FOTO Reportaj cutremurător despre oamenii din Kiev care se întorc la apartamentele distruse de bombardamentele rusești să vadă ce-a mai rămas din amintirile lor de o viață
La șase zile după ce o rachetă rusească le-a distrus casele, locuitorii unei clădiri de apartamente cu nouă etaje din cartierul Obolon din nordul Kievului s-au întors la locul tragediei. Este o vizită scurtă, deoarece clădirea se prăbușește și este periculos să stai mult timp, relatează Kiev Independent.
În ciuda riscurilor, oamenii vin să vadă ce a mai rămas din apartamentele în care și-au petrecut întreaga viață. Aceasta este un bloc de locuințe obișnuit, unul dintre multele din Kiev și nu numai, care a devenit ținta obuzelor și rachetelor rusești.
A supraviețuit în mod miraculos
Oleh Sheremet, un electrician în vârstă de 57 de ani, poate vedea de pe stradă ce a mai rămas din bucătăria lui. Nu mai există sticlă sau rame de ferestre.
„Apartamentul meu nu este doar avariat, este complet distrus”, a declarat Sheremet pentru Kiev Independent, în timp ce vizita locul pe 19 martie.
Rămășițele bucătăriei apartamentului lui Oleh Sheremet din cartierul Obolon din nordul Kievului se văd din stradă. Cu șase zile mai devreme, o rachetă rusească a lovit clădirea, distrugând sau avariind zeci de apartamente.
A fost o trezire dură pentru Sheremet la ora cinci dimineața zilei de 14 martie. O rachetă rusească a lovit intrarea în clădire chiar lângă apartamentul său de la primul etaj.
„Am auzit o pocnitură puternică și apoi a fost ceva de genul, știți, când stai întins pe malul mării și te prinde valul. Valul exploziei a trecut prin mine”, a declarat Sheremet.
„Am deschis ochii și primul gând care mi-a venit a fost: „Acum mi s-a întâmplat și mie””, a continuat el.
Sheremet crede că este un miracol că a supraviețuit. O ramă de fereastră, un dulap și o imprimantă au căzut peste el, dar a reușit să iasă nevătămat.
„Sunt foarte norocos. Sunt în viață! Nu am nicio zgârietură”, a spus el.
Pisica sa iubită, Zizu, nu a supraviețuit.
După atacul care i-a distrus intrarea, Sheremet și-a ajutat vecinii să iasă pe fereastra distrusă. Apoi, s-a grăbit să o caute pe Zizu.
„Mă plimbam de colo-colo, strigând după ea”, a spus Sheremet. „Un tânăr de la apărarea teritorială a venit la mine, spunându-mi: „Omule, ieși de aici, gazul este pe cale să explodeze acum”.”
Salvatorii au tăiat gazul la timp și au evitat explozia, a spus Sheremet.
Când pompierii au găsit-o pe Zizu, a spus el, aceasta era „imposibil de salvat”.
Pisica Zizu a trăit în apartamentul lui Sheremet timp de 16 ani și a fost un adevărat prieten.
Familie reunită
În timp ce Sheremet plângea moartea pisicii sale Zizu, vecina sa de la etajul cinci era fericită că și-a găsit pisica Kindy, care dispăruse după bombardamentul din 14 martie.
Încă de la atac, Larysa Lupych, în vârstă de 60 de ani, venea acasă în căutarea celor trei pisici ale sale. În a doua zi, ea a găsit două dintre ele, Cherie și Maggie.
Larysa Lupych o ține în brațe pe Kindie, una dintre cele trei pisici ale sale, în fața casei sale din Kiev, la 19 martie 2022, la șase zile după ce aceasta a fost lovită de o rachetă rusească.
Este o ușurare faptul că familia este reunită acum, a declarat Lupych, o coafeză: „Sunt atât de bucuroasă că toate animalele noastre sunt cu noi”.
Când racheta a lovit clădirea ei, pisicile s-au ascuns. Doar câinele ei, Archie, a venit la stăpânul său.
„Mi-am luat câinele și m-am dus să verific cum să ies”, a spus ea. „Era fum peste tot în jur, nu puteam să văd nimic”.
Lupych a luat un extinctor și a încercat să stăpânească focul, fără succes. A încercat apoi să iasă din clădire, dar scările căzuseră. A rămas blocată.
„Fumul era foarte acru. Era greu de respirat”, și-a amintit Lupych.
- Explicație Foto: Pompierii ajută oamenii să iasă din clădire după atacul cu o rachetă rusească, la 14 martie 2022. Sursa: Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.
Ea și vecinii ei s-au adunat în jurul unei ferestre dintre etaje pentru a lua puțin aer în timp ce așteptau ca pompierii să îi salveze.
„Am fost aproape ultima care a coborât pe scara de incendiu”, și-a amintit ea. „Ultimul om care m-a urmat a murit”.
Bărbatul era profesor universitar pensionat în vârstă de 70 de ani. Nu se simțea bine când au început bombardamentele.
„Era întins pe podeaua de beton, în timp ce toată lumea stătea în picioare”, și-a amintit Lupych. „Mi-a spus să mă duc eu primul jos”.
Bărbatul a murit în timpul operațiunii de salvare. A supraviețuiește soția, care a reușit să iasă din clădire cu câteva minute mai devreme.
El a fost singurul rezident ucis în urma atacului. Trei persoane au fost rănite și spitalizate.
Vieți distruse
Atât Lupych, cât și Sheremet au fost printre primii rezidenți ai acestei clădiri. S-au mutat aici în 1977, anul în care a fost construită.
Apartamentul lui Lupych îi era drag pentru că era plin de amintiri ale mamei sale, Anna, care se stinsese din viață cu doi ani în urmă.
Acum, atât Lupych, cât și Sheremet, o coafeză și un electrician, nu mai au casă. Deocamdată, au găsit un adăpost temporar la rudele lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii