G4Media.ro

FOTO Vama fără vamaioți: Unde au dispărut pletoșii, rock-ul și poveștile lor?…

sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est

FOTO Vama fără vamaioți: Unde au dispărut pletoșii, rock-ul și poveștile lor? Vama Veche a ajuns o stațiune banală, „cu de toate”, de la tiribombe și tarabe cu plastice la terase cu specific grecesc sau turcesc, clubberi, hipsteri și familii cu copii

Vama Veche nu mai este de mulți ani locul unde vii ca să-ți găsești pereche, nici egalul libertății fără limite sau locul unde orice-ai face nimeni nu te bagă în seamă pentru că nimeni nu te judecă, așa cum era la trecerea dintre anii ’90 și 2000.

vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (41) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (41) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30)

Din diverse și prea multe motive ca să poată fi explicate aici, Vama Veche s-a schimbat încet, dar sigur într-o stațiune mai întâi modernizată cu forța de administrația din Limanu (vezi, spre exemplu, pistele de beton trântite de-a lungul stațiunii până la graniță), apoi într-un loc botezat ”cool” de hipsteri și corporatiști pentru ca, în cele din urmă, astăzi să fie dezbrăcată de tot ce însemna Vama înainte și aruncată în anonimatul unei stațiuni obișnuite, ba pe aproape banale de pe litoral.

vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (41) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (41) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (41) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30)

Pletoșii, rock-ul și poveștile au dispărut, urma lor fiind luată de clubberi, hipsteri și familii cu copii, tiribombe, tarabe cu plastice, iar locul berilor la pet sau draft de pe plajă a fost luat de cocktailuri sau frappeuri la terase cu specific grecesc. Muzica pentru care Vama a devenit cunoscută s-a retras în culise, pentru a lăsa drum liber mandolinelor din Halkidiki sau ritmurilor din Fratelli.

vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30)

vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30)

vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (1)

vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30)

Înainte, în Vamă ajungeau oameni cu multe, foarte multe trăsături comune. Astăzi, Vama e populată de aproape toate categoriile de turiști, inclusiv iubitorii de manele care altădată s-ar fi oprit la intrarea în sat. Pe de altă parte, La Stuf, unul dintre locurile altădată pline de vamaioți este astăzi gol. Inclusiv băncile de la Stuf au fost recondiționate și amintesc mai degrabă de un beach bar elegant de pe plajă, comparativ cu Stuful de-acum 15-20 de ani. Totuși, mesajul pentru maneliști rezistă:

vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30)

Ne place sau nu adevărul este că Vama Veche, altădată un loc cu o atmosferă aparte, cu un farmec complicat de descris, dar pe care îl simțeau toți care ajungeau acolo, a devenit azi un loc ”cu de toate”, unde găsești de la fructe de mare la shaworme, pizza, sandwich-uri, clătite, mâncare gătită, porumb fiert, la fel ca în toate celelalte stațiuni de pe litoral.

”Cu de toate” înseamnă și că în Vamă ai locuri de cazare de la pensiuni unde cu greu găsești ceva sub 250-300 lei/noapte la complexuri de patru stele unde prețurile cresc și de patru ori. Mai înseamnă și că muzica pe care o auzi plimbându-te prin stațiune este de la grecească, la electric, tehno și rareori un rock mai moale.

Nu în ultimul rând, pentru o pizza scoți din buzunar în jur de 30-40 de lei, o shaworma sau un sandwich de costă de la 20 la 30 și ceva de lei, iar pentru un meniu al zilei în jur de 30-35 de lei. În mare parte, prețurile sunt la fel ca cele din Mamaia, astfel că un vamaiot de pe vremuri și-ar permite să stea în Vama de azi vreo jumătate de zi.

vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30)

În Vamă există și o puzderie de marketuri, de unde turiștii își pot cumpăra în general apă, sucuri, alcool sau gustări sărate (chipsuri, alune, sticksuri etc) ori loțiuni de plajă. Prețurile sunt ridicate comparativ cu un market din oraș, dar acceptabile.

vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30)

Întreaga Vamă e sufocată de sute sau mii de mașini care nu-și mai găsesc locul pe alei, în parcări private nefiscalizate, improvizate pe terenuri virane de proprietarii acestora: 30 de lei o zi de parcare și nu poți închiria pe oră, ori plătești toată ziua ori nimic. Înainte, când Vama era boemă, nu cool, adică pe la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000, acolo ajungeai cu trenul, rata sau prietenii, iar aleile și plaja erau goale, nu ticsite de mașini, tarabe și suveniruri kitschoase.

vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (41) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30)

N-a mai rămas nimic din plaja unde altădată te plimbai, cântai la chitară, făceai foc de tabără sau se strângeau pâlcuri, pâlcuri de prieteni sau necunoscuți care stăteau la taclale pe nisip până dimineață. Marea se continua cu o altă mare, de corturi colorate ale vamaioților care petreceau acolo nopți scurte și zile pline cu bani puțini și constrângeri și mai puține.

Astăzi, plaja este acoperită de șezlonguri care costă de la 40 la 60 de lei în timpul săptămânii, sau baldachine ori paturi, la fel ca în zona de cluburi din Mamaia Nord (pentru care scoți din buzunar 100-150 de lei/zi, bani cu care altădată un vamaiot stătea o săptămână aici).

vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (41)

Cu toate astea, Vama este, alături de Năvodari și Costinești, cea mai aglomerată stațiune de pe litoralul românesc la mijlocul acestui sezon estival. Totuși, comparativ cu alți ani, numărul turiștilor este simțitor mai mic, deși prețurile sunt similare cu anii precedenți. În fapt, nota de plată a venit anul acesta pe tot litoralul românesc, afectat de scăderea simțitoare a numărului de turiști, dar și de criza forței de muncă din Horeca, în mare parte cauzate de cei doi ani de pandemie COVID-19 în care românii au fost obligați să-și petreacă vacanțele în țară.

vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30) vama veche litoral romanesc sezon estival turisti turism statiuni romanesti (30)

 

Citește și UPDATE Răzbunarea betoanelor: A venit nota de plată pentru Mamaia, după ce stațiunea s-a transformat în cartierul-buzunar al Constanței/ Hotelierii, sacrificați pentru blocuri pe plajă, în timp ce proprietarii apartamentelor de lux își fac concediile în altă parte/ De ce bate vântul pe litoralul românesc (GALERIE FOTO).

Citește și FOTO Costinești a rămas stațiunea Tineretului, dar și a păcănelelor, suvenirurilor kitschoase și a caselor de pariuri/ Cum arată astăzi cea mai îndrăgită stațiune din anii ’90, pe jumătate închisă la mijlocul sezonului

Citește și FOTO Cum a fost detronată Mamaia de Eforie, stațiunea în care se mănâncă mult, prost și ieftin/ Hamsii, gogoși, porumb fiert, pizza și midii ținute în căldură, mâncate pe plajă, la plimbare sau shopping/ Bonus: Obsesia cârciumarilor pentru frappeuri

Citește și Primarul Chițac după ce presa a semnalat că în Mamaia sunt puțini turiști: ”O campanie vizibilă îndreptată spre litoralul românesc”/ Chițac propune eliminarea taxei de parcare pe timp de noapte, după ce presa a scris că turiștii ocolesc Mamaia și din cauza parcării

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

50 comentarii

  1. Frate, casă de pariuri până și pe plajă…

  2. Multumim pentru articol 👍
    Din pacate haosul urbanistic, coruptia si prostia au transformat Vama in ceea ce este azi, pacat avea un potential fantastic de a devenii ceva simplu, accesibil si frumos pentru litoralul nostru.

    • Tot litoralul putea sa arate ca o Grecie, a preferat sa arate a favele si tarabe. Coruptia si bunul gust nu fac echipa, sunt din tabere opuse.

  3. Nu am mai fost in vama de 20 de ani. Sincer, nu mai recunosc nimic.

    • Oamenii nu mai sunt cei de acum 20 de ani. Mentalitățile s-au schimbat. Multi din tinerii rebeli de atunci au in prezent joburi bune, familie, copii și își petrec acum concediile în Grecia, Turcia, Egipt etc, la resort. Adolescenții de azi nu mai ascultă rock, se duc la Untold și Electric Castle, fac selfie-uri și postează pe rețelele de socializare fragmente cosmetizate din viața lor, ca să fie validați de ceilalți. Adolescentii de azi nu lasă din mână telefonul și sunt obișnuiti să mănânce la mall. Vama e un loc din care a pierit spiritul, înainte să dispară forma. Invazia de kitsch și manelizarea Vămii s-au produs pe un loc sterp, abandonat, asa cum cresc buruienile intr-o grădină neîngrijită.

  4. Imaginea cu bulucul de mașini parcate peste tot, băgate până în botul plajei, e dezolantă.
    Cu un proiect european s-ar putea face o parcare mare în afara stațiunii și s-ar interzice accesul mașinilor, măcar pe străzile din centru și de lângă plajă. Dar cine să-l facă?

  5. Pe unde ajunge românul se lasă numai cu câcaturi. Au tufat Grecia românașii cum era să scape Vama Veche?

  6. Trist. nu cred ca voi mai merge vreodata in Vama, vreau sa raman cu amintirile de acum 25 de ani. Toate locurile usor accesibile se tranforma in „supermarketuri”. De aceea prefer muntele, urcusul ii mai triaza, nu ajunge oricine. Dar si pe munte, drumurile asfaltate pana in varf, faciliteaza accesul cocalarilor. Imaginati-va Robinson Crusoe, in varianta moderna insula va fi invadata de colacalri manelisti :)))

    • Imaginati-va Robinson Crusoe – cine ? Cine mai citeste astazi ceva ? Cati au auzim macar de Robinson, ala ?

  7. Multumim pentru articol, din pacate acesta este adevarul. Eu cu sotul meu mergem in Vama de peste 20 de ani. Inca mai mergem la inceput si sfarsit de sezon cu copilul dupa noi, ca de … daca le-am conceput in Vama nu am putea sa il ducem in vacanta la Mamaia.

    Am vazut de la an la an cum Vama se transforma. A mai fost o astfel de perioada exact inainte de criza din 2008, dar apoi s-a mai imbunatatit atmosfera datorita muzicii bune din diferite cluburi/terase, desi a continuat procesul de modernizare…

    Am trait momente minunate acolo, oamenii erau relaxati si era un schimb de energie pozitiva fantastica.

    Mai mergem acolo pentru ca inca mai gasim o mica farama din magia Vamii, probabil ca atunci cand nu o vom mai simti o sa ne conectam cu energia acelui loc ce a fost minunat pentru noi doar in extrasezon.

    • saracu copil… cu doi parinti vamaioti… cu ce-a gresit?

    • @Ismail Paine de Circ
      noroc pe el cu familie descuiata la minte decat cu parinti habotnici
      #perspective

    • Ismail, mai bine zis, parintii tai cu ce or fi gresit, sa aiba asa urmas?

    • Vama a fost ok atât timp cât a existat în semi-anonimat. Numai cine căuta locuri diferite ajungea acolo. Dar a fost mediatizată. Mulțumim formației cu același nume și „jurnaliștilor”!

    • foarte adevarat „fost-ai lele” insa se ajungea inevitabil acolo. Toata lumea vrea sa scape de puscaria comerciala a capitalismului si sa mearga intr-un loc in care se simte mai liber si in care poate avea o conversatie sincera si deschisa lipsita de formalitatea impusa de constrangerile societatii. Internetul a fost la fel la inceputuri pana cand a fost acaparat, categorisit si controlat de corporate dar asta nu inseamna ca nu exista locuri in care oamenii nu-si pot exprima ideile liber, totul este sa cauti. Probabil ca, confundam localizarea fizica cu esenta spirituala a fenomenului Vama nascuta din dorinta de a evada tirania majoritatii. Cum zicea cineva mai sus parea sa fi gasit alte feluri prin care sa evadeze puscaria sociala, dar din nou,cine cauta v-a gasi feluri prin care sa traiasca liber sau macar sa se strecoare printre hoarda de nebuni si sa nu fie conditionat de ea.

  8. Dezvoltarea statiunii este intr-adevar mizerabila dar romanticizati prea mult perioada de „glorie” a vamei.
    Si mie mi-a placut dar nu cred ca localnicii mureau de dragu rockerilor care faceau foc de tabara din bancute si umbrele, nici seringile folosite aruncate pe plaja sau bataile si betiile nu mi-au lasat o amintire placuta.
    Eu am prins-o din 2007 incolo si era deja un kitch (mai putin decat astazi ce-i drept) plin de betivi agresivi care n-aveau treaba nici cu muzica nici cu atmosfera din trecut. Cultura muzicala si nu numai lipsesc cu desavarsire romanilor din toate straturile societatii.

  9. Vama era ceva pe vremea comunismului și post revoluție. Tineretul avea un loc la mare unde putea să se simtă liber. Ăla era farmecul. Căt mai departe de coșmar.

    Acum trăim într-o societate liberă. Scopul Vamei a dispărut.

    • …bun punct de vedere!

    • „Acum trăim într-o societate liberă. Scopul Vamei a dispărut.”

      Libertatea asta capitalista e minunata lol

      De asta a murit Vama, pentru ca ati avut libertatea de a o transforma intr-un bazar comercial, a o umple de plasticuri si masini. Asta da libertate.

      Oamenii de genul asta care cred ca sunt „liberi” sunt exact oamenii de care cei ce mergeau in vama fugeau.

  10. Rockerii care veneau in vama la inceputul anilor 2000 au copii acum si n-au ce cauta la mamaia. Si nu prea mai vad eu pe nimeni sa stea in conditiile alea, cu multe camere, uneori cu etaj cu dusul si wc in curte. Astea sunt conditiile, daca tot e sa merg pe litoralul romanesc prefer vama sau 2 mai oricarei alte statiuni. Ca de manele nu am scapat nici in grecia, si acolo se poate da muzica tare in masina cu geamurile jos. Da macar pe plaja e liniste acolo.

  11. Răspunsul este simplu: „Omul sfințește locul”. Vama era un spirit cultural și de libertate generat de cei care se refugiau într-un loc minimalist ca dotări materiale și de servicii specifice turismului, iar lipsa acestora era înlocuită de ingeniozitatea și libertatea de manifestare a celor care alegeau să-și petreacă timpul acolo.

  12. Un loc tipic pentru romani: „cu de”toate”. De ce? Pentru ca asa sunt romanii: ingalati si cu wc in fundul curtii. Cu foarte mult praf, cu mizerie, cu masini peste tot si in toate pozitiile. Cu sezlonguri pe un misip prafuit si plin de muste. Cu alge pe malul marii, etc. Cu mancare foarte, extrem de proasta.
    Ceea ce predomina: praful. Insa, „merge si asa”, ca este „cu de toate”.

    Ceva ce nu exista in alta parte a Europei. Orice persoana cu scaun la cap, mai merge cativa km si ajunge la civilizatie, in Bulgaria. Cu nisp adevarat si galben. Fara praf si cu curatenia. Cu mancare buna si diversa.

  13. Viziune ingusta de manelari mioritici. Vama a ajuns exact ceea trebuia sa ajunga intr-o tara in care elitele nu mai conduc de multa vreme. Panta reii, desigur, insa asa cum zicea cineva pe aici omul sfinteste locul si sincer Vama e pe chipul si asemanarea republicii. Mai tin minte si acum ce atmosfera era cu cortul la 3-4 metri de mare, cu barbuni la plita direct la pescari contra bautura ieftina, linistea din septembrie, cainii si pisicile plajei, prieteni din diverse parti ale tarii care veneau an de an si cum stateam cate o luna gratis cu cortul platind doar un leu pt dusuri. Cazare putina, ideea era ca stai la cort si lasi curat dupa tine (anatema pentru manelisti), Stuf era saracacios dar boem si un mare ETC. Oamenii erau mai respectuosi si nu era un loc de ifosari.
    Excelenta seria acestor reportaje

    • George,m-ai scutit sa mai fac si eu comparatia,dar parca,de-a lungul timpului,niste ministrii înfierbantati de nevoia de voturi au facut niste promisiuni,fiindca au fost voci care au strigat cat au putut de tare sa nu se atinga nimeni de Vama,”lasati Vama asa cum este „s a m d. Dar daca problema nu s-a dezbatut la televizor,evident ca promisiunile s-au uitat,iar strigatul a fost în pustiu.Nu etnicii romani neaparat sunt vinovati,ci sistemul creat de legile nescrise,format din simbioza „letala”dintre televiziuni si polotocienii abonati la acestea.Daca se dadea o lege pentru protejarea acestei oaze de nonconformism(cu cat mai putine constrangeri,cum se spune pe buna dreptate in articol) nu se facea gaura in Constitutie.Pana la urma se mai putea identifica cateva oaze din astea,în delta,la munte,si avea astfel caracter normativ,si cu cateva reguli de civilizatie,cu bani foarte putini,se putea amenaja,in spiritul ravnit,ceva unic in lume,de venea si printul Charles sa doarma la cort,dupa cum îl stim.Dar ce sa-i faci,pe politocienii nostri care „mostenesc”guvernari „dezastruoase”îi doare-n c……de dorinta poporului civilizat,ei asculta de stapanii televiziunilor la care,cum spuneam,sunt abonati. Analistul Teodorescu,specialist in sondaje,zicea,cand puterea lui Basescu se eroda,ca,în Romania,televiziunile sunt mai puternice decat partidele.Chiar asa,unde s-a dus Geoana înainte de confruntarea finala cu Basescu???
      In fond,spiritul Vamii era spiritul romanilor suprateoretizati de sistemul de învatamant din anii ’80-’90,toba de carte(literatura,filozofie,istorie),dar cu buzunarele „goale”.Pacat,a fost ceva unic si irepetabil.

    • Cum nu ne conduc elitele? Toți au doctorate.
      Mă uit la emisiunile de știri și văd aceleași chipuri, membrii elitei noastre politice, urmașii elitei nomenclaturiste. Sunt cei mai de valoare, cei mai buni dintre noi, hoi aristoi.

  14. Vama veche era tare pentru atmosfera, era diferit, nu pentru conditii.
    Atmosfera nu mai este, dar nici conditii nu sunt-la conditii e total sub toate statiunile de pe litoralul romanesc, care la randul lor sunt un dezastru oricum, ceea ce spune multe despre Vama.
    Deci, de ce mai merge lumea?
    Pentru acelasi motiv pentru care rata de analfabetism functional este de peste 50 la suta in ro. Oameni cu 300 de cuvinte in vocabular care cred ca au capacitatea de a se distra fara a putea vorbi. La fel cum cred ca pot vota.

  15. Ma bucur ca am ajuns prin 2002-2003-2004 cu cortul si cu niste prieteni pe acolo, de atunci n-am mai fost si nici n-o sa ma mai duc, sa nu-mi stric dracu amintirile.

  16. si eu tot de prin 2007 am prins vama, problema cu vama e ca din nefericire nu mai există underground, acum totul e comercial iar asta a dus la scăderea execrabilă a sistemului de valori. manelele existau si in 2000 dar cocalarii nu aveau atâta „valoare”, vama era ceva cool iar cocalarii nu știau ce înseamnă cuvântul cool și nici cuvântul cool nu era mainstream

  17. Eu cred ca Vama arată PERFECT. Este un semn al evolutiei.
    Rockerii din 90 nu mai există, s-au maturizat. Copiii din ziua de azi au alte valori. Sa zica unul cu copil ca si-ar dori ca baiatul lui sa se duca in Vama sa se imbete si sa stea cu multi tineri de varsta lui dar fara bani. Nu există copil fara bani in ziua de azi. E logic sa nu msi existe Vama de ieri.
    In Vama de ieri mergeai cu bani putini sa te împrietenești cu altii la fel ca tine. Nici muzica rock nu mai asculta copiii de azi.
    Despre ce vorbim aici?? Vama a evoluat asa cum voi, cei care va duceati in Vamă, ati evoluat. Care din voi mai are tupeu sa se duca cu 2 lei in Vamă si sa doarma pe plajă??
    Cred ca o Vama veche din anii 90-2000 acum ar fi dispărut. Ar fi dat faliment 100%.
    Iar asfaltarile de care vorbiti, lipsa lor, sa stiti ca e o strategie. Haosul si lipsa unor utilități normale ii dau un farmec aparte,pare Veche! Altfel era Mamaia Sud si voi,clienți vechi, nu va mai duceati acolo.
    Din pacate articolul este scris de necunoscatori. Era ok sa fi detaliat si varstele celor care sunt acum in Vamă. 14-60 ani. Da! 14 ani…intre 14 si 18 sunt peste 25%. Aici e loc de alt reportaj…

    • Deci acum e o statiune ca oricare alta, insa care costa la fel de mult pentru conditii 0 sau chiar cu – .
      Ca si cum ai merge in Bucuresti pentru aglomeratie.

    • @Desteptul pare atat de abject si involuat modul in care ai prezentat parerea ta incat ma face sa cred ca faci parte din tagma de profitori comercianti din zona care cer 40 de lei pe o pizza supraevaluata ..Spritul zonei Vama Veche din anii 95 – 2000 poate pana in 2006 era total diferit si plin de festivaluri rock micute, se putea dormi la cort sau la localnici dar in nici un caz nu auzeai manele..Oamenii cu scaun la cap cauta liniste si prietenie ..Dealtfel cei cu asemenea limbaj nu inteleg mare lucru din viata lor.

    • @desteptul vorbeste de evolutie dar din ceea ce scrie nu prea o vad la el

      ca sa nu mai vorbim de cine s-ar semna cu „desteptul’ lol

    • cumetre, rockerii din anii ’90 – deși într-adevăr maturizați – există bine merci, pentru că spiritul nu moare niciodată. Vama moare, în schimb, sufocată de kitsch & consumerism.

  18. Doar,, România educată,, a șarlatanului suprem Ioha6case.

  19. De nudisti nu spunei nimic . Vama era plaja nudistilor .
    Era o plaja LIBERA .

  20. Ultima data am fost in vama in urma cu 6 ani .
    Atunci un negricios de la o terasa , m-a trimis la supermarket , cand l-am intrebat daca nu e cam mult 20 de lei o bere la 330 ml …
    Acum 6 ani …
    De atunci nu mai merg in vama .
    Anul acesta fiica mea a platit un sejur in Vama , inceput de august :
    3000 lei , 5 zile , camera dubla , doar cu mic dejun .Deci 600 lei cazare , adica 125 euro/noapte .
    Cu 70 /80 euro pe noapte imi fac un sejur pe Coasta de Azur : Nisa , Cannes , St. Raphael , St. Tropez , Frejus , St . Maxime …

    Dar mi-e dor in fiecare vara de Vama de altadata 🙁 🙁 🙁

  21. Nici in Bangladesh nu vezi asa ceva.Asta e tot ce a ramas in urma unei lungi guvernari PSD-PNL.

  22. În 2005 am fost prima data în Vama și m-am distrat foarte mișto încât am prins gustul și mergeam cam la 2-3 săptămâni.

    Am vrut sa repet experienta și în 2006 dar am simțit ca lucrurile începeau sa se schimbe deoarece apăruseră noi cluburi și terase de tip Regie, pe când eu mergeam pentru B52 sau Expirat. 2007 a fost ultimul an în care m-am dus.

    Deși nu am mai fost niciodată de atunci, am impresia ca s-a comercializat forțat ideea de vama. Cine cunoaște cât de cât ani respectivi înțelege de ce Vama nu era locul potrivit pentru cluburi cu dansatoare din buric și posterior.

    Oricum, mi se pare ca o vreme a funcționat pentru ca a atras o grămadă de lume superficiala dar aparent mai înstarita. Îmi aduc aminte ca devenise cool la un moment dat sa mergi în vama cu mașina de serviciu sau cu limuzina germana ca să guști puțin din libertatea și nonconformismul vămii. Asta undeva prin 2010, plus minus 2-3 ani.

    Chiar dacă vamaiot nu am fost niciodată, îmi pare puțin rău că locul nu mai e ce a fost și ca un spațiu mai puțin neconvențional, destinat unui anumit gen de public s-a banalizat complet. Pozele din articol sunt dezolante.

  23. Ce păcat,domnilor! Selectați comentariile,nu le dați dacă nu sunt in spiritul articolului. Și eu va credeam onesti…..

  24. Pentru adevaratii vamaioti: Vama inca exista!
    Stiu ca nu ma credeti, nici nu vreau sa va spun exact ce, unde si cum, insa daca esti cu adevarati vamaiot vei gasi acest loc unde vei putea face un foc, vei putea canta la chitara cu prietenii, … etc.
    Look closer, very closer and kept it for yourself!

  25. Au disparut pletosii!… Poate ca s-au tuns.

  26. Pe VamaVeche.ro există o petiție pentru ca strada principală din Vama Veche să se numească Traian Balanescu.

    „A fost omul plajei. Numele si spiritul sau raman legate de acest loc”

    Petiţia online este iniţiată de vamaveche.ro şi solicită ca strada Ion Creangă să fie redenumită cu numele fondatorului formaţiei Vama Veche, decedat în anul 2020.

    „Traian Bălănescu a fost fondatorul şi spiritul creator din fosta formaţie Vama Veche, omul plajei din cântecele Vama Veche. Numele şi spiritul lui vor rămâne mereu legate de acest loc. De aceea considerăm că şi Vama Veche i-ar putea dedica lui o stradă, ca povestea lui să meargă mai departe, ca vântul din Vama Veche”, spun iniţiatorii campaniei.

  27. Doamne nu ii mai face atata de lacomi de nu ne permite salariul de privat. 😏

  28. Eu am prins ultimii ani cand inca mai era zona de corturi si rulote din stanga statiuni.Apoi au desfintat zona aceia.Foarte multa lume venea acolo si se simteau bine.
    Dupa cativa ani au inceput sa desfinteze si in partea dreapta jos pe faleza corturile.Treptat,treptat au fost impinsi cei cu corturi pana la disparitie.

  29. Poate ca Vama Veche ar fi putut deveni un al doilea Woodstock daca s-ar fi putut coagula energiile societatii libere dupa 89. Ar fi fost o buna ocazie de a revolutiona spatiul nostru, impreuna cu bulgarii, de ce nu? Insa, scopul Vamii nu era de a transmite mesaje sau de a revolutiona spirite, care in cele din urma poate ca s-ar fi stins…

  30. consumi deci existi