G4Media.ro

FOTO Sonda spațială Parker a intrat în coroana solară și a fotografiat-o…

FOTO Sonda spațială Parker a intrat în coroana solară și a fotografiat-o din interior. Explicațiile fizicianului Cristian Presură

Sonda spațială Parker a devenit prima sondă care a intrat în coroana solară și a fotografiat-o din interior. Fizicianul român Cristian Presură a explicat pe contul său de Facebook cum a ajuns sonda acolo și cum poate rezista temperaturilor enorme.

NASA califică momentul drept ”un salt uriaș pentru știința solară”. ”Așa cum aterizarea pe Lună a permis oamenilor de știință să înțeleagă cum s-a format, atingerea materialului din care este făcut Soarele îi va ajuta pe oamenii de știință să descopere informații critice despre cea mai apropiată stea a noastră și influența acesteia asupra sistemului solar.

„Nu numai că ne oferă o perspectivă mai profundă asupra evoluției Soarelui nostru și a impactului acestuia asupra sistemului nostru solar, dar tot ceea ce aflăm despre propria noastră stea, ne învață și mai multe despre stelele din restul universului” a spus Thomas Zurbuchen, administratorul asociat al Direcției de Misiuni Științifice de la sediul NASA din Washington.

Postarea lui Cristian Presură

”În poză este rezultatul: liniile albe sunt probabil dâre lăsate de particule accelerate de câmpul magnetic al Soarelui.

Este o premieră NASA. Pe baza acestor imagini și a altor măsuratori, NASA încearcă să explice pe deplin enigma temperaturii mari în coroana solară, care atinge un milion de grade, deși la suprafața Soarelui sunt doar 6.000 de grade Celsius.

Se știe că această temperatură ridicată este provocată de câmpul magnetic al furtunilor solare, care accelerează particulelele ionizate, însă nu e pe deplin explicat mecanismul.

Parker se află în zona în care o parte din particule sunt întoarse către Soare, de aceea se consideră că sonda a intrat în atmosfera Soarelui (marginea ei fiind definită ca locul în care câmpul magnetic este mai slab, permițând particulelor să se îndrepte spre Pământ sub formă vântului solar).

Unele articole „marketeaza” acesta realizare spunând că sonda „a atins” Soarele, dar această este doar o metaforă, Sonda se află la o distanță de aproape 10 milioane de kilometri de Soare, care este de aproape 20 de ori cât rază Soarelui. În sensul metaforic, și noi „atingem” Soarele când razele sale ne încălzesc mâna.

Un lucru interesant este că sondă Parker este cea mai rapidă sond spațială, atingând viteze de aproape 200 de km/s, de zece ori mai mari decât viteze obișnuite ale sondelor spațiale (și aproape 0,06% din viteză luminii).

Dacă va întrebați de ce sondă rezistă la temperaturile de un milion de grade de acolo, sunt două motive: fizic și tehnologic. În primul rând, temperatura din coroana Soarelui este mare, dar densitatea gazului din jur este mică (suntem în vidul cosmic „contaminat” de vântul solar).

De aceea avem un transfer mai mic de căldură. În al doilea rând, sonda e construită dintr-un stat termic special la care se adaugă un mecanism activ de răcire” a scris Cristian Presură, care a postat și fotografiile pe pagina sa.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Ai cazut in WC cand erai mica ? 🙂 Puti si acum

  2. Asta e nivelul de IQ si textele postacilor de la PLUSR. Dar ei e cei mai frumosi, cei mai destepti, dau lectii altora niste boschetari.

  3. Posibil încă un pas uriaș pentru umanitate și evoluția noastră ca specie, dincolo de orizonturile cunoașterii. Felicitări!

  4. Dincolo de limitele imaginației … Remarcabil progresul făcut de oamenii de știință.
    Păcat că noi încă mai avem scoli cu toaleta în curte, sau ne trebuie ani buni sa facem câțiva km de drum.

  5. Ma bucur mult ca vedem si astfel de articole! E de asteptat ca noile proiecte, in frunte cu james webb telescope, sa ne dezvaluie mistere importante din stiinta.

  6. daca te sperie stiinta de ce postezi ? vezi ca e necuratul in retea in PC si-n toate!pe de alta parte supararea asta pe toti si pe toate e simptom de depresie poate un specialist te-ar putea ajuta!

  7. Poti fi mai explicita, Olivia? Spune direct cu subiect și predicat ce minciuni despre pandemie a promovat Presura!

  8. Eu sunt un om de o rautate incredibila, fabricat intr-un laborator KGB acum 60 de ani.

  9. Fa un bine tuturor, si incearca sa iti indrepti atentia in alta parte

  10. Pt. Gigi, mai spart cu postarea, 😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄