FOTOGALERIE Cum arată şantierul patinoarului „Flamaropol” lăsat de Primăria Capitalei în paragină din 2019: stâlpi din fier ruginiţi, beton măcinat din cauza intemperiilor, subsol inundat, grinzi metalice lăsate direct pe pământ
Lucrările la Patinoarul „Flamaropol” au început în 2016 şi au fost sistate trei ani mai târziu când proiectul era realizat în proporţie de 26%. Asta după ce contractul a fost reziliat din cauza unor întârzieri şi a unor probleme de execuţie. Cu câţiva ani în urmă, Primăria Capitalei estima într-un comunicat valoarea construcţiei la 99.935.947,53 lei exclusiv TVA. Contractul fusese atribuit asocierii Astaldi-UTI.
După ani de nepăsarea din partea autorităţilor, şantierul, păzit astăzi de altfel de nu mai puţin de patru paznici, se află într-o stare vizibilă de degradare. Curtea este invadată de vegetaţie, stâlpii din fier sunt ruginiţi, în multe locuri betonul este măcinat din cauza intemperiilor, subsolul este inundat, iar mai multe grinzi metalice pot fi văzute cum au fost lăsate direct pe pământ.
Specialiştii în construcţii susţin că lucrările nu ar fi trebuit întrerupte.
„O asemenea întrerupere, de durată lungă a lucrărilor, înseamnă o situaţie care nu a fost avută în vedere la proiectare şi care poate cauza, în funcţie de agenţii de mediu, deterioarea lucrărilor. Trebuie evaluată starea actuală a construcţiei de către un expert tehnic care hotărăşte dacă sunt necesare măsuri de intervenţie în plus faţă de ceea ce a fost prevăzut în proiectul iniţial.”, a declarat pentru TVR, Viorel Popa, conf. univ. în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a anunţat de curând pe pagina sa de Facebook că lucrările vor fi reluate: „Am lansat în consultare de piață caietul de sarcini pentru continuarea lucrărilor de refacere și modernizare a patinoarului artificial „Mihai Flamaropol”, astfel încât Bucureștiul să aibă o arenă sportivă de nivel național și internațional, dedicată sporturilor pe gheață. Invit companiile interesate să vină cu observații și recomandări privind conținutul Caietului de sarcini. Observațiile și recomandările pot fi trimise pe adresele de e-mail gabriel.popescu@pmb.ro sau directiaproceduri@pmb.ro până pe 1 martie.”
Pană când patinoarul va fi terminat, un lucru este sigur: Bucureştiul este singura capitală europeană care nu are un patinoar. Spre a face o comparaţie, Budapesta are nu mai puţin de 16. În ceea ce priveşte loturile naţionale, acestea sunt nevoite să se antreneze în Braşov, Miercurea Ciuc sau în străinătate, în ţări precum Cehia sau Slovacia, la costuri foarte mari.
În momentul în care vechiul patinoar „Mihai Flamaropol” a fost demolat (2016) pentru a fi construit cel nou, peste 1.300 de copii erau înscriși la hochei. Între timp, mulți dintre ei s-au lăsat de acest sport, iar alții se „antrenează” pe patinoarele din mall-uri sau pe cel din Otopeni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank