FOTO VIDEO Atmosferă asurzitoare în centrul Constanței, unde sute de profesori și elevi au protestat pentru prima dată de la începutul grevei, cu vuvuzele, tobe și fluiere/ Până acum, dascălii se alăturau colegilor la manifestațiile din Capitală
Sute de profesori au protestat, miercuri, pe platoul din fața Prefecturii Constanța. Este prima dată de la izbucnirea crizei din Educație când dascălii constănțeni protestează acasă. Până miercuri, profesorii din Constanța se alăturaseră colegilor lor la manifestațiile din București, din Piața Victoriei și de la Cotroceni.
Elevii și-au însoțit profesorii la protestul de miercuri în semn de solidaritate. La manifestație au fost prezenți reprezentanți ai Asociației Elevilor din Constanța, condusă de Ariana Dudună, una dintre elevele foarte vocale la adresa autorităților și care a transmis în mai multe rânduri că elevii își susțin dascălii pentru salarii decente. Ariana a explicat pentru G4Media de ce elevii sunt atât de solidari cu profesorii și care sunt riscurile pentru următoarele generații dacă dascălii nu vor primi revendicările salariale.
La Prefectura Constanța atmosfera era intensă, cu sunet de vuvuzele, clopoței, goarne și tobe. Profesorii și elevii au scandat minute în șir „Vrem respect”. Gălăgia a fost asurzitoare și mesajele dascălilor se auzeau de la câteva străzi, pe o rază de sute de metri distanță.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (condusă de Simion Hăncescu) și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” (Marius Nistor) au anunțat miercuri într-un comunicat de presă că, după consultarea organizațiilor județene, au decis să continue greva și să nu semneze un acord politic care nu include creșterea salariilor.
Anunțul a venit cu mai puțin de o oră înainte ca la Palatul Cotroceni să înceapă discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis și liderii coaliției de guvernare pe tema salariilor profesorilor. Sindicatele au anunțat că nu vor semna un acord politic nici dacă ar fi girat de președintele Klaus Iohannis dacă acest act nu conține creșterea imediată a salariilor cu 25%.
În plus, sindicatele cer emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării valabilă pentru anul viitor, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, de circa 4.000 de lei, urmând ca salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.
Reamintim că la întâlnirea de marți cu liderii sindicali, președintele Klaus Iohannis s-a angajat să garanteze încheierea unui eventual acord politic între sindicate și coaliția de guvernare care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional, potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale.
Nu e clar la acest moment ce ar urma să conțină acel acord, dat fiind că oferta guvernului e departe de cererile sindicatelor. Mai precis, guvernul a promis doar o primă de 4.000 de lei în acest an pentru cadrele didactice și nici o promisiune pentru anul viitor, în timp ce sindicatele au cerut o creștere de 25% a salariilor încă din iunie, precum și o creștere semnificativă de anul viitor.
În acest moment, salariul unui cadru didactic debutant este de circa 2.400 de lei, printre cele mai mici salarii din tot mediul bugetar.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank