de Rusalii: Stațiunea „luată cu asalt” la televizor face de fapt turism de weekend pentru clubberi și sezon de două luni pentru restul turiștilor/ Cât costă parcarea anul acesta

Revenire din hibernare, aceasta era atmosfera la 31 mai, 1 și 2 iunie, în stațiunea Mamaia, înainte și în primele două zile din mini-vacanța de Rusalii. Stațiunea care este „luată cu asalt de turiști” la televizior, în realitate este încă nepregătită să scape de complexul turismului de weekend pentru clubberi și al sezonului de două luni pentru restul turiștilor.

sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media

Am mers în stațiune în 31 mai, atunci când Mamaia era mai mult de jumătate închisă. Cu doar o zi înainte de startul vacanței mare parte din comercianți abia ridicau obloanele, văruiau, spălau magazinele, iar o bună parte din operatorii de plajă începeau să își pregătească trusele de lucru și lemnele ca să-și amenajeze beach-barurile. Alții dintre ei își așteaptă turiștii încă de la 1 mai, când au redeschis locațiile. Terasele mari, în mare parte, erau deschise. Spre deosebire de alți ani, acum există spații comerciale încă neînchiriate și, pe deasupra, multe dintre magazine, și market-urile, și cele de suveniruri, aveau afișate încă anunțuri cu “Angajăm personal”. 

sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media

La 1 și 2 iunie, când reporterii G4Media s-au întors în teren, stațiunea era puțin mai animată și mai deschisă decât în 31 mai, dar se păstra atmosfera de ”pregătiri pentru sezonul estival”. Dacă vreți, părea că operatorii și comercianții sunt înainte de începutul vacanței de 1 mai, nicidecum la 1 iunie, în mult mediatizata vacanță de Rusalii, în care turiștii urmau să ”ia cu asalt” stațiunea Mamaia.

Din punct de vedere al locurilor din țară de unde au venit turiștii în această mini-vacanță, cele mai multe mașini din parcările private și publice din stațiune indicau o majoritate a turiștilor din sudul țării și regiunea sudică a Moldovei: Dâmbovița, Dolj, Vrancea, Buzău, Ialomița, Argeș, Brăila și Galați, erau majoritare, urmate de Prahova, Vaslui, Gorj sau Mehedinți.

sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media

Inclusiv Primăria Constanța a găsit oportun să vopsească băncile vineri, în 2 iunie, așa cum reporterii au surprins în fotografiile de mai jos. În schimb, un plus în stațiune este curățenia, angajații firmei de salubrizare măturând stațiunea de la un capăt la altul de mai multe ori pe zi.

sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media

În schimb, plajele nu pot fi lăudate pentru curățenie. Multe zone sunt încă pline de gunoaie, șezlonguri stricate și abandonate, precum și materiale de construcții din structuri care nu au mai fost ridicate. Nici măcar plajele din Mamaia Nord, cea mai bogată zonă a stațiunii, nu au fost curățate și amenajate în întregime.

Sectoare de plajă neamenajată 

Sezonul estival 2023 a prins autoritățile și litoralul cu sectoare întregi de plajă neadjudecate încă la 1 iunie din cauza unor procese în instanță între autorități și operatorii care nu au vrut să își demoleze construcțiile de lemn pentru a se înscrie din nou la licitație.

Administrația Națională „Apele Române” anunța la 30 mai că a dat în judecată mai mulți operatori de plajă care nu s-au prezentat sau nu au agreat modelul-cadru contractual în vederea semnării contractelor de închiriere pentru sectoarele de plajă adjudecate.

Apele Române a dat în judecată și operatorii de plajă care au refuzat demolarea vechilor beach-baruri, „ocupând abuziv și contrar prevederilor legale” plaja:

  • ”Din acest motiv, o parte din sectoarele de plajă nu au putut să fie scoase la licitație”, anunța Apele Române.

De menționat este și că pentru hectarele de plajă extinsă cu fonduri europene în anii trecuți, autoritățile nu au găsit încă o soluție comună pentru a le amenaja cu verdeață, spații de joacă, de relaxare, entertainment sau terenuri de sport, astfel că senzația, când mergi pe plajă, rămâne cea a unei plimbări într-un deșert nesfârșit de nisip zgrunțuros, fără nimic de făcut în spațiul imens pe care trebuie să îl parcurgi de pe promenadă până la apă.

sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media

Ce prețuri găsim 

Dacă pentru un șezlong trebuie să scoatem din buzunar între 20 de lei în cea mai ieftină zonă (Cleopatra, la începutul sudic al stațiunii) și 80 de lei în zona exclusivistă din nordul stațiunii, pentru o sticlă de apă de 500 ml plătim 5 lei într-un market din zona ieftină, 7 lei în zona de centru (Cazino, Castel) și 10 lei sau mai mult în zona de cluburi. 

Cât despre hoteluri, după cum arată site-urile de profil, prețurile variază mult în funcție de zona din stațiune unde vrei să te cazezi. O familie cu un copil va găsi, de la 1 iunie, cazări de la puțin peste 100 de lei pe noapte până la prețuri chiar și de peste 9.000 de lei pe noapte pentru un apartament cu un dormitor în zona exclusivistă din Mamaia Nord. În orice caz, prețurile se găsesc în intervalul 200-300 de lei pentru un hotel de trei stele și 300-400 pentru patru stele.

Concluzia este că trendul de împărțire al stațiunii în funcție de buget se menține același ca în anii precedenți: Cleopatra și prelungirea spre Cazino rămâne zona cea mai accesibilă financiar, dar și cea mai modestă din punct de vedere al condițiilor oferite.

În zona asta încă poți mânca o pizza margherita la 25 de lei și găsi ceva de băut la doar 5 lei, dar dacă vrei opțiuni mai variate, trebuie să te orientezi spre Cazino. Cele mai ieftine opțiuni de aici sunt meniurile zilei pe care câteva restaurante le oferă de la 30 de lei în sus, dar pentru mesele mai elaborate, cum ar fi preparatele din fructe de mare sau mușchi de vită, trebuie să scoți din buzunar cel puțin 60 de lei pentru o porție.

sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media
sursa foto: G4Media

Cu un buget de 30 de lei, te poți bucura de un kebab rapid și o gustare dulce sau un suc în sudul stațiunii, însă pe măsură ce te apropii de Mamaia Nord, prețurile cresc simțitor. 

Folosirea toaletei, dacă nu ești client de terasă sau beach bar te costă 3 lei la un WC public, în care ai inclus și un duș.

sursa foto: G4Media

Mai spre centrul stațiunii, la Cazino, cele câteva restaurante și magazine deschise încearcă să atragă oameni cu diferite reduceri de happy hour, oferte promoționale și “meniul zilei” care începe de la 30 de lei.

Zona Mamaia nord, cea mai scumpă și exclusivistă, era goală și s-a animat abia vineri, când începea weekend-ul de petreceri în cluburi. De altfel, zona rămâne una care se umple doar în weekend-urile sezonului estival, atunci când distracția din cluburile de fițe din București se mută pe litoral și este frecventată mai ales de tineri din Capitală.

Cât costă parcarea

Parcarea a fost un subiect fierbinte vara trecută și a stârnit reacții aprinse mai ales după ce o zi de parcare în Mamaia, considerată zonă 0 (cea mai scumpă), ajungea să coste turiștii aproape 100 de lei.

Regulamentul a fost schimbat după ce sumele au stârnit deopotrivă revoltă și amuzament în spațiul public, iar anul acesta, în perioada 1 iunie-31 august, parcarea este taxată de Primăria Constanța, în zonele 0 și 2 existente în stațiune, astfel:

  • De luni până duminică, în intervalul 00:00 – 24:00, inclusiv în zilele sărbătorilor legale: În zona 0 parcarea costă 4 lei/oră, 30 de lei/zi sau 100 de lei/săptămână. În zona 2, 1 leu/oră, 10 lei/zi sau 50 de lei/săptămână.
sursa foto: G4Media

A contribuit Cristian Andrei Leonte

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. „——-o zi de parcare—- în Mamaia, considerată zonă 0 (cea mai scumpă) ajungea să coste turiștii aproape 100 de lei pe —-lună—–.” cu ce ajungeau din mamaia pe Luna?
    🙂 nu beti pe caldura

    • Chiar și eu Bill Gates cred ca Mamaia e scumpa. Noroc ca mai am am niște bănuți de la Microsoft.

  2. Se pare ca makedonii n-au inteles nimic din foamea de anul trecut…

  3. „foame”? machedonii au intekes ca merge. fraierii fac fome pe ptetuti de ibiza, „moldovenii e prosti si plateste sa faca poza vu masina mea in fata hotelului, pe vouchere”

  4. Cuvântul ,, minivacanță” este un cuvânt format prin procedeul de compunere: mini+vacanță= minivacanță (UN SINGUR CUVÂNT). ,,Mini” este un prefixoid=element de compunere ce are un sens clar (mini=mic). Mulțumesc!

  5. Neinteresant. Poate pentru cine se pictiseste pe acasă și nu are ce face. Și iar apar știri în presa ca s-a găsit probleme cu cazarea și mâncarea… în fiecare an se întâmplă asemenea isprăvi. Dacă aceia s-ar mai deștepta, asemenea profitori nu ar mai fi. Unii nu pot înțelege ca plaja nu este destinata dughenelor și a altor imporvozatii..