FOTO Un secol de la descoperirea insulinei la Universitatea Toronto / Cine au fost primii pacienți tratați de diabet
La 100 de ani după descoperirea insulinei, Universitatea Toronto, locul unde a fost făcută această descoperire epocală care a salvat de atunci viețile a multe milioane de oameni pe întreaga planetă, face o scurtă rememorare în imagini a etapelor pe care patru cercetători le-au trecut și a primilor pacienți suferinzi de diabet care au beneficiat de acest tratament care la acea vreme părea miraculos.
Teddy Rider, cinci ani, în ziua în care a primit prima doză de insulină, pe 10 iulie 1922. Teddy, suferind de diabet, cântărea 20 kg
Teddy și sora sa Margaret în 1923. Într-o scrisoare către Frederick Banting el scria: Mi-aș dori să poți veni să mă vezi. Acum sunt un băiat gras și mă simt bine. Mă pot urca într-un copac.” El a mai trăit încă 70 de ani cu diabet tratat cu insulină.
Ideea insulinei i-a venit lui Frederick Banting la primele ore ale dimineții de 31 octombrie 1920. Sculat din somn, Banting a scris o ipoteză de 25 de cuvinte care, în decursul unui an, a dus la una dintre cele mai semnificative descoperiri medicale din secolul XX.
Fără spațiu de laborator sau experiență de cercetare, Banting l-a abordat profesorul de fiziologie al Universității Toronto, scoțianul J.J.R. Macleod – un expert internațional în diabet – care a fost de acord că ideea merită testată, cu condiția ca Banting să fie de acord să-și dedice toate energiile proiectului.
Pe17 mai 1921, Charles Banting (dreapta) și studentul la fiziologie și biochimie Charles Best, devenit asistentul lui Banting, și-au început experimentele sub îndrumarea lui Macleod la Universitatea din Toronto și până în august 1921, caietele lor înregistrau rezultate promițătoare – după eșecuri și rafinări repetate, extractul lor a dus, în cele din urmă, la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Progresele au continuat în iarna anului 1921, când profesorul de biochimie James B. Collip (dreapta) a fost cooptat pentru a purifica extractul pancreatic, făcându-l astfel sigur pentru testele umane. La 23 ianuarie 1922, Leonard Thompson, un băiat de 14 ani din Toronto, care alterna în starea de trezie și inconștiență la Spitalul General din Toronto, a devenit prima persoană care a primit extractul purificat din ceea ce avea să se numească “insulină”.
Elsie Needham a fost primul copil care și-a revenit din comă diabetică prin utilizarea insulinei. Internată la spitalul pentru copii bolnavi în octombrie 1922, Elsie și-a revenit suficient pentru a se întoarce la școală în ianuarie 1923.
Elizabeth Hughes la bordul unei nave în decembrie 1930. Elizabeth a venit la Toronto cu mama și asistenta ei în august 1922 și a început imediat să primească insulină de la doctorul Banting. A rămas acolo până la sfârșitul lunii noiembrie, făcând progrese excelente și devenind pacientul vedetă al lui Banting, ea fiind fiica guvernatorului statului New York, Charles Evans Hughes.
Unul dintre primii pacienți ai doctorului Banting, Janet Turnbull, sănătoasă, este înfățișată călare pe un măgar în decembrie 1923. Un mesaj scris de mână către Banting pe spatele fotografiei spune: “Mă simt bine și vă doresc un Crăciun și un An Nou fericit.”
Pentru descoperirea insulinei, Banting și MacLeod au primit Premiul Nobel pentru medicină și fiziologie în 1923.
Citiți și:
Interviu, Peter Manu: Mitul Paulescu este adânc înfipt în imaginarul românesc
Ioan Aurel Pop – întoarcere de 180 de grade în privința lui Paulescu: “Nu va avea loc în acest an, la Academia Română sau sub egida Academiei, nicio conferință despre descoperirea insulinei”
Antonescu, Goga, Paulescu: Cum dau înapoi instituțiile românești în scandalurile publice în jurul unor personaje istorice cu trecut antisemit
Ioan Aurel Pop – întoarcere de 180 de grade în privința lui Paulescu: “Nu va avea loc în acest an, la Academia Română sau sub egida Academiei, nicio conferință despre descoperirea insulinei”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii