G4Media.ro

GALERIE FOTO Turist la New York. Orașul contrastelor văzut la pas și…

Sursa foto: Ovidiu Harfas

GALERIE FOTO Turist la New York. Orașul contrastelor văzut la pas și de la înălțime

O săptămână la New York ca turist te duce într-o lume cu totul diferită de bătrânul continent: un furnicar continuu printre clădirile care par că sfidează gravitația, ceva deschis la orice oră ca să-ți potolești foamea, oaze verzi aproape de neimaginat printre coloșii de beton și sticlă, canabis legal oricând la îndemână și priveliști de la peste 300 de metri înălțime.

Iată o selecție cu ceea ce se poate face în New York ca turist pentru câteva zile:

Parcurile și spațiile publice în Mahnattan sunt „o bijuterie”, iar Central Park e cireașa de pe tort.

Fie că îți tragi sufletul după o hoinăreală de turist sau ieși să iei prânzul în pauză de la birou, parcurile publice în Mahattan sunt locul perfect pentru a evada din furnicarul de pe străzi. Chiar dacă nu sunt oaze de liniște, aceste piețe publice îți oferă refugiul perfect pentru a admira mai cu calm, de la umbră, forfota metropolei americane.

City Hall Park; Sursa foto: Ovidiu Harfas

Ca turist în Mahattan ai nevoie de câte o pauză de relaxare, după mult mers pe jos, pentru că totul este relativ aproape și asta e cea mai bună variantă de a vizita insula. Iar aceste parcuri amenajate cu bun gust îti oferă un moment de respiro și îți permit totodată să rămâi conectat la peisajul urban. Metroul sau companiile de ride-sharing sunt o alternativă rapidă de deplasare, cum la fel sunt și bicicletele de închiriat pe care le găsești foarte ușor.

Maddison Square Park; Sursa foto: Ovidiu Harfas

Un mod potrivit de a vizita în linii mari „plămânul verde” al Manhattan-ului este un tur complet cu bicicleta, care dureaza în jur de 1-2 ore de mers lejer, iar costul este de circa 20 USD pentru 3 ore.

Iar dacă în parcurile mai mici poți să faci un scurt repaos, în Central Park poți cu adevărat să te relaxezi, să petreci o zi întreagă într-o zonă verde, însă turnurile înalte care sfidează parcă gravitația și care străjuiesc intrarea în parc îți reamintesc că orașul nu e nicăieri departe, ci doar că te afli într-o parte mai liniștită a lui.

Natura urbana Central Park NYC. Sursa foto: Ovidiu Harfas

Dacă străzile sunt pline de forfotă si vânzoleală, de oameni care merg sau vin de undeva, parcul central e zona unde newyorkezii vin să respire, să facă o pauză de la cotidian. De la meciuri de frisbee pe echipe, sau jocuri de prins mingea de fotbal american, până la grupuri de oameni sau cupluri care stau la o poveste și se relaxează, parcul central e cu adevărat oaza din Mahattan.

Central Park; Sursa foto: Ovidiu Harfas
Central Park; Sursa foto: Ovidiu Harfas

Spectacolul de jos văzut de sus

Puntea de observare de la SUMMIT One Vanderbilt, aflat la etajul 73 al clădirii cu același nume (One Vaderbilt), la o înălțime de 310m, și până la care urcarea cu liftul durează doar 50 de secunde, îți extinde la propriu orizonturile asupra spectacolului numit NYC.

Sursa foto: Ovidiu Harfas

Situată în mijlocul acestei insule lungi și înguste, în Midtown Mahattan, puntea de observare îți devăluie orașul în toate direcțiile:

  • Vedere spre limita sudică a insulei, zona fostelor turnuri World Trade Center
  • Est spre Queens/Brooklyn
  • Nord spre Central Park și Upper Mahattan
  • Vest către New Jersey

Verde pentru biciclete

Aceste artere verzi (la propriu dar și la figurat) transportă calători de toate felurile. Pentru livratori pe bicicletă, pentru oameni care merg sau se întorc de la muncă, sau care aleargă dintr-un loc în altul prin oraș, pistele pentru biciclete sunt o alternativă rapidă și ieftină la traficul auto aglomerat.

Sursa foto: Ovidiu Harfas

Iar o administratie municipală cum e cea din New York are grijă ca aceste culoare să rămână funcționale chiar și în zonele afectate temprar de construcții:

Sursa foto: Ovidiu Harfas

Ceva de făcut la orice oră

Se spune că New York este orașul care nu doarme niciodată și cu siguranță găsești ceva deschis la orice oră. Astfel, ca turist român, blocat pe fusul orar de România, cu ochii larg deschiși la 4 dimineața, găsești cu ușurință un „bagle place” la colțul străzii în Queens.

Sursa foto: Ovidiu Harfaș

Oamenii deschid localul la 4:30 pentru a coace proaspăt mutitudinea de varietăți de bagle pentru clienții care se opresc să-și cumpere aceste bunătăți calde încă de la ora 5 dimineața în drum spre joburi.  Cultura bagle-ului e una puternică în America, unde se cumpără bagle la pungă, cate 5-10 pentru a face un mic dejun acasă, sau a-ți servi colegii la muncă dimineața cu ceva proaspăt (e un mod de a-ți aprecia colectivul).

În comparație, în marile orașe din România este foarte dificil să iei un mic dejun la 6-7 dimineața, majoritatea localurilor începându-și activitatea la 9 sau 10.

Iarba nu se calcă, dar se fumează

Sursa foto: Ovidiu Harfas

„Iarba” e legală în statul New York (și implicit în New York City) din 2021, și asta se simte la fiecare pas. Și nu doar pentru că la fiecare colț de stradă există magazine unde se vinde canabis, ci și pentru că în unele zone plutește în aer mirosul specific.

Sursa foto: Ovidiu Harfas

Întâlnești la tot pasul reclame la locuri de unde se poate cumpăra legal canabis sau smoke shops. Oficiul de gestionare a canabisului, o instituție publică a statului New York, are afișe de informare în stațiile de autobuz și alte spații publice, cu privire la locurile autorizate pentru vânzarea de canabis, pentru a reduce traficul de pe piață neagră. În ciuda acestor eforturi, piața neagră pentru marijuana este în continuă creștere, în principal din cauza prețurilor reduse comparativ cu vânzarea legală, după cum evidențiază acest articol al televiziunii publice PBS. 

Sursa foto: Ovidiu Harfaș

Armata la loc de cinste

Patriotismul, mândria de a fi american sunt palpabile și cultivate peste tot. Chiar în mijlocul Times Square, zona zero a orașului, există o bază de recrutare pentru toate forțele armate, cu un uriaș steag american amplasat pe latura centrului de recrutare. Vizita aici a coincis cu „Memorial Day Weekend”, ziua erolilor americani, o sărbătoare federală cu zi liberă, ceea ce poate explica prezența numeroșilor soldați din forțele navale americane, în uniforma albă. Însă și fără această coincidență, sunt frecvente anunțurile publicitare pentru înrolare în forțele armate.

Sursa foto: Ovidiu Harfas

Nu doar lux

Dacă te plimbi doar prin Mahattan, printre clădiri înalte și magazine de lux, corporatiști, turiști, poți avea impresia că New York-ul înseamnă doar lux și opulență. Contrastele din societatea americană se văd și aici. Un om fără adăpost și-a petrecut noaptea dormind pe stradă în fața unui magazin de mașini de lux.

Cum te îndepărtezi de Manhattan și mergi în cartierele mai sărace, peisajul se schimbă. Cu străzi mai rele și imagine de ghetou, la câteva stații de metrou, ai pășit în altă lume.

Sursa foto: Ovidiu Harfas
Sursa Foto: Ovidiu Harfas

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...