FOTO Telescopul Hubble surprinde umbrele misterioase de pe inelele lui Saturn / Razele pot părea mici în imagini, dar ele pot fi de fapt mai mari decât Pământul în lățime și diametru
Telescopul spațial Hubble a surprins o imagine recent dezvăluită a umbrelor misterioase și fantomatice de pe inelele lui Saturn – cea mai recentă apariție a așa-numitelor „raze” care continuă să îi nedumerească pe oamenii de știință, relatează CNN.
Fotografia compozită, publicată joi de NASA, a fost realizată de Hubble pe 22 octombrie, în timp ce Saturn se afla la o distanță de aproximativ 1,37 miliarde de kilometri, potrivit agenției spațiale. Observatorul spațial orbitează în jurul Pământului la doar câteva sute de kilometri deasupra suprafeței de peste trei decenii.
Astronomii știu de mult timp despre razele perplexe de pe inelele lui Saturn, care arată ca niște umbre care patinează de-a lungul inelelor și care pot fi observate în diferite locuri, în funcție de locul în care se află planeta în ciclul său orbital.
De-a lungul timpului, observațiile au dezvăluit că numărul și aspectul spițelor pot varia în funcție de ciclul sezonier al lui Saturn. La fel ca pe Pământ, planeta are o axă cu o înclinație care determină schimbări sezoniere, deși fiecare anotimp pe Saturn durează aproximativ șapte ani, potrivit NASA.
Hubble este pregătit să observe fenomenul inexplicabil în momentul de maximă activitate, cercetătorii urmând să îi deslușească secretele.
„Ne îndreptăm spre echinocțiul lui Saturn, când ne așteptăm la o activitate maximă a razei, cu o frecvență mai mare și cu raze mai întunecate care vor apărea în următorii ani”, a declarat Amy Simon, cercetătorul principal al programului Hubble Outer Planet Atmospheres Legacy, sau OPAL, într-un comunicat. Simon lucrează la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland.
Echinocțiul de toamnă al lui Saturn este așteptat să aibă loc pe 6 mai 2025.
Spionarea razelor lui Saturn
Nava spațială Voyager 2 a NASA a capturat primele dovezi ale razelor în anii 1980. Iar misiunea Cassini, o sondă dedicată lui Saturn, a făcut observații ale fenomenului de raze în timpul vârfului său sezonier la sfârșitul anilor 2000.
Observații mai recente de la Hubble au avut loc la începutul acestui an, ca parte a unui efort reînnoit pentru a identifica cauzele apariției razelor.
Razele pot părea mici în imagini, dar ele pot fi de fapt mai mari decât Pământul în lățime și diametru, potrivit NASA.
Oamenii de știință vor continua să studieze misterioasele raze ale lui Saturn până la echinocțiul din 2025, în încercarea de a debloca în sfârșit o explicație pentru aparițiile lor.
„Suspectul vinovat pentru aceste raze este câmpul magnetic variabil al planetei”, a declarat NASA într-un comunicat de presă din februarie. „Câmpurile magnetice planetare interacționează cu vântul solar, creând un mediu încărcat electric.
„Pe Pământ, atunci când aceste particule încărcate ating atmosfera, acest lucru este vizibil în emisfera nordică sub forma aurorei boreale”.
În esență, astronomii suspectează că particulele minuscule se pot încărca din cauza acestei activități, ceea ce le face să se ridice pentru scurt timp mai sus decât materialul înconjurător și să creeze o umflătură aparentă.
Cercetătorii speră că datele Hubble vor dovedi sau infirma teoria odată pentru totdeauna, bazându-se pe observațiile colectate de Voyager 2 și de misiunea Cassini.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu