UPDATE Noi detalii despre jaful de la Muzeul Drents: Presa din Olanda susține că în muzeu nu era prezent niciun paznic / Conform contractului dintre muzee, aici trebuia să existe un ”post de control” 24 din 24, 7 zile din 7 / Clanul Remmo din Germania, de origine libanezo-kurdă, pe lista suspecților
Autoritățile din Țările de Jos au aflat de unde a fost furată mașina folosită la evadare, iar poliția investighează o persoană care a avut un comportament suspect la expoziția Dacia cu puțin timp înainte de jaful din aur, anunță De Telegraaf cu privire la jaful comis sâmbătă, la Muzeul Drents din Assen. Au dispărut atunci Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări de la Sarmizegetusa Regia.
UPDATE; ora 11.53
Conform contractului încheiat între Muzeul Național de Istorie a României și Drents Museum, partea olandeză trebuia să asigure ”continuitatea supravegherii în expoziție prin existența unui centru de control care va funcționa 24 de ore / 24, 7 zile pe săptămână, cu personal de pază disponibil pentru comunicații în caz de urgență”.
”Se pare că în muzeu nu era prezent nici măcar un agent de pază”, precizează ziarul olandez De Telegraaf.
Articolul inițial:
Fotografia unui bărbat purtând o căciulă și o geantă mare a fost făcută la muzeu cu cinci zile înainte de jaf și a fost divulgată duminică.
În urma întrebărilor, poliția a confirmat că bărbatul care avea un comportament suspect face obiectul unei anchete. De asemenea, acum este clar că mașina cu care hoții au fugit de la muzeu, găsită arsă lângă Rolde, a fost furată în Alkmaar pe 23 sau 24 ianuarie. Poliția a primit până acum cel puțin 60 de informații despre jaf. O echipă formată din 20 până la 35 de ofițeri de poliție lucrează la jaful care a devenit știre mondială.
După o explozie violentă la patru fără un sfert sâmbătă dimineața, o „alergare” de trei minute prin muzeu a trei autori și spargerea vitrinelor, casca de aur și trei brățări prețioase din aur au dispărut. S-a întâmplat în chiar ultimul weekend al expoziției, care a fost expusă de la începutul lunii iulie.
Directorul muzeului, Harry Tupan, a vorbit despre „o zi incredibil de neagră” în cadrul unei conferințe de presă, sâmbătă după-amiază. „Suntem șocați. Suntem extrem de întristați că bunurile colegilor noștri din România au fost furate. Nu este vorba doar de aur, ci și de patrimoniu cultural”, a precizat directorul muzeului.
„Țările de Jos vor face tot posibilul pentru a recupera obiectele și pentru a depista și pedepsi autorii”, a declarat ministrul Culturii Eppo Bruins, ca reacție la jaf. El a luat act de jaf „cu consternare”.
Sâmbătă dimineața, poliția a suplimentat rapid efectivele și a implicat în jaf la fel de mulți oameni și experți ca într-un caz de crimă. Echipa de poliție este formată din 35 de investigatori tactici, specialiști criminaliști și membri ai echipei naționale de artă din cadrul Unității Naționale de Expertiză și Operațiuni. Există, de asemenea, un contact strâns cu poliția română.
Atât poliția olandeză, cât și cea română nu exclud faptul că în spatele jafului s-au aflat infractori străini și că a fost un jaf foarte bine țintit, având ca țintă principală casca de aur. Aceștia ar putea fi români, dar este menționat și celebrul clan Remmo din Germania: un clan de origine libanezo-kurdă care a comis în ultimii ani în mai multe rânduri spectaculoase jafuri de artă în Germania.
Sursa foto:
În weekend, detectivii s-au concentrat pe vizitatorii anteriori ai expoziției. Hoții de artă și bijuterii fac aproape întotdeauna investigații preliminare înainte de a comite jaful, notează jurnaliștii olandezi. Poliția verifică înregistrările camerelor de supraveghere și interoghează angajații. Există, de asemenea, mai multe informații cu privire la traseul vehiculului în care hoții s-au schimbat în apropierea orașului Rolde după ce au incendiat mașina folosită în Assen.
Imaginile video cu un bărbat cu căciulă care transportă o geantă masivă au fost confirmate de polițiștii olandezi ca fiind din acest dosar.
„Imaginile au fost realizate cu cinci zile înainte de jaf. Pe ele apare o persoană suspectă aflată în muzeu. Totuși, nu se poate confirma dacă este unul dintre autorii jafului. Investigațiile sunt în plină desfășurare”, a precizat un purtător de cuvânt al poliției olandeze, citat de NOS.
În sectorul muzeal, temerile sunt uriașe după două jafuri recente în care au fost folosiți explozibili. Același lucru s-a întâmplat la o galerie de artă din Oisterwijk în noiembrie. Vera Carasso, director al Asociației Muzeelor, nu dorește să comenteze acest lucru. „Trebuie mai întâi să discutăm acest lucru în mod corespunzător la nivel intern, în cadrul sectorului”, spune ea. Fostul director al Muzeului Groninger, Andreas Blühm, spune că recentele furturi de instalații au provocat cu siguranță agitație în rândul directorilor de muzee. În martie 2020, un Van Gogh al Muzeului Groninger a fost jefuit în mod copilăresc și simplu de la Singerul din Laren. Acest lucru a stârnit imediat o dezbatere amplă despre securitate.
„Este teribil ce s-a întâmplat. Nu prea poți face nimic împotriva acestui tip de capcane lipsă. Marea temere este că alți infractori vor copia acest tip de comportament. După fiecare jaf dintr-un muzeu din Țările de Jos, au loc consultări interne: cum a fost posibil acest lucru și ce putem face? Asta se va întâmpla și acum”, a declarat Andreas Blühm.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii