FOTO/VIDEO Cum arată după ploile din ultima perioadă cartierele construite haotic la periferia Bucureștiului: străzi inundate, neasfaltate, pline de gropi și fără sistem de canalizare
Ploile din ultimele zile au scos la iveală un lucru știut de toată lumea dar prea puțin luat în considerare de către autorități: modul haotic în care au fost construite cartierele rezidențiale de la marginea Bucureștiului. Din cauza lipsei rețelelor de canalizare sau a subdimensionării acestora, zeci de străzi au fost inundate.
În cartierul Henri Coandă din nordul Capitalei, în care locuiesc în jur de 3.700 de oameni, nu există sistem de canalizare, iar majoritatea străzilor nu sunt asfaltate. Prin urmare, din cauza ploilor din ultima perioadă, mai toate străzile sunt pline de bălți. Vorbim de bălți cu adâncimi cuprinse între 20 și 40 de cm. ce se întind pe suprafețe de zeci de metri pătrați. Cei care locuiesc pe Strada Francisc Munteanu nu au putut ieși astăzi din locuințe fără cizme sau fără ajutorul unei mașini de teren. Apa măsura în jur de 40 de cm și era dintr-un gard într-altul.
Cu toate astea, unii dintre cei care locuiesc aici vor să lase impresia că nu și-au pierdut simțul umorului: „Mai nou aici ne trebuie bărci cu vâsle. Vin, își fac campanie, îi votăm și apoi, sufletul…”. O altă femeie își completează vecinul: „Tot timpul în zonă este plin de apă și noroi. Am rămas de multe ori împotmolită în noroi cu mașina și am fost trasă cu un utilaj. Am crezut că se va întâmpla ceva în primăvara asta pentru că au zis că există finanțare, dar se pare că ne-au uitat de tot.”
Proiectul Realizarea reţelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public, precum şi a drumurilor aferente Ansamblului de locuinţe „Henri Coandă” face parte din categoria investițiilor pe care actuala administrație le-a găsit blocate la preluarea mandatului. Concret, lucrările trebuiau finalizate în septembrie 2020, pentru lotul 1 (27 străzi, 92% finalizat), respectiv noiembrie 2020, pentru lotul 2 (28 străzi – stadiu lucrări 38%). Încă din luna iulie 2020 au apărut neîntelegeri între PMB și constructor, acesta nemafiind plătit din iulie 2020. Astfel, în noiembrie anul trecut, lucrările au fost sistate pentru neplată. Potrivit surselor G4Media, Primăria Capitalei a reușit să deblocheze situația, a prevăzut bani în buget pentru continuarea lucrărilor și a plătit deja o parte din datoriile către constructor. Mai nou, municipalitatea dă asigurări că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului.
În comuna Chiajna din județul Ilfov, în zonele în care s-au construit în ultimii ani blocuri și vile, bălțile sunt la ordinea zilei atunci când plouă. Acum, locuitorii se plâng că primăria, după ce a găurit mai multe străzi pentru a trage conducte pentru apă, a lăsat lucrările neterminate. Ceea ce facilitează și mai mult formarea bălților. Un localnic de pe strada Bulevardul 1984 care are chiar în fața casei o baltă întinsă pe o lungime de câteva zeci de metri spune că de fiecare dată când mașinile trec în viteză, apa îi ajunge până la jumătatea curții. Pe strada intrarea Nuferilor, aceeași situație. Oriunde îți arunci privirea vezi numai gropi pline cu apă.
La o aruncătură de băț, în Prelungirea Ghencea din Sectorul 6, multe din străzile care duc spre localitatea Bragadiru, sunt inundate pe porțiuni de zeci de metri.
În Bragadiru – Ilfov, situația este mult mai gravă. În zona nou construită, străzile inundate sunt de ordinul zecilor. Noaptea trecută, cinci familii care stau la demisolul unui bloc de pe Strada Margelelor s-au trezit cu apartamentele inundate. Apa a venit din stradă. Oamenii spun că deși i-au semnalat în repetate rânduri primarului că sistemul de canalizare nu face față pentru că este prea mic în raport cu numărul mare de imobile care se construiesc în zonă, doleanțelor lor au rămas nerezolvate. Singurul ajutor din partea primăriei a constat în faptul că aceasta le-a trimis o vidanjă pentru a scoate apa din locuințe.
Strada Topaz (Bragadiru), unde se află numai vile construite recent, este și ea inundată pe o porțiune de aproximativ 40 de metri. Localnicii spun că apa băltește de fiecare dată când plouă, zile bune. Pentru că drumul nu este vizibil, șoferii sunt nevoiți să traverseze ochiul de apă bazându-se numai și numai pe intuiție.
Având în vedere modul haotic în care s-au construit noile cartiere rezidențiale de la marginea capitalei, reprezentanții urbaniștilor spun că inundațiile erau previzibile și că situația se va înrăutăți din ce în ce mai mul, din cauza faptului că administrațiile locale emit autorizații de construcție fără a ține cont de cele mai elementare norme de urbanism.
„În situațiile acestea, ca de fiecare dată, sunt de vină administrațiile publice locale pentru că permit realizarea unor construcții fără a ține cont de infrastructura tehnico-edilitară, care fie nu este modernizată din lipsă de bani, fie din lipsă de interes. Ei autorizează și avizează pe bandă rulantă fără a ține cont de faptul că infrastructura nu face față. Nu modernizează infrastructura în așa fel încât să corespundă nivelului de necesitate. S-a construit așa cum a cerut fiecare. A avut fiecare câte un teren, a cerut să se construiască cât a vrut și s-a construit. Fără să existe o viziune de dezvoltare care ar fi trebuit să aibă niște etape și niște prioritizări. Autoritatea, prin instrumentele astea, poate condiționa proprietarul să construiască într-un anumit fel ca să păstreze o viziune care se poate vedea peste 15-20 de ani. Acum sunt foarte multe inundații pentru că infrastructura este subdimensionată pentru volumul de apă care curge de pe construcțiile noi realizate. Singura soluție tot la autoritate rămâne. Să adapteze infrastructura de canalizare. Adică să mărească conductele de scurgere. Dacă nu va face asta, pe lângă ce-i acum, având în vedere că încă se construiește, va fi din ce în ce mai rău. Este evident”, a declarat pentru G4Media.ro, Alexandru Pânișoară, președintele Asociației „Pentru Dreptul Urbanismului”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii