G4Media.ro

Foto: Tezaur roman format din peste 100 de monede din perioada 90-180…

Foto: Tezaur roman. Sursă foto: autorul descoperirii

Foto: Tezaur roman format din peste 100 de monede din perioada 90-180 e.n., descoperit pe un teren agricol de lângă Ocna Mureș, de un posesor legal de detector. Arheologii au preluat căutările

Un bărbat din Ocna Mureș (județul Alba), posesor autorizat de detector de metale, a descoperit un tezaur format din monede romane de argint pe un teren agricol din apropierea orașului.

K.C. a anunțat arheologii și autoritățile, imediat după descoperire. La prima vedere, monedele sunt din perioada anilor 90 – 180 era noastră.

”Monedele erau împrăștiate pe o suprafață destul de mare dar încet încet cred că m-am apropiat de locul unde au fost îngropate, m-am oprit din detecție pentru a nu distruge contextul și am anunțat pe cei în măsură să continue scoaterea tezaurului.

Într-o groapă am dat de un șir de monede, la diverite adâncimi (de la 5 cm până la 35-40cm) semn că au fost trase de plug de la locul inițial” a spus K.C.

tezaur roman alba
Monede romane. Sursă: autorul descoperirii

Bărbatul a găsit 60 de monede, iar arheologii care au continuat cercetarea au mai descoperit câteva zeci, în total tezaurul depășind 100 de monede.

Acesta a subliniat colaborarea bună cu autoritățile și cu arheologii, care au preluat cercetarea zonei și urmează să stabilească importanța descoperirii din punct de vedere istoric și valoarea monedelor.

Un alt tezaur, de data aceasta dacic, a fost descoperit întâmplător într-o pădure de pe raza comunei Jidvei (Alba) în urmă cu aproximativ două luni.

Este vorba despre un tezaur monetar vechi de aproximativ 2.000 de ani.

Detalii aici: Tezaurul dacic de la Jidvei, „uitat” de autorități în pădure timp de o lună, după ce dosarul s-a rătăcit între instituții. Poliția a deschis un dosar penal

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Frumos ! Baietii faceau comert sustinut , constant cu no. first din Europa si apoi chiar inamicul. pe urma cumnatul sau cumatrul, varu’, ceva.
    Articolul ar sa trebui sa aiba o urmare, dar daca descoperirile si dosarele se mai ,,ratacesc”, este indicat sa revigoram ritualul magic cu apa neinceputa din galeata, poate mai exista o persoana capabila .