FOTO Sens giratoriu modular cu spațiu verde, montat în 1-2 nopți de administrația Bucureștiului / Străzile unde sunt 8 noi sensuri circulare și câte mai sunt în plan
Un al optulea sens giratoriu modular s-a introdus în 1-2 nopți în București. Soluția a fost anunțată vineri de primarul general Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook, însă primele două sensuri giratorii au apărut în noiembrie-decembrie 2022 la intersecții din nord-estul Capitalei. Cel mai mic sens giratoriu are diametrul de 8 m și se află în Giulești, iar cel mai mare, de 24 m, este în apropiere de Biserica Cașin.
Suprafețele acestui tip de sensuri giratorii variază între aceste dimensiuni, 8-24 m, iar designul este cu scuar: spațiu verde, arbori, sisteme de irigații și gazon. Sensurile giratorii sunt modulare, din prefabricate de beton, se asamblează în 1-2 nopți, necesită puțină mentenanță și au sisteme de iluminat solare. Ele nu permit accesul pietonilor.
Din 2022 și până în iunie 2024 au mai fost realizate alte 6, dar la Comisia Tehnică de circulație a Municipiului București și la Brigada Rutieră se află în analiză alte 40 de noi sensuri giratorii, potrivit șefului Administrației Străzilor, Marian Bârgău, toate pe același principiu.
Cel mai mare sens giratoriu de acest tip măsoară 24 m diametru și se află în zona de nord a Bucureștiului, la intersecția dintre strada Alexandru Constantin cu Nicolae Drossu, în apropiere de Biserica Cașin. Înainte de introducerea sensului circular, mașinile parcau pe centrul intersecției.
Lista completă unde pot fi găsite cele 8 sensuri giratorii de tip modular introduse de Primăria Capitalei.
– în zona Regie, sector 6: intersecția străzilor Cristian Pascal și Băișoara, diametru 22 m
– cartierul Giulești, sector 6: intersecția străzilor Zboina Neagră cu Ceahla, diametru 8 m
– apropiere de Biserica Cașin, sector 1: intersecția Alexandru Constantinescu cu Nicolae Drossu, diametru 24 m
– în zona de nord, la ieșirea de pe strada Vadul Moldovei la intersecție cu Aleea Privighetorilor, diametru 12 m
– Piața Delfinului, sector 2: Bd. Chișinău cu Aleea Dobrina, diametru 14 m
– în apropiere de Calea Ferentari, sector 5: străzile Spătarul Preda cu Doina, diametru 12 m
– în zona de nord, intersecția Bd Dimitrie Pompeiu cu Strada Petricani
– în sectorul 2, Str. Doamna Ghica cu Str. Heliade între vii
În actuala infrastructuraă de trafic, Bucureștiului se axează mult pe semaforizare, însă Brașovul poate fi considerat un exemplu de oraș al României pentru cum se circulă cu sisteme de sensuri giratorii. În mod particular, între sectoarele capitalei, doar Primăria Sectorului 3 a introdus sensuri giratorii în ultimii ani. Sensurile circulare au rolul de fluidizare, reduc timpul pe care-l presupun semafoarele și „calmează” traficul, respectiv reduc viteza de circulație. Între țările din Europa, Franța are cele mai multe sensuri giratorii, dar nu Parisul deține numărul cel mai mare, ci Nantes.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii