FOTOGALERIE Dezbatere G4Media și FPEE pe dezinformarea din sănătate/ Ce soluții se conturează? Au discutat Andrei Baciu (CNAS), Raed Arafat (MAI), medicul Gindrovel Dumitra, profesorul Andrei Luchici, jurnaliști
„Soluții pentru abordarea dezinformării și narativelor anti-științifice pe teme de sănătate”, dezbaterea organizată de G4Media.ro și Free Press for Eastern Europe marți, la Universitatea Româno-Americană din București, în cadrul proiectului SCIENCE+, a reunit participanți din rândul autorităților competente în domeniu, practicieni și reprezentanți ai pacienților, jurnaliști.
Între participanți: Andrei Baciu, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Raed Arafat, secretar de stat, coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență, Nelu Tătaru, președinte Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, Gindrovel Dumitra, vicepreședinte Societatea Naţională de Medicină a Familiei, Andrei Luchici, profesor asociat, Universitatea Româno-Americană, Marius Daea, reprezentant Free Press for Eastern Europe, jurnaliști. Moderatorul dezbaterii: Cătălin Gomboș, redactor șef Veridica.ro.
Argumentul central ține de provocările fără precedent din ultimii ani, accentuate de apariția pandemiei COVID-19, continuând cu campaniile de vaccinare și cu criza umanitară rezultată din fluxul semnificativ de refugiați din războiul din Ucraina care au căutat adăpost în România. Aceste evenimente au expus vulnerabilități în infrastructura de sănătate și au generat îngrijorări cu privire la amenințările la adresa sănătății publice, situația refugiaților și potențialele impacturi asupra mediului în urma conflictului din Ucraina.
Aceste subiecte sensibile au devenit și focare de dezinformare anti-științifică, influențând opinia publică asupra unor aspecte vitale, cum ar fi vaccinarea și impactul conflictului ucrainean asupra României. Extinderea unui nou val de COVID-19 dar totodată orice alte posibile provocări cu impact larg în domeniul sănătății subliniază în mod clar necesitatea unor soluții strategice de abordare și informare.
Câteva concluzii conturate:
„Dată fiind avalanșa de informații false din spațiul online, cred că este datoria noastră, în toate instituțiile unde lucrăm, se creăm aceste mecanisme prin care informația oficială, adevărată să fie nu numai accesibilă, dar să poată să fie prezentă în spațiul în care oamenii trăiesc și iau decizii astăzi”, a subliniat Andrei Baciu. (DECLARAȚIILE detaliate ale lui Andrei Baciu, aici)
„Avem nevoie de educație la nivelul populației, începând de la nivel de copil (…), dar a doua chestiune este responsabilitatea și aici responsabilitatea se împarte între mai mulți: responsabilitatea presei, responsabilitatea politicului, responsabilitatea fiecăruia dintre noi, responsabilitatea corpului medical în astfel de situații. Un dezastru de lungă durată este foarte greu de gestionat din punctul de vedere al comunicării și pandemia a fost clasicul dezastru de lungă durată”, a declarat Raed Arafat. (Declarațiile detaliate ale lui Raed Arafat, aici)
„Este important ca acei comunicatori să creadă ei în ce comunică și în același timp să aibă argumente să combată până la final într-o discuție cu cei care nu cred sau vor să perpetueze o anumită dezinformare. (…) Cred că societatea încă merge pe un senzațional, societatea încă este pregătită să accepte ce ar vrea să-i facă viața mai ușoară, neștiind că într-adevăr viața și-o face mai grea. Soluția poate că este la școală, dar soluția este ca un lucru să fie explicat de cel care se pricepe la acel lucru, să aibă argumentele să combată și pe cei care îl vor combate. Da, am avut foarte mulți colegi medici care, deși într-un timp ulterior și-au pierdut mama, au combătut vaccinarea sau au combătut existența inclusiv a pandemiei COVID-19. Cred că o reașezare a breslei noastre, vorbim de dezinformarea și fake-urile din sănătate, un declic la nivelul acestei bresle va duce într-un viitor și la o reșezare a informației medicale și poate a credibilității noastre”. (Declarațiile detaliate ale lui Nelu Tătaru, aici.)
FOTOGALERIE:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii