G4Media.ro

FOTO/VIDEO Cum arată după ploile din ultima perioadă cartierele construite haotic la…

Sursa foto: G4Media.ro

FOTO/VIDEO Cum arată după ploile din ultima perioadă cartierele construite haotic la periferia Bucureștiului: străzi inundate, neasfaltate, pline de gropi și fără sistem de canalizare

Ploile din ultimele zile au scos la iveală un lucru știut de toată lumea dar prea puțin luat în considerare de către autorități: modul haotic în care au fost construite cartierele rezidențiale de la marginea Bucureștiului. Din cauza lipsei rețelelor de canalizare sau a subdimensionării acestora, zeci de străzi au fost inundate.

În cartierul Henri Coandă din nordul Capitalei, în care locuiesc în jur de 3.700 de oameni, nu există sistem de canalizare, iar majoritatea străzilor nu sunt asfaltate. Prin urmare, din cauza ploilor din ultima perioadă, mai toate străzile sunt pline de bălți. Vorbim de bălți cu adâncimi cuprinse între 20 și 40 de cm. ce se întind pe suprafețe de zeci de metri pătrați. Cei care locuiesc pe Strada Francisc Munteanu nu au putut ieși astăzi din locuințe fără cizme sau fără ajutorul unei mașini de teren. Apa măsura în jur de 40 de cm și era dintr-un gard într-altul.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu toate astea, unii dintre cei care locuiesc aici vor să lase impresia că nu și-au pierdut simțul umorului: „Mai nou aici ne trebuie bărci cu vâsle. Vin, își fac campanie, îi votăm și apoi, sufletul…”. O altă femeie își completează vecinul: „Tot timpul în zonă este plin de apă și noroi. Am rămas de multe ori împotmolită în noroi cu mașina și am fost trasă cu un utilaj. Am crezut că se va întâmpla ceva în primăvara asta pentru că au zis că există finanțare, dar se pare că ne-au uitat de tot.”

Proiectul Realizarea reţelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public, precum şi a drumurilor aferente Ansamblului de locuinţe „Henri Coandă” face parte din categoria investițiilor pe care actuala administrație le-a găsit blocate la preluarea mandatului. Concret, lucrările trebuiau finalizate în septembrie 2020, pentru lotul 1 (27 străzi, 92% finalizat), respectiv noiembrie 2020, pentru lotul 2 (28 străzi – stadiu lucrări 38%). Încă din luna iulie 2020 au apărut neîntelegeri între PMB și constructor, acesta nemafiind plătit din iulie 2020. Astfel, în noiembrie anul trecut, lucrările au fost sistate pentru neplată. Potrivit surselor G4Media, Primăria Capitalei a reușit să deblocheze situația, a prevăzut bani în buget pentru continuarea lucrărilor și a plătit deja o parte din datoriile către constructor. Mai nou, municipalitatea dă asigurări că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului.

În comuna Chiajna din județul Ilfov, în zonele în care s-au construit în ultimii ani blocuri și vile, bălțile sunt la ordinea zilei atunci când plouă. Acum, locuitorii se plâng că primăria, după ce a găurit mai multe străzi pentru a trage conducte pentru apă, a lăsat lucrările neterminate. Ceea ce facilitează și mai mult formarea bălților. Un localnic de pe strada Bulevardul 1984 care are chiar în fața casei o baltă întinsă pe o lungime de câteva zeci de metri spune că de fiecare dată când mașinile trec în viteză, apa îi ajunge până la jumătatea curții. Pe strada intrarea Nuferilor, aceeași situație. Oriunde îți arunci privirea vezi numai gropi pline cu apă.

La o aruncătură de băț, în Prelungirea Ghencea din Sectorul 6, multe din străzile care duc spre localitatea Bragadiru, sunt inundate pe porțiuni de zeci de metri.

În Bragadiru – Ilfov, situația este mult mai gravă. În zona nou construită, străzile inundate sunt de ordinul zecilor. Noaptea trecută, cinci familii care stau la demisolul unui bloc de pe Strada Margelelor s-au trezit cu apartamentele inundate. Apa a venit din stradă. Oamenii spun că deși i-au semnalat în repetate rânduri primarului că sistemul de canalizare nu face față pentru că este prea mic în raport cu numărul mare de imobile care se construiesc în zonă, doleanțelor lor au rămas nerezolvate. Singurul ajutor din partea primăriei a constat în faptul că aceasta le-a trimis o vidanjă pentru a scoate apa din locuințe.

Strada Topaz (Bragadiru), unde se află numai vile construite recent, este și ea inundată pe o porțiune de aproximativ 40 de metri. Localnicii spun că apa băltește de fiecare dată când plouă, zile bune. Pentru că drumul nu este vizibil, șoferii sunt nevoiți să traverseze ochiul de apă bazându-se numai și numai pe intuiție.

Această prezentare necesită JavaScript.

Având în vedere modul haotic în care s-au construit noile cartiere rezidențiale de la marginea capitalei, reprezentanții urbaniștilor spun că inundațiile erau previzibile și că situația se va înrăutăți din ce în ce mai mul, din cauza faptului că administrațiile locale emit autorizații de construcție fără a ține cont de cele mai elementare norme de urbanism.

„În situațiile acestea, ca de fiecare dată, sunt de vină administrațiile publice locale pentru că permit realizarea unor construcții fără a ține cont de infrastructura tehnico-edilitară, care fie nu este modernizată din lipsă de bani, fie din lipsă de interes. Ei autorizează și avizează pe bandă rulantă fără a ține cont de faptul că infrastructura nu face față. Nu modernizează infrastructura în așa fel încât să corespundă nivelului de necesitate. S-a construit așa cum a cerut fiecare. A avut fiecare câte un teren, a cerut să se construiască cât a vrut și s-a construit. Fără să existe o viziune de dezvoltare care ar fi trebuit să aibă niște etape și niște prioritizări. Autoritatea, prin instrumentele astea, poate condiționa proprietarul să construiască într-un anumit fel ca să păstreze o viziune care se poate vedea peste 15-20 de ani. Acum sunt foarte multe inundații pentru că infrastructura este subdimensionată pentru volumul de apă care curge de pe construcțiile noi realizate. Singura soluție tot la autoritate rămâne. Să adapteze infrastructura de canalizare. Adică să mărească conductele de scurgere. Dacă nu va face asta, pe lângă ce-i acum, având în vedere că încă se construiește, va fi din ce în ce mai rău. Este evident”, a declarat pentru G4Media.ro, Alexandru Pânișoară, președintele Asociației „Pentru Dreptul Urbanismului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Mafia romaneasca elibereaza autorizatii si avize fara apa si canal. La incendii sau cutremur se fac zob.

    • Videanu, Oprescu, Firea , Nicusor Dan si chiar si Amiralul gunoiului, Basescu sunt in egala masura vinovati pentru dezastrul din Henri Coanda.

    • Muriti linistiti, mafia ISC sta de priveghi.

    • Ion da sah si mat.

    • Cine-i ” Mafia romanesasca „, BAI Bade Ioane ? Concret, Nu Basme de adormit copiii mici !!!!!

    • @ Ion : Cine este, Ioane, aceasta ” Mafia romanasca ” ?

  2. Pe de o parte e vina primăriilor că permis asta, pe de alta e vina oamenilor că ignoră cele mai elementare standarde de locuire de bun simț. Banii și de o parte și de alta, numai că unii au luat ca șmecherii iar alții au dat ca proștii.

    • Aschia nu sare departe de trunchi…Probabil invatati tot de mafia institutionala din Romania sa falsifice proiecte, avize, autorizatii, etc.

    • Gicu e bogat. Cât mai e șpaga pentru # prima casă?

    • ” Nume ” = Semnat si dat anonim , Cam A la Ion Luca Caragiale ! Nu te da ” smecherii ” , ca, de fapt esti un pic de tampit !!

  3. Mentalitãți de ev mediu + mafioțealã de țigãnie = Cosa nostra (balkan style)

    • @ ” Bancorex Agricola ” : Esti Cumva Banca lui Petre Daeea, Fostul Ministru Be HE Heeeeeeeeeee PSD al Agriculturii ?

    • ” Cosa nostra ” , din ” ev. mediu”, ” + mafioteala de tiganie ” = Bancorex Agricola ?????

  4. Dar de fapt oamenii s au mutat acolo stiind ca nu exista infrastructura.
    In Pantelimon, pe strada Răscoalei este asa de 15 ani si oamenii continua sa si faca case.
    Pe de alta pqrte , daca omul are un teren si vrea sa si faca o casa trebuie sa il lasi dar proiectantul trebuie sa prevada inaltarea curtii, ridicarea cotei 0. Fara beci, ca nu mai suntem.in secolil 20 sa punem muraturi…
    Primaria cere retragere de la drum 4 m iar omul il face tot pe limita de proprietate din cadastru, ca de ce sa dea el la primarie…Si.atunci unde sa lateasca primaria strada si sa bage retelele de canalizare?
    Una peste alta oamenii au ales sa traiasca asa, in locul apartamentelor cu 2 3 camere din cartierele bucureștene.
    Deci sa nu i plangem aiurea.

    • Unu la mana in articol e vorba si de oameni cu venituri mici, gen cei cu demisolul.
      Doi sa numesti cotetele alea apartamente e prea mult.
      Trei nu toata lumea are bani de cotete supraevaluate.
      Patru si aia platesc aceleasi taxe si impozite ca si mataluta.
      Cinci cam cati oameni crezi ca mai intra in infectia din Bucuresti?
      Daca nu sistematiza Causescu Dambovita si nu facea canalizare si restul decat la Unirii, traiai in aceleasi conditii ca in poze. Cumparatorii sunt de buna credinta, primarii nu si in niciun caz comentatorii „inteligenti” de pe aici.

    • Primaria are datoria de a realiza un PUZ inainte de a elibera autorizatiile . Acest plan de urbanism trebuie sa includa retelele de utilitati, dimensionarea strazilor si exproprierea de terenuri pentru cauza de utilitate publica. Retragerea cu 2 -4 metri de la drum solicitata de primarie trebuie sa se realizeze conform legii: prin expropriere cu dreapta si prealabila plata catre proprietarii afectati, inainte de a da aviz constructiei pentru imprejmuirea proprietatii sau mai rau pentru imobil. Restul este o golaneala ieftina a primariei care toaca banii incasati tot de la proprietari din taxe si impozite pe tot felul de contracte paguboase in loc sa lucreze in beneficiul cetatenilor in loc sa creeze urmand litera legii, infrastructura pentru noile cartiere.

  5. Iar in Henry Coanda primaria nu plateste lucrarile…. e qsa de 16 ani

  6. Romania este tara unde imbogatitii tranzitiei au in garaje masini de sute de mii de euro dar nu a sosele. Traiesc in vile in zona de nord, dar nu au canalizare si strazile sunt ca in evul mediu. Isi scot rahatul cu vidanja dar traiesc in cartiere ‘rezidentiale de lux’, pe care s-au dat bani seriosi ca spaga la primarie pentru avize masluite, ce nu tin cont de lege. Primariile sunt acaparate de retele de furat banul public. Cine sa faca sistematizare INAINTE de a emite autorizatii de constructie? Totul e de furat si s-a facut pe furat.
    Acum toti, si cei ce au muncit cinstit si au platit taxe, cat si cei ce au devalizat primarii, politicieni, functionari publici, judecatorii ce au dat pedepse cu supendare pentru acte de furt din banul public si si-au luat si ei partea, traiesc cu totii intro tara din evul mediu. Enjoy!

    • fane ” spoitoru ” : esti Alegator, la fostele Alegeri Locale, A Primarului Capitalei, Gabriela Firea, Aia cu Sarma, Actuala Sparlamentar PSD ?????

  7. Foarte bine dă i în p. L. M de mizerables aș întra cu tancurile în cuiburile astea de rapandule

    • Dar n-ai bani nici de cuiburi nici de tancuri. Doar de cartela la telefon. Debitatul de dejectii e gratis.

    • Plus ca multi sunt „capitalisti” PSD cu bani din furaciune, avize, autorizatii pe naspa si case in orezarie. Hai, Puie MSD si apa amestecata cu rahat ca la balamuc.
      Prostia si domnia se platesc.

    • @ PeNaLilor : Cine Iti va da ” as intra cu [ TANCURILE ] in ” cuiburile alea de rappandule ? PNL-ul , Sau MAN-ul, ” Istetule ” ?????

  8. Serios Einstein? Suntem in anul 2021 și așa târziu be prindem de poantă? Really?

  9. Au fugit din provincie, au lasat pe mă-sa și pe ta- su singuri, cară mancare de la țară cu borcanul, copiii nu au cu cine să îi lase, locuri în grădinițe nu găsesc- iar la țară gradinițele și scolile sunt goale, au lăsat casele bunicilor pustii să cadă, au umplut buzunarele bancilor si dezvoltatorilor iar acum se plâng că e vina politicienilor pentru ce au ales ei. Păi munca nu le place, sapa nu le place, le place în vacanță. Acuma pot să se plimbe cu barca, sa-și imagineze ca sunt în Veneția!

  10. Astia sunt cocalarii si campioanele cu Bemweuri si Mertzane, care te calca pe trecerea de pietoni.

  11. Asta e Romania, o tara din lumea a treia cu un popor din lumea a treia.

  12. Exemplu clasic de coruptie si analfabetism functional!

  13. @Raoke : Te crezi smecher ? Nu esti decat Stii TU mai bine ce !!!!!

  14. Nicusor Dan ar trebui sa bage buldozerul in toate cartierele astea construite ilegal cu incalcarea PUG ului in ultimii 30 de ani in jurul Bucurestiului si in Ilfov, ca de-aia l-am votat. Pus la pamant si arat peste, tot ce e vila facuta in ultimii 30 de ani. Bucurestiul e oras de blocuri nu de vile de bostani securisti! Ce atata boiereala unii stau in vila si altii se zgaiesc de la balcoane. Sa stam civilizat cu totii in blocuri si atunci nu o sa mai fie nevoie sa sape canalizari noi.