FOTOGALERIE Cum arată Mogoșoaia, comuna în care primarul vrea să construiască un oraș,”Sectorul 0″: Străzi neasfaltate și fără canalizare, mizerie la tot pasul, grădiniță începută acum 16 ani și neterminată, dispensar deplorabil
Comuna Mogoșoaia din jugețul Ilfov are aproape 8.000 de locuitori și este comuna pe teritoriul căreia primarul intenționează să pună în practică un proiect considerat faraonic. Pe 1.300 de hectare, vrea să construiască un oraș în care și-a propus să atragă nu mai puțin de 80.000 de locuitori. Suprafața este compusă din terenurile a peste 600 de proprietari cărora Primăria le-a pus în vedere două variante: fie cedează 39% din suprafața deținută și primesc restul în altă parte, fie vând cu 1,7 euro pe mp. Ambele propuneri îi nemulțumesc pe majoritatea dintre ei.
Pentru că în faza de proiect, „Sectorul 0” prevede tot ceea ce ar trebuie să aibă un oraș modern, de la bulevarde mari, spații verzi, spitale, locuri de agrement s.a.m.d. și a fost descris de primarul Paul Precup chiar pentru G4media.ro ca fiind un „model de dezvoltare urbană și o carte de căpătâi urbanistică”, am verificat în teren cum este administrată concret comuna Mogoșoaia, care are de zece ori mai puțini locuitori decât ar urma să aibă Sectorul 0.
Încă de la intrarea în localitate, dai peste o imagine dezolantă. Pe o suprafață de câteva sute de metri, Lacul Mogoșoaia, mândria localității, este acoperit cu un strat gros format din alge putrezite, pet-uri, anvelope și tot felul de deșeuri. Cei care locuiesc în zona spun ca vara, mirosul este insuportabil.
Dacă centrul localității străbătut de drumul național 1A arată cât de cât acceptabil și este curat, spre periferie, situația stă cu totul altfel. Peste tot se construiește haotic fără a ține cont de cele mai elementare reguli de urbanism. Zeci de străzi sunt neasfaltate, fără canalizare și foarte înguste. Cele asfaltate fie nu au deloc trotuare, fie au unele prea mici pentru a putea fi folosite de pietoni. Deșeuri și tot felul de resturi vegetale neridicate de luni bune, vezi pe fiecare stradă.
Pe strada Martha Bibescu, un lucru „atipic” ne-a atras atenția. Un stâlp de electricitate este poziționat chiar în mijlocul drumului. La câțiva metri distanță, alți doi stâlpi au fost puși tot pe partea carosabilă. (FOTO)
Grădinița comunei este un alt proiect eșuat. Construcția a fost începută în urmă cu 16 ani și nici astăzi nu este gata.
„Grădinița asta a fost începută undeva în 2006- 2007. I s-a făcut fundația, după care, din cauză ca au fost întrerupte lucrările, fundația s-a dărâmat. Abia după ce noi ne-am luat de dumnealui (primar – n. r.) că nu avem unde sa ne dăm copiii, anul trecut, s-a apucat de ea. Acum spune că e terminată în proporție de 90%. Nu știu ce sa zic pentru că nu ne lasă să intram în curtea școlii”, a declarat pentru G4media.ro o localnică.
Nici dispensarul comunal nu arată mai bine. Atât în interior cât și în exterior, tencuiala este coșcovită iar oamenii sunt nevoiți să aștepte direct în stradă pentru a fi consultați.
O altă problemă stringentă a comunității este cauzată de lipsa unui cimitir. Cimitirul vechi este arhiplin iar oamenii sunt nevoiți să-și îngroape morții în cimitirele localităților vecine. Primăria ar fi pus parohiei ortodoxe la dispoziție un teren pentru un nou cimitir, însă din cauza faptului ca terenul ar fi fost mlăștinos, nu a fost acceptat.
C
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii