FOTO Un tunel uriaș, construit acum mai bine de un secol, s-a deschis sub cascada Niagara / Cum arată singura hidrocentrală din lume complet intactă din epoca sa, cu generatoare Tesla
O minune a apelor albe vizitată de toată lumea, de la Marilyn Monroe la Mark Twain, Cascada Niagara a fost un magnet care atrage călătorii din întreaga lume de cel puțin două secole. Dar până în acest an, un tunel imens îngropat adânc sub cascadă a fost interzis vizitatorilor, transmite CNN.
Un tunel de 670 de metri construit în urmă cu mai bine de un secol pe partea canadiană a fost deschis pentru a dezvălui scara impresionantă a acestor minuni inginerești.
Din iulie 2022, acesta face parte din tururile de vizitare a centralei electrice dezafectate Niagara Parks Power Station, care a început cu un an mai devreme. Explorarea acesteia oferă o privire fascinantă asupra muncii de pionierat care a contribuit la aducerea acestui colț al Americii de Nord în epoca modernă.
Centrala electrică, care a funcționat din 1905 până în 2006, a deviat apa din puternicul râu Niagara pentru a pune în funcțiune generatoare gigantice care au electrificat industria regională și au contribuit la faptul că portul Buffalo, situat în apropiere de Marile Lacuri, a devenit cunoscut sub numele de Orașul Luminii.
Potrivit ghidului turistic al stației, Elena Zoric, regiunea din jurul cascadei a fost cândva un centru de activitate pentru oamenii de afaceri care doreau să profite de exploatarea energiei hidroelectrice.
Centrala hidroelectrică Adams a fost prima care s-a deschis, funcționând pe partea americană între 1895 și 1961. Pe partea canadiană, Ontario Power Company a funcționat din 1905 până în 1999, iar Toronto Power Generating Station din 1906 până în 1974.
În prezent, stația Niagara Parks este singura hidrocentrală din lume complet intactă din epoca sa. Operată inițial de Canadian Niagara Power Company, aceasta folosea generatoare Westinghouse pentru a crea curenți alternativi brevetați de inventatorul Nikola Tesla – tehnologie de ultimă oră la acea vreme.
Centrala, după cum le explică ghidul Zoric vizitatorilor, a fost construită într-o perioadă în care estetica era la putere. Exteriorul său rustic din calcar și țiglele albastre de pe acoperiș au fost, spune ea, o încercare a arhitectului newyorkez Algernon S. Bell de a face ca structura să se integreze în cascade.
Înainte de a ajunge la tunel, vizitatorilor de la centrala electrică li se arată un model la scară a lucrărilor inginerești masive care au fost necesare pentru a transforma căderile de apă în energie electrică.
Aproape de capătul tunelului, se aude o bubuitură. Lumina naturală se revarsă în timp ce poteca iese pe o platformă de observație de 20 de metri, la nivelul râului, care se află aproape la baza cascadei Horseshoe Falls. Gruosso trebuie să strige pentru a se face auzit peste bătăile neîncetate.
„Aici este locul în care apa din tunel se vărsa în râu. Este cel mai bun loc pentru a vedea cascadele”.
De asemenea, platforma le oferă vizitatorilor un peron pentru a privi bărcile turistice, pline de pasageri în poncho-uri de ploaie, care se balansează ca niște dopuri de plută la poalele cascadei.
Pentru a completa experiența centralei, există un spectacol de seară intitulat „Curenți: Niagara’s Power Transformed”. Experiența de sunet și lumină prezintă istoria centralei electrice și include proiecții 3D cu apă în valuri, turbine și scântei de electricitate.
O vizită la centrala electrică și la tunel durează aproximativ două ore, dar pentru a asista la spectacolul de seară se recomandă o ședere peste noapte. Cazarea variază de la hoteluri cu vedere la cascade de lux, cum ar fi Hilton, până la unități cu buget redus, cum ar fi Days Inn.
În ceea ce privește mesele, Niagara Falls a fost cândva strict un oraș de tip hotdog și cartofi prăjiți. Fast food-ul este încă prezent, dar destinația și-a îmbunătățit oferta. Meniuri inspirate de bucătari, de proveniență locală, sunt disponibile în unitățile din Niagara Parks, inclusiv în Table Rock House Restaurant, precum și în localuri independente, cum ar fi AG, care oferă produse de la propria fermă.
Merită, de asemenea, o vizită la Niagara Parkway, care șerpuiește de-a lungul râului Niagara și poate fi explorat pe jos sau cu o bicicletă electrică închiriată. Printre opririle de pe traseu se numără punctul de belvedere Whirlpool și stația de generare Sir Adam Beck, o structură monolitică de-a lungul râului care contribuie în prezent la rețeaua electrică din sudul Ontario.
O excursie la Cascada Niagara este energizantă în atât de multe feluri. Este un loc de o frumusețe naturală, dar te poate face să te gândești de două ori la forțele naturale care continuă să ne modeleze viața modernă.
Sursa: CNN
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii