G4Media.ro

FOTO „Satul fantomă” din Constanța unde oamenii nu au apă curentă în…

sursa foto: Info Sud-Est

FOTO „Satul fantomă” din Constanța unde oamenii nu au apă curentă în era digitalizării

La 75 de kilometri de municipiul Constanța, Tufani este unul dintre cele cinci sate ale comunei Independența, printre cele mai sărace din Dobrogea și un loc al contrastelor, arată un reportaj Info Sud-Est.

  • În satul-fantomă unde în era digitalizării oamenii nu au apă curentă în case, primarul spune că a fost împiedicat de birocrația europeană când a vrut să dea fiecărei familii câte o vacă și 10 capre.

Satul are o stație de apă nouă, dar oamenii nu au apă curentă în casă. Localnicilor li s-au promis taxe mai mici pentru gunoaie, dar acum plătesc mai mult decât înainte. Mașina de gunoi continuă să vină în sat, dar oamenii nu au coșuri.

Reporterii Info Sud-Est au luat la pas localitatea pentru a vedea cum arată astăzi, în era digitalizării de sute de milioane de euro prin PNRR, unul dintre satele triunghiului sărăciei din județul Constanța.

Niciun picior de om, magazine închise, străzi neasfaltate

Odată ajuns în Tufani, este greu de stabilit dacă ai călătorit la 75 de kilometri de unul din cele mai mari orașe din România sau cu 75 de ani în urmă. Casele dărăpănate, afundate într-o mare de nămol care în perioadele uscate ale anului probabil lasă locuri unor străzi neasfaltate și lipsa aproape totală a mașinilor creează o atmosferă anostă, aproape melancolică.

Singurele elemente care indică un anumit grad de modernitate par să fie antenele parabolice vechi din curțile oamenilor, ele însele relicve ale trecutului nu foarte îndepărtat, și noua stație de apă de la marginea satului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Aceias situatie in judetul Calarasi Localitatea Buzoeni care apartine de orasul Lehliu Gara
    zero investitii in ultimii 15 ani

  2. Comuna Independenta, de care apartine satul „fantoma”, are de 25 de ani ca baron local un primar PSD (Cristea Gascan), care s-a imbogatit in perioada asta, in timp ce comunitatea a saracit si localitatile componente sunt in paragina.
    Primarul a agonisit sute de hectare de teren, masini, tractoare, utilaje etc, face agricultura, face comert acolo, el centreaza, el da si cu capul!
    E reteta clasica peste tot unde conduc lacustele PSD-PNL.

  3. Au psd , le e suficient!

  4. La 23 km de Bucuresti(fata de km0 Sf. GHEORGHE) nu exista apa…. adica nimic, noroc ca panza e sus (5m) si au toti puturi… dar apa nu e potabila….
    Romanika, Romanika…..

    • la 23? pai sunt comune lipite de bucuresti care nu au apa curenta… blocuri intregi in Chiajna si Bragadiru sunt racordate la fose septice si se alimenteaza cu apa din put… blocuri da?! nu case

  5. Sunt convins că sunt sute situații asemănătoare în România, inclusiv în satul în care m-am mutat acum un an… și din care voi pleca în curând, din păcate. Este vorba de Boru, comuna Livezi așezată în sudul județului Vâlcea. Drumul pietruit care face legătura cu satele vecine aflate la 4 km distanță fiecare este foarte greu practicabil mai ales iarna, mașina de gunoi nu ajunge (gunoaiele ajung în pădure și în matca pârâului), apa sau canalizarea sunt de domeniul SF…singurul serviciu public este iluminatul. Având rude în Teleorman și cunoscând un pic județul credeam că acolo este polul sărăciei, abandonului public…dar comparat cu ce am găsit aici comuna bunicilor mei pare o metropolă. Înainte de a putea accesa fonduri europene în România se folosea intensiv scuza „nu sunt fonduri”…cred că mulți edili abia așteaptă să o poată folosi din nou, când Europa va închide robinetul.

  6. Situatia e perfect similara multor alte sate sau chiar comune din Romania anului ’23; nu e sub nicio forma un caz izolat, din pacate. Totusi, a se observa, ca, prin comparatie cu tot ce e in jur (sau mai bine zis, cu ce nu e), biserica satului e falnica! Bun sistem ierarhic, zic!

  7. Carcotasilor, nu a zis fostul PM Vasilica Viorica ca a scos Romania din noroaie si Dragnea ca vor plange de ciuda occidentali cand vor vedea cè sate si comune mai frumoasa ca alor avem in grandina Maici Domnului avem. Nu-I asa ca USR e de vina ca aia voteaza primar psd de 15 ani. A vrut sa ne dea si noua maica, dar nu-l lasa UE. Asa ca a luat ce se putea doar pentru el.

  8. ”să dea fiecărei familii câte o vacă și 10 capre.” Din banii cui se plăteau aceste daruri, în final, electorale?

  9. Dormiţi liniştiţi! P$D-PeNaLe lucrează pentru dumneavoastră! 👍

  10. Oricum satul clar e pe ducă. Se vede din cum arata casele. E o tâmpenie sa investești într-un sat care va muri în 10-20 de ani

    • Asa arata multe sate din Cta si Tulcea. 1. Cum crezi ca voteaza oamenii astia? 2. Daca ei toti sunt saraci, pentru ca zona nu are resuse si potential, sa presupunem asta, de ce nu sunt saraci si cei ce ii conduc? In poze e lume in vacanta. Care, zice cineva mai sus, ca a condus comuna din timpuri imemoriale. Cand nu ai nici apa banuiesc ca nu sunt bani pentru vacante.

  11. UE da la 10 capre un tzap…( camerunez sau levantin).Primaru” sa ceara prin PNDR.Nu ia tzapu”… , nu primeste vaca….!