FOTO Ziua Independenței Ucrainei sărbătorită de refugiații din Timișoara. S-au strâns bani pentru a cumpăra un vehicul de transport pentru Brigada 33 din Ucraina
Cei aproape 800 de refugiați ucraineni stabiliți în Timișoara, alături de comunitatea locală, au ieșit în Piața Victoriei să marcheze Ziua Independenței, ziua națională a Ucrainei prin care se sărbătorește adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică la 24 August 1991.
Sub titlul ”Ucraina suntem noi!” refugiații ucraineni au cântat în centrul orașului de pe Bega melodii tradiționale care i-au însuflețit în ultimi doi ani de război.
Programul evenimentului a cuprins și o expoziție de fotografie despre Ucraina, un târg de solidaritate și ateliere de creație, degustare de delicii ucrainene și un recital cu cele mai bune melodii ucrainene din toate timpurile interpretate de cântăreți din comunitatea locală.
„Suntem la al treilea an când organizăm Ziua Ucrainei la Timișoara. Anul acesta conceptul și implementarea ideii pentru a marca Ziua Independenței Ucrainei la Timișoara aparține în exclusivitate comunității de refugiați ucraineni care s-au organizat singuri, au repetat și vor pune în scena un concert cu melodii bine cunoscute în ucraineană, în Piața Victoriei, pentru a aminti timișorenilor că războiul nu s-a terminat și refugiații au nevoie în continuare de solidaritatea noastră”, a declarat Flavius Ilioni Loga, președintele Asociației LOGS, organizatorul evenimentului.
În centrul Timișoarei au cântat și cei de la Farba Kingdom, un duo din Ucraina care interpretează în stilul post-punk și rock electronic. Daniel și Lisa locuiesc în România, după începerea războiului din Ucraina și de câteva luni s-au stabilit în Timișoara.
”Refugiații din Ucraina au devenit tot mai mult parte a comunității noastre. Câteva sute au decis să-și construiască o viață în Timișoara și au îmbogățit orașul prin talentul, puterea lor de munca și rezistența de care au dat dovada în fața greutăților. Suntem alături de ei în aceasta zi specială și le vom rămâne un sprijin constant”, susține Angela Ciupa-Rad, șef serviciu la Serviciu Reziliență și Mobilizare Comunitară din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
Expoziția de fotografie cu titlul „Ucraina este…” a fost curatoriată de Evgenia Rozbytska, cunoscută în comunitatea locală ca „Jane”, lider al ucrainenilor din Timișoara.
Expoziția prezintă zece exponate despre istoria, natura, tradițiile Ucrainei, în culorile roșu și negru, culorile principale considerate un simbol de poporul ucrainean care reprezintă dragoste și tristețe, libertate și luptă, frumusețe și curaj.
S-a organizat și o strângere de fonduri și donații pentru susținerea soldaților ucraineni. ”Astăzi oferim prăjituri pe gratis, dar ne bucurăm și de donații, pentru că banii strânși, din toată România, vor merge pentru suportul armatei. Se strâng bani pentru a cumpăra un vehicul de transport pentru Brigada 33 din Ucraina”, au explicat organizatorii.
”Cei mai mulți se gândesc la o integrare pe termen lung. Pe de altă parte, oamenii continuă să afirme că își doresc sfârșitul războiului, pentru a se putea întoarce acasă. Dar există această integrare și adaptare la comunitatea locală, atât în ce privește locurile de muncă și școala, cât și în privința vieții culturale a orașului. Îmbogățesc orașul și aduc cu ei frumusețe”, a mai spus Flavius Ilioni Loga.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank