FOTOGALERIE Capcanele pe sub care zilnic trec bucureştenii: jgheaburi desfăcute, tencuieli sau elemente decorative care stau să pice, faţade şi balcoane susţinute cu proptele din lemn
Mii de bucuresteni îşi pun viaţa în pericol prin simplu fapt că merg pe stradă. Şi asta pentru că pe marile bulevarde şi pe alte străzi sunt sute de faţade de clădiri din care se desprind bucăţi din tencuială, jgheaburi sau elemente decorative.
Pe Calea Moşilor, spre exemplu, faţada hanului Solacolu care are o lungime de câteve zeci de metri este sprijinită pe interior cu proptele din lemn. Pe trotuar pot fi văzute bucăţi de cărămidă sau elemente decorative desprinse. Grav este că pe lângă ce a mai rămas din vechiul han, ruine care se pot prăbuşi în orice moment, trec zilnic sute de pietoni şi mii de maşini.
Fie ca vorbim de clădiri private sau ale unor institutii publice, Capitala este plină de astfel de capcane. Pe strada Viitorului din Sectorul 2 pot fi văzute zeci de case care au: jgheaburi desprinse, balcoane susţinute în proptele sau aparate de aer conditionat prinse pe fatade care sunt deja foarte degradate, etc.
Inginerii structurişti consultaţi de G4Media.ro spun că dincolo de pagubele pe care le-ar putea produce un cutremur major, faţadele degradate reprezintă în prezent cel mai mare risc. Un risc care poate declanşat de simpla trecere a unui tramvai.
„Toate aceste lucrări, inclusiv cele decorative, inclusiv tencuielile pot pica mult mai repede decât clădirea. Am văzut la toate cutremurele mari din istoria României cum faţade întregi au picat fără ca să pice clădirea.”, este de părere Matei Sumbasacu, inginer specializat în cutremure, fondator al Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise.
Poliţiştii locali ai Municipiului Bucureşti au dat în ultimii doi ani 1.500 de amenzi.
„Am aplicat un număr de aproximativ 1.500 de sancţiuni atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice pentru nepunerea în siguranţă a imobilelor sau pentru neluarea măsurilor de remediere a faţadelor. Pentru faţade, amenda este între 1.000 şi 5.000 de lei, iar în cazul monumentelor istorice, sancţiunea este între 4.000 şi 8.000 de lei cu posibilitatea de a plăti jumătate în 15 zile”, a declarat pentru TVR Daniel Răşică, Şeful Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti.
În ultimii 30 de ani, în Bucuresti au fost consolidate în jur de100 de clădiri cu bulină din care 30 au fost reconsolidate de primărie. Asta in conditiile in care Capitala are peste 2.400 de imobile incadrate intr-o clasa cu risc seismic sau într-o categorie de urgenţă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii