G4Media.ro

FOTO Un milion de euro, 800.000 de dolari, bijuterii și mașini de…

FOTO Un milion de euro, 800.000 de dolari, bijuterii și mașini de lux ridicate de procurori de la ”fabrica de permise false” din Suceava. Cum funcționa mecanismul: șpăgi de 300 – 1500 de euro pentru traseu, între 3000- 6000 de euro pentru proba scrisă, potrivit DNA

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au explicat, într-un comunicat de presă, cum funcționa fabrica de permise false descoperită la Suceava. Potrivit anchetatorilor, în ultimii doi ani, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.), care, în schimbul unor șpăgi au ajutat la promovarea examenelor pentru permise, dar și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Pentru promovarea probei de traseu, tariful era cuprins între 300-1500 euro, iar pentru proba scrisă între 3.000-6.000 euro, susțin procurorii.

În ceea ce privește cel de-al doilea palier al anchetei, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, „membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor”, au explicat procurorii.

În urma perchezițiilor, DNA a ridicat peste un milion de euro, aproape 800 de mii de dolari, ceasuri și mașini de lux. Unele sume erau ținute în lighean, după cum se poate observa în fotografiile puse la dispoziție de parchet.

Comunicatul integral al DNA

„În completarea comunicatului nr. 812/VIII/3 din 26 noiembrie 2020 (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10083), Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

În urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Suceava în cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri (vezi fotografii la sfârșitul comunicatului) în valoare de peste 1.000.000 euro, după cum urmează:
– 1.225.000 euro;
– 790.000 lei;
– 12.000 dolari;
– 1.500 lire sterline;
– 37 ceasuri de lux;
– 21 brățări;
– 18 lanțuri și 4 pandantive de aur;
– 8 autoturisme de lux.

În cele trei cauze menționate în comunicatul anterior, procurorii anticorupție desfășoară cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici printre care și polițiști și alte persoane, a următoarelor infracțiuni:
– luare de mită,
– dare de mită,
– trafic de influență,
– cumpărare de influență,
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– spălarea banilor.

Concret starea de fapt reținută de procurorii anticorupție este următoarea:

În perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

1. Modul de funcționare al acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea și planificarea activității de examinare practică a candidaților într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

Concret, persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineața zilei de examinare sau anterior, numele persoanelor care urmează să susțină proba practică pentru permisul de conducere, însoțite de o copie/fotografie a cărții de identitate.
Ulterior, un angajat al serviciului permise – S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane și, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din șefii Serviciului, se deplasa în biroul agenților de poliție unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât și cu privire la identitatea lucrătorului de poliție care îl va examina. După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul. În cazul în care examinatorul se afla în aceeași încăpere, angajatul de la serviciul permise îi comunica în mod direct numele candidatului și îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuiește acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare, ș.a.. În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicații telefonice.
Simpla menționare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită (care nu era standardizată, ci varia, în funcție de profilul candidatului).

2. În ceea ce privește cel de-al doilea palier infracțional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.
Practic, aceștia, în timp, și-au făcut chiar un “renume” în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani, cu atribuții în ceea ce privește aceste activități (ingineri RAR precum și agenți de poliție, respectiv, ofițeri de poliție cu atribuții de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava).
Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”

Sursa foto: Direcția Națională Anticorupție 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Confiscate averilesi puscarie de la 10 ani in sus!

    • Chiar nu înteleg de ce au ales Suceava.
      La Botoșani e altfel? Sau aia nu au asa de multi bani castigati ilegal (afaceri cu lemn) sa-și permita sa miste ceva.
      Și au bagat si RAR in schema. Fumctionarii ăia au cursuri intensive de anti-coruptie si bonusuri pentru munca depusa la salariu, nu ar face ceva, baza de date e la Bucuresti si ar fi prinsi imediat.
      Directorul RAR si-a dat demisia pe Facebook, cel actual îsi vede de barca lui…

    • Jeesus Christ! De banii astia va faceam capitan pe submarine =))
      Ps: Cine are nevoie sa spaga la traseu? Chiar nu mai inteleg lumea asta.

    • ha ha ha ! dupa operele dragnetzilor, tericenilor, tudoreilor si dornenilor cine mai face puscherie in romania ?

  2. Sumele si bunurile enumerate, cel mai probabil nu singurele, nu puteau fi „agonisite ” intr-un interval scurt de timp (cel putin 2020 Covid, stare de urgenta, alerta = activitate redusa permise/inmatriculari ) ; rezulta intrebarile :
    1. de cati ani se intampla nenorocirile acestea la IPJ Suceava ?
    2. DIPI de la IPJ Suceava exista ? Daca DA, doarme ?
    WIKIPEDIA
    “Obiectivul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă îl constituie cunoașterea riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților pe spațiul de competență al Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea unei abordări eficiente și integrate a situației operative, în vederea aplicării legii și susținerii statului de drept și a democrației”

    • Tu ai auzit de Colegiul prefectural? Știi cine face parte din el? Unii care nu fac nimic in folosul nostru dar profita de ocazie cand se intalnesc in mod oficial sa puna la cale lucrurile in folosul lor.
      Oamenii ăia ne ascund oare SECRETE care ar trebui facute publice de catre… cineva?

    • @MIHAI nenorocirile astea se întâmplă de foarte mult timp. În Suceava deja este încetățenită cutuma că la traseu trebuie să dai „dreptul” polițistului examinator, iar asta se întâmplă printr-o colaborare dintre instructorii auto și examinatori. Eu nu înțeleg de ce nu s-au sesizat instituțiile abilitate până acum, pentru că nu era niciun secret ce se întâmplă
      Iar problemele nu sunt doar la serviciul de permise. Am văzut că au fost azi percheziții și în cazul unor rețele de contrabandiști în care sunt implicați polițiști de frontieră. Eu zic că situația este foarte gravă la nivelul județului Suceava. Rețelele de contrabandă sunt în floare, nimeni nu le deranjează, iar polițiștii de frontieră de la Suceava mai prind din când în când câte un transport micuț ca să nu creadă lumea că se stă chiar degeaba. În localitățile de frontieră din zona de munte economia locală pe asta se bazează. Structurile centrale ale DNA și DIICOT ar trebui să vină mai des prin partea asta de țară, deoarece în unele privințe se poate spune că județul Suceava este fel de Vestul Sălbatic.

  3. Pe mine ma intereseaza daca celor care si-au luat permisul in felul asta li se anuleaza sau raman cu el si practic nu am rezolvat nimic

    • Nu pot fi identificați, nu au pus ei bifele pe testul grila iar punctajul cu numele lor e inregistrat ca si corect iar la traseu erau doar cu polițistul in masina..

  4. 3000 de euro pentru sala? Cat de greu e sa inveti cateva semne de circulatie?

    Poate ancheteaza si fabricile de diplome, acolo e durerea, toate slugile politice ajung demnitari, sefi de institutii.

    • rRomii

  5. Ăștia te omoară in trafic sau pe trecerea de pietoni…

  6. Hai cu ancheta facuta pana la capat: numele persoanelor care au data spaghita + verificare istoric amnezi/ sanctiuni si apoi facut total accidente usoare, cu vatamare corporala, cu decese, cost estimativ al accidentelor de la asiguratori si apoi comparat cifrele cu cele corespunzatoare canditatilor care nu au dat spaga si au luat carnetul intr-un an oarecare.

    Pana atunci asteptam si alte stiri din Suceava.

  7. Hahahahai cu suspendarea, ca după alegeri e gata, uita de Dorobăț, uita de piatra neamț, uita de letcani, uita de terenul donat la Miroslava, Iași pentru liceu și luat acuma de primărie, uita de rețeaua de trafic a lui bodi, uita de manelistul Mocanu, uita de pădurari uciși, uita de mafia din București, uita și de fabrica de permise… Și mai știți voi, sunt multe, atât de multe ca nici eu nu le pot tine minte pe toate. Toate pedepsele grave sunt cu suspendare, dar ca să dea bine la statistici poate sa facă țăranii, muncitorii, oamenii de rand ani mulți și grei de pușcărie pentru niște nimicuri… Ce sa mai zic… Știm cu toții ce se întâmplă, dar asa bătaie au dat în oameni la 10 august ca acuma mucles, cine sa mai iasă, mai ales ca pe lângă oamenii cinstiți se lipesc imediat niște infractori sa strige din mulțime ca vor și ei aceleași drepturi, și iar ne luam bătăica… Cu cine sa votam? Cu barna care a ajutat și el la fraude cu fonduri europene, cu aur care sunt niște mahalagii, cu PMP-ul lui Base, de PNL și PSD ne este scârbă…. Însă nu avem cu cine… Care e soluția, când toți sunt corupți pana în măduva oaselor? Când prietenii nostri ne spun din ce în ce mai des ca vor și ei un post la stat, iar dacă nu au suficienți bani de șpagă pleacă la alt stăpân pe alte meleaguri… Oameni pe care ii cunoșteam și nu ii mai recunosc după un an lucrat la stat, parca sunt spălați pe creier și deodată au impresia ca au sânge albastru… Chiar nu știu ce e de făcut…

  8. O sa facă doi ani cu executare femeia de serviciu, restul cu suspendare, liberi în funcții mai mari în sistemul de stat.

    • La fel mă tem că se va întâmpla și acum. În 2011 sau făcut percheziții la Vama Siret. 66 de persoane, funcționari la vamă și polițiști de frontieră au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție (cică strângeau banii in găleți pe care îi împărțeau la finalul zilei). În 2015 au fost toți condamnați la pedepse cu închisoarea dar cu suspendare. S-au potolit o vreme pentru că apoi să revină la vechile obiceiuri.

  9. La vama e la fel,la militie la fel,la jandarmerie tot la fel, la justitie la fel, in primarii si ministere, la fel !Invatamant ,spitale ,la fel !Se face trafic de influenta,se fura si se ia mita in toate institutiile statului roman ! Coruptia politica a infectat toate palierele de control si decizie ale societatii ! Toti stim aceste lucruri, le vedem in fiecare zi, de 30 de ani si cu toate astea votam aceiasi politicieni corupti ,ascunsi la fiecare patru ani , dupa poalele altui partid .
    Apropo, ce mai zic aia de la UE , mai asteptam mult sa ne primeasca in Schengen ? Ca doara noi am indeplinit toate conditiile ! Am dovedit ca se pot baza pe organele statului roman !

  10. CREDETI CA NUMAI ASTIA FACEAU ASA ?

    IATA CUI DAM PENSII SPECIALE SI PENSIONARE LA 45 DE ANI!

    TOTUL PENTRU INFRACTORI ! TOTUL PENTRU INFRACTORI ! TOTUL PENTRU INFRACTORI !

  11. Ma bucur enorm sa citesc asta, este si mai rau ca erau afectati si cei care nu contribuiau cu spaga, chiar m-au intors din RAR sa inlocuiesc o piesa la o masina adusa unei rude, am fost in service si piesa era noua,se mirau mecanicii, dar a trebuit sa am dovada ca am inlocuit piesa,
    Fiul directorului lucreaza acolo si face ce vrea el fara pic de bun simt si nimeni nu il poate trage la raspundere. Chiar unii dintre colegii lui vorbesc de nesimtirea acestuia.
    Cat despre politie, toti, dar toti intructorii comunica suma elevului, acesta da spaga (daca are de unde), suma minima e 300 de euro. Banii se impart intre instructori-omul de mijloc si politie.
    Sunt fericita, sper sa le stea in gat si sa se schimbe situatia in Suceava!

  12. Dacă niște rupți în cur, de le bate porumbu-n geam, de la Sușiava au milioane de euro, cei de la București au miliarde de euro. Din sumele faraonice eu deduc un singur lucru: toate permisele se dau pe șpagă într-o țară în care nu se mai face nimic fără șpagă. Oare procurorii prieteni cu clanurile interlope câte miliarde de euro au în pereți? Oare judecătorii care dau soluții în dosare de retrocedări câte miliarde de euro au prin pereți? Oare mogulii spitalelor câte miliarde de euro au în pereți? Oare Iohannis și Dragnea câte miliarde de euro au și ei în pereți?

  13. Bravo DNA! Felicitări! Așteptăm și alte rezultate.

  14. Mi se pare imposibil ca atata banet plus restul bunurilor sa le fi pastrat numai aia!!! Cu siguranta cea mai mare parte ajungea mai sus, mult mai sus. Hai sa vedem daca-i descopera pe adevaratii beneficiari….iar adevaratii beneficiari nu sunt numai in Suceava. Nu numai in Suceava formula asta functiona. Hai DNA ca nu este greu. Curaj! Succes!

  15. Ceva nu e deloc clar.
    – De ce erau tinuti banii in sediul Politiei, in lighean? Nu erau impartiti imediat intre corupti?

  16. PENSIA SPECIALA A nevestei LUI ciordache A CRESCU DE LA 2500 LA 5200 EUR/LUNA.

    NU-I ASA CA-I MINUNAT ?