FOTO Seceta severă din Irak a scos la iveală un oraș vechi de 3400 de ani/ Cum a fost conservat orașul datorită unui cutremur din anul 1350 î.Hr./ Arheologii germani și kurzi au descoperit o comunitate din Imperiul Mittani
O echipă de arheologi germani și kurzi au descoperit un oraș din epoca Imperiului Mittani, vechi de 3400 de ani, situat cândva pe râul Tigru, transmite Universitatea Freiburg (Germania). Așezarea a ieșit la suprafață din apele rezervorului din Mosul la începutul acestui an, când nivelul apei a scăzut rapid din cauza secetei extreme din Irak. Orașul extins, cu un palat și mai multe clădiri mari, ar putea fi vechiul Zakhiku – despre care se crede că a fost un centru important în Imperiul Mittani (cca. 1550-1350 î.Hr.).
Orașul din epoca bronzului a reapărut la suprafață din cauza secetei
Irakul este una dintre țările din lume cele mai afectate de schimbările climatice. Sudul țării, în special, suferă de luni de zile de secetă extremă. Pentru a preveni uscarea culturilor, din decembrie au fost prelevate cantități mari de apă din rezervorul Mosul – cel mai important depozit de apă din Irak. Acest lucru a dus la reapariția unui oraș din epoca bronzului care fusese scufundat cu zeci de ani în urmă, fără să fi fost supus unor investigații arheologice prealabile. Acesta se află la Kemune, în regiunea Kurdistan din Irak.
Acest eveniment neprevăzut a pus arheologii sub o presiune bruscă pentru a excava și documenta cel puțin părți din acest oraș mare și important cât mai repede posibil înainte de a fi scufundat din nou. Arheologul kurd Dr. Hasan Ahmed Qasim, președintele Organizației de Arheologie din Kurdistan, și arheologii germani Dr. Ivana Puljiz, de la Universitatea din Freiburg, și Prof. Dr. Peter Pfälzner, de la Universitatea din Tübingen, au decis în mod spontan să efectueze în comun săpături de salvare la Kemune. Acestea au avut loc în ianuarie și februarie 2022, în colaborare cu Direcția de Antichități și Patrimoniu din Duhok (Regiunea Kurdistan din Irak).
O echipă pentru săpăturile de salvare a fost constituită în câteva zile. Finanțarea lucrărilor a fost obținută în scurt timp de la Fundația Fritz Thyssen prin intermediul Universității din Freiburg. Echipa arheologică germano-kurdă a fost supusă unei presiuni imense de timp, deoarece nu era clar când va crește din nou apa din rezervor.
Fortificație masivă, clădire de depozitare cu mai multe etaje, complex industrial
În scurt timp, cercetătorii au reușit să cartografieze în mare parte orașul. Pe lângă un palat, care fusese deja documentat în timpul unei scurte campanii din 2018, au fost descoperite alte câteva clădiri mari – o fortificație masivă cu zid și turnuri, o clădire monumentală de depozitare cu mai multe etaje și un complex industrial.
Complexul urban extins datează din timpul Imperiului de Mittani (aprox. 1550-1350 î.Hr.), care controla mari părți din nordul Mesopotamiei și Siria.
„Clădirea imensă a magaziei are o importanță deosebită, deoarece în ea trebuie să fi fost depozitate cantități enorme de bunuri, probabil aduse din toată regiunea”, spune Puljiz. Qasim conchide: „Rezultatele săpăturilor arată că situl a fost un centru important în Imperiul Mittani”.
Echipa de cercetare a fost uimită de starea bine conservată a zidurilor – uneori până la o înălțime de câțiva metri – în ciuda faptului că pereții sunt făcuți din cărămizi de lut uscate la soare și au stat sub apă mai mult de 40 de ani. Această bună conservare se datorează faptului că orașul a fost distrus de un cutremur în jurul anului 1350 î.Hr. în timpul căruia prăbușirea părților superioare ale zidurilor a îngropat clădirile.
Vase ceramice cu peste 100 de tăblițe cuneiforme
De un interes deosebit este descoperirea a cinci vase ceramice care conțineau o arhivă de peste 100 de tăblițe cuneiforme. Acestea datează din perioada asiriană mijlocie, la scurt timp după dezastrul provocat de cutremurul care a lovit orașul. Unele tăblițe de lut, care ar putea fi scrisori, se află chiar și în plicurile lor de lut.
Cercetătorii speră că această descoperire va oferi informații importante despre sfârșitul orașului din perioada Mittani și începutul dominației asiriene în regiune. „Este aproape un miracol faptul că tăblițele cuneiforme realizate din argilă necuprinsă au supraviețuit atâtea decenii sub apă”, spune Pfälzner.
Proiect de conservare pentru a preveni daunele cauzate de creșterea nivelului apei
Pentru a evita deteriorarea suplimentară a importantului sit de către creșterea apelor, clădirile excavate au fost complet acoperite cu folii de plastic etanș și acoperite cu umplutură de pietriș, ca parte a unui proiect de conservare extins finanțat de Fundația Gerda Henkel. Acest lucru este menit să protejeze pereții de lut necoaptă și orice alte descoperiri încă ascunse în ruine în perioadele de inundații. În prezent, situl este din nou complet scufundat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank