G4Media.ro

FOTO Un dig de 50 de metri din Portul Tomis, ”îmbrăcat” cu…

sursa foto: Facebook/ Constanța Capitala Tineretului

FOTO Un dig de 50 de metri din Portul Tomis, ”îmbrăcat” cu desene despre cum ne schimbă tehnologia/ Tinerii din Constanța au lansat concursul de artă stradală #ComeToUpgradeYourCity

Un dig de 50 de metri din Portul Tomis, o zonă extrem de populară din Constanța, a fost ”îmbrăcat” cu desenele unor artiști celebri precum Wanda Hutira, Maria Zurbagiu sau Cristian Moldovan. 

Secvențele așternute de aceștia pe digul care desparte marea de una dintre cele mai circulate zone din oraș surprind în principal rolul tot mai important pe care tehnologia îl joacă în viețile noastre. 

Astfel, prin contribuția celor trei artiști la ”peisajul” urban de pe litoral a fost inaugurată totodată și prima galerie de artă colaborativă:

”Tematica stabilită pentru lucrările de artă este “human technology” și își dorește să sublinieze rolul vital pe care tehnologia îl joacă în viețile noastre”, transmit organizatorii ”expoziției” inedite. 

Inițiativa aparține tinerilor din Constanța care sunt implicați și coordonează proiectul #ComeToUpgradeYourCity, care face parte din seria de activități dedicate perioadei 2021-2022 în care Constanța este Capitala Tineretului în România. 

„Conceptul propus de noi are la bază metode prin care tinerii pot să își lase amprenta asupra comunității si orașului. Noi, echipa din acest program, ne-am propus să construim și să creăm contexte în care cei tineri să se poată exprima și, prin munca lor, să facă din Constanța un oraș mai frumos. Arta stradală este o metodă de exprimare foarte populară, îmbrățișată de tinerii din întreaga lume”, susține Ionuț Barbu, managerul general al programului “Constanța – Capitala Tineretului din România 2021-2022”.

Galeria de artă colaborativă a fost susținută și de autoritățile locale, printre care Primăria Constanța, Administrația Porturilor Maritime Constanța, Tomis Marina, dar și de comunitățile de tineri constănțeni. Implementarea proiectului a fost finanțată, exclusiv, din fonduri private.

Wanda Hutira, artist devenit celebru publicului larg după ce a adus un mesaj de mulțumire și recunoștință medicilor din linia întâi în tratarea pandemiei COVID-19, înfățișându-i cu o aură similară sfinților, a transmis că tehnologia nu este similară cu viața reală, dar ”este cel mai aproape de ea”: 

“Tehnologia nu este sinonimă cu viața reală și probabil că nu o să fie niciodată, dar este cel mai aproape de ea. Nu toți vom putea ajunge pe Marte, dar cu ajutorul tehnologiei, putem să experimentăm ceva apropiat de asta”, a declarat artistul vizual Wanda Hutira. 

În cadrul acestei galerii, tinerii de la ”Constanța – Capitala Tineretului” au rezervat un spațiu și pentru tinerii artiști, necunoscuți sau care se află la început de drum. 

Astfel, a fost lansată competiția cu același nume, “#ComeToUpgradeYourCity, un concurs de artă stradală, ce se va desfășura în perioada 1 mai – 30 iunie 2021 și care este dedicat pictorilor talentați cu vârsta de până în 25 ani. 

Concursul își propune promovarea tinerilor artiști și valorificarea artei urbane constănțene, prin realizarea unor proiecte și activități legate de manifestarea artistică în spațiul public.

Calendarul concursului:

  • 1 mai – 1 iunie – înscrierea participanților;
  • 1 iunie – 14 iunie – evaluarea lucrărilor și jurizarea acestora;
  • 15 iunie – anunțarea câștigătorului;
  • 16-30 iunie – realizarea lucrării de către artist pe spațiul dedicat acestui concurs.

”În cadrul competiției, tinerii artiști se vor întrece în lucrări de artă urbană inovatoare și vor respecta tematica galeriei deja existente. Căștigătorul va beneficia de un premiu de 500 euro. Mai multe informații necesare competitorilor sunt disponibile aici”, au anunțat organizatorii concursului. 

Galeria de artă colaborativă este parte integrantă a proiectului de amenajare urbană ce urmează a fi implementat în Portul Turistic Tomis. Acesta are ca scop dezvoltarea unei piațete moderne destinată tinerilor, comunității constănțene și nu în ultimul rând turiștilor care vizitează orașul Constanța, mai arată tinerii de la ”Constanța – Capitala Tineretului”. 

Context

Constanța a câștigat, în octombrie 2019, titlul “Capitala Tineretului din România 2020-2021″, care se acordă anual unui oraș care vine cu proiecte importante în dezvoltarea mediului urban. 

În 2016 acesta a mers către Timișoara, iar mai apoi s-a mutat de la un oraș la altul. În prezent, Iași deține această poziție, iar din mai 2020 ar fi trebuit să aparțină orașului Constanța, care a câștigat finala în fața Craiovei. 

Apariția coronavirusului în România și instituirea stării de urgență din cauza extinderii accelerate a pandemiei a amânat cu un an preluarea titulaturii. 

Asociațiile care au fost implicate în mod activ în candidatură au fost Un Youth Association of Romania – Constanța Branch, Liga Studenților a Universității “Ovidius” din Constanța, AIESEC Constanța, Consiliul Județean al Elevilor Constanța, Asociația Studenților Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța și Asociația Studenților Șaguniști.

#ComeToSEAus este conceptul motto reprezentativ al Constanței în acest proiect, pornind de la un apel către comunitatea locală pentru ca aceasta să-și îndrepte privirea către tineri, dar și de a se implica alături de ei la dezvoltarea orașului. Pornind de la acest concept, viziunea proiectelor se îndreaptă către cinci direcții diferite și reprezentative pentru domeniile pe care ei se vor concentra: SMART, GREEN, ARTSY, TOGHETER și COOL.

Propunerilor tinerilor au început de la observarea unei lipse de colaborare dintre diferitele organizații în care adolescenții sunt separați, așa că și-au propus construirea unui Centru de Tineret în care asociațiile se pot întâlni și pot comunica.

sursa foto: Facebook/ Constanța – Capitala Tineretului din România 2021-2022

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „Cum ne schimba tehnologia” si toti s-au pus pe Instagram ! : )) #Jaleu