FOTO Vama fără vamaioți: Unde au dispărut pletoșii, rock-ul și poveștile lor? Vama Veche a ajuns o stațiune banală, „cu de toate”, de la tiribombe și tarabe cu plastice la terase cu specific grecesc sau turcesc, clubberi, hipsteri și familii cu copii
Vama Veche nu mai este de mulți ani locul unde vii ca să-ți găsești pereche, nici egalul libertății fără limite sau locul unde orice-ai face nimeni nu te bagă în seamă pentru că nimeni nu te judecă, așa cum era la trecerea dintre anii ’90 și 2000.
Din diverse și prea multe motive ca să poată fi explicate aici, Vama Veche s-a schimbat încet, dar sigur într-o stațiune mai întâi modernizată cu forța de administrația din Limanu (vezi, spre exemplu, pistele de beton trântite de-a lungul stațiunii până la graniță), apoi într-un loc botezat ”cool” de hipsteri și corporatiști pentru ca, în cele din urmă, astăzi să fie dezbrăcată de tot ce însemna Vama înainte și aruncată în anonimatul unei stațiuni obișnuite, ba pe aproape banale de pe litoral.
Pletoșii, rock-ul și poveștile au dispărut, urma lor fiind luată de clubberi, hipsteri și familii cu copii, tiribombe, tarabe cu plastice, iar locul berilor la pet sau draft de pe plajă a fost luat de cocktailuri sau frappeuri la terase cu specific grecesc. Muzica pentru care Vama a devenit cunoscută s-a retras în culise, pentru a lăsa drum liber mandolinelor din Halkidiki sau ritmurilor din Fratelli.
Înainte, în Vamă ajungeau oameni cu multe, foarte multe trăsături comune. Astăzi, Vama e populată de aproape toate categoriile de turiști, inclusiv iubitorii de manele care altădată s-ar fi oprit la intrarea în sat. Pe de altă parte, La Stuf, unul dintre locurile altădată pline de vamaioți este astăzi gol. Inclusiv băncile de la Stuf au fost recondiționate și amintesc mai degrabă de un beach bar elegant de pe plajă, comparativ cu Stuful de-acum 15-20 de ani. Totuși, mesajul pentru maneliști rezistă:
Ne place sau nu adevărul este că Vama Veche, altădată un loc cu o atmosferă aparte, cu un farmec complicat de descris, dar pe care îl simțeau toți care ajungeau acolo, a devenit azi un loc ”cu de toate”, unde găsești de la fructe de mare la shaworme, pizza, sandwich-uri, clătite, mâncare gătită, porumb fiert, la fel ca în toate celelalte stațiuni de pe litoral.
”Cu de toate” înseamnă și că în Vamă ai locuri de cazare de la pensiuni unde cu greu găsești ceva sub 250-300 lei/noapte la complexuri de patru stele unde prețurile cresc și de patru ori. Mai înseamnă și că muzica pe care o auzi plimbându-te prin stațiune este de la grecească, la electric, tehno și rareori un rock mai moale.
Nu în ultimul rând, pentru o pizza scoți din buzunar în jur de 30-40 de lei, o shaworma sau un sandwich de costă de la 20 la 30 și ceva de lei, iar pentru un meniu al zilei în jur de 30-35 de lei. În mare parte, prețurile sunt la fel ca cele din Mamaia, astfel că un vamaiot de pe vremuri și-ar permite să stea în Vama de azi vreo jumătate de zi.
În Vamă există și o puzderie de marketuri, de unde turiștii își pot cumpăra în general apă, sucuri, alcool sau gustări sărate (chipsuri, alune, sticksuri etc) ori loțiuni de plajă. Prețurile sunt ridicate comparativ cu un market din oraș, dar acceptabile.
Întreaga Vamă e sufocată de sute sau mii de mașini care nu-și mai găsesc locul pe alei, în parcări private nefiscalizate, improvizate pe terenuri virane de proprietarii acestora: 30 de lei o zi de parcare și nu poți închiria pe oră, ori plătești toată ziua ori nimic. Înainte, când Vama era boemă, nu cool, adică pe la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000, acolo ajungeai cu trenul, rata sau prietenii, iar aleile și plaja erau goale, nu ticsite de mașini, tarabe și suveniruri kitschoase.
N-a mai rămas nimic din plaja unde altădată te plimbai, cântai la chitară, făceai foc de tabără sau se strângeau pâlcuri, pâlcuri de prieteni sau necunoscuți care stăteau la taclale pe nisip până dimineață. Marea se continua cu o altă mare, de corturi colorate ale vamaioților care petreceau acolo nopți scurte și zile pline cu bani puțini și constrângeri și mai puține.
Astăzi, plaja este acoperită de șezlonguri care costă de la 40 la 60 de lei în timpul săptămânii, sau baldachine ori paturi, la fel ca în zona de cluburi din Mamaia Nord (pentru care scoți din buzunar 100-150 de lei/zi, bani cu care altădată un vamaiot stătea o săptămână aici).
Cu toate astea, Vama este, alături de Năvodari și Costinești, cea mai aglomerată stațiune de pe litoralul românesc la mijlocul acestui sezon estival. Totuși, comparativ cu alți ani, numărul turiștilor este simțitor mai mic, deși prețurile sunt similare cu anii precedenți. În fapt, nota de plată a venit anul acesta pe tot litoralul românesc, afectat de scăderea simțitoare a numărului de turiști, dar și de criza forței de muncă din Horeca, în mare parte cauzate de cei doi ani de pandemie COVID-19 în care românii au fost obligați să-și petreacă vacanțele în țară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
50 comentarii