G4Media.ro

FOTOGALERIE Gara Basarab din București, focar de infecție. Evitată de călători, preferată…

Foto: G4Media.ro

FOTOGALERIE Gara Basarab din București, focar de infecție. Evitată de călători, preferată ca adăpost de oamenii străzii și porumbei

Modul în care arată Gara Basarab șochează orice călător încă de la intrare. Pasagerii – mulți dintre ei navetiști – trebuie să facă slalom printre oamenii străzii care dorm efectiv pe pardoseală, ferindu-se de zecile de porumbei care-i zboară pe deasupra capului și stând cu ochii în patru să nu se desprindă vreo bucată de tencuială din tavan.
Peste tot este o mizerie de nedescris. Pereți, pardoseală, camere de supraveghere, aparate de aer condiționat, etc., totul este acoperit cu găinaț, pene și nu în ultimul rând, cu un strat gros de praf. Pe la colțuri poți vedea mucuri de țigară și ambalaje.
Nici în exterior, gara nu arată mai bine. Temelia clădirii este puternic măcinată iar peronul este foarte murdar și degradat. Cele câteva terase și baruri din incinta ei aduc mai degrabă cu niște improvizații care au scaune, mese și grătare foarte soioase.
Deși la prima vedere ai fi tentat să crezi că este un loc părăsit și inutil, în momentul în care ajunge primul tren, gara se umple cu sute de călători.
Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media
Întrebați de ce Gara Basarab a ajuns să arate atât de rău, reprezentații CFR ne-au transmis că serviciile de pază și curățenie sunt asigurate de personalul societății și că în ciuda aparenței, „Sucursala Regională de Căi Ferate București (SRCF București) desfășoară periodic și anual, în limita fondurilor proprii disponibile, lucrări de întreținere și reparații. Lucrări ample de întreținere și reparații curente s-au desfășurat în anul 2019, când a și fost zugravită stația, în cursul anului 2020 fiind desfășurate servicii de curățenie și igienizare.
Anul acesta, în primăvara, în cadrul lucrărilor de întreținere, au fost reparate din nou ușile de acces, astfel încât acestea să se închidă/deschidă automat, sistem care ar fi trebui să blocheze accesul porumbeilor în interior, însă prezența porumbeilor în interior este consecința faptului că ușile de acces sunt fixate intenționat în poziția deschis, fie de călători, fie de personalul feroviar din stație. De asemenea, precizăm că în luna septembrie s-a făcut curățenie generală și salubrizare, acestea urmând a se relua în ultima săptămână a lunii octombrie, în cadrul programului de curățenie și salubrizare.”
În ceea ce privește persoanele fără adăpost care își fac veacul în interiorul gării, reprezentanții CFR ne-au transmis că „agentul de pază nu-i poate scoate din gară dacă aceștia prezintă un bilet de călătorie”.
„Această practică este generală în rândul persoanelor fără adăpost, mai ales în perioadele cu temperaturi scăzute. Însă, vă asigurăm că au fost și situații în care, urmare controalelor efectuate de personalul SRCF București, firma de pază a fost sancționată deoarece, în timpul acestor controale, au fost depistate și persoane care nu aveau bilet de călătorie, dar care staționau de mai mult timp în incinta stației, fără ca agentul de pază să-i verifice”, se spune în răspunsul remis G4Media.ro.
În ceea ce privește legalitatea funcționării teraselor din incinta gării, reprezentații CFR spun că „acestea își desfășoară activitatea economică în baza unor contracte de închiriere a spațiilor respective, iar personalul SRCF București îi informează și somează oficial să păstreze curățenia în perimetrul acestor spații.”
Gara Basarab a fost construită în anul 1959. Este un nod important situat lângă Gara de Nord folosit exclusiv pentru trenurile personale de scurtă distanță către Alexandria, Craiova, Pitești, Ploiești, Târgoviște sau Titu.

Răspunsul integral primit de la CFR S.A.:

 
„În Gara Basarab, stație de cale ferată de unde pleacă și sosesc doar trenuri Regio (fostele trenuri personale), se asigură atât serviciul de curățenie, prin personalul societății care prestează acest serviciu și în Gara de Nord, cât și de activitate de pază, cu un agent.
Referitor la menținerea condițiilor optime de staționare și de tranzitare în Gara Basarab, vă informăm că Sucursala Regională de Căi Ferate București (SRCF București) desfășoară periodic și anual, în limita fondurilor proprii disponibile, lucrări de întreținere și reparații. Lucrări ample de întreținere și reparații curente s-au desfășurat în anul 2019, când a și fost zugravită stația, în cursul anului 2020 fiind desfășurate servicii de curățenie și igienizare.
Anul acesta, în primăvara, în cadrul lucrărilor de întreținere, au fost reparate din nou ușile de acces, astfel încât acestea să se închidă/deschidă automat, sistem care ar fi trebui să blocheze accesul porumbeilor în interior, însă prezența porumbeilor în interior este consecința faptului că ușile de acces sunt fixate intenționat în poziția deschis, fie de călători, fie de personalul feroviar din stație. De asemenea, precizăm că în luna septembrie s-a făcut curățenie generală și salubrizare, acestea urmând a se reluate în ultima săptămână a lunii octombrie, în cadrul programului de curățenie și salubrizare.
Referitor la prezența persoanelor fără adăpost în incinta stației CF Basarab, vă informăm că agentul de pază nu-i poate scoate din gară, dacă acesția prezintă un bilet de călătorie, iar această practică este generală în rândul persoanelor fără adăpost, mai ales în perioadele cu temperaturi scăzute. Însă, vă asigurăm că au fost și situații în care, urmare controalelor efectuate de personalul SRCF București, firma de pază a fost sancționată deoarece, în timpul acestor controale, au fost depistate și persoane care nu aveau bilet de călătorie, dar care staționau de mai mult timp în incinta stației, fără ca agentul de pază să-i verifice.
În ceea ce privește legalitatea funcționării teraselor respective, vă informăm că acestea își desfășoară activitatea economică în baza unor contracte de închiriere a spațiilor respective, iar personalul SRCF București îi informează și somează oficial să păstreze curățenia în perimetrul acestor spații.
Gara Basarab este deja inclusă în programul de modernizare a Complexului București Nord, program care a fost lansat anul acesta cu prima etapă – elaborarea studiului de fezabilitate.
În final, vă asigurăm că personalul SRCF București se implică permanent să mențină în condiții optime spațiile publice din acestă stație, prin asigurarea serviciilor de curățenie și pază, dar și prin lucrările de întreținere, curățenie și igienizare desfășurate periodic, însă lipsa spiritului civic și încalcarea normelor de conduită, de care dau dovadă anumiți cetățeni, produc acest disconfort nu doar celorlalți călători, dar și personalului feroviar care își desfășoară zilnic activitatea în Gara Basarab”.
Dragoș Porojnicu este și reporter la Știrile TVR / Foto: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Cat o sa il mai suportam pe Nicusor ,asta nu stie altceva decat ca e vina lui Firea el fiind primar de aproape 2 ani.
    Nici gara de nord nu arata mai bine .

    • Pe timpul sarmei, mancai de pe jos la cat de curat era?

    • E treaba primarului???? Ești franjuri.

    • Ce este deranjant este ca celor de la CFR li se pare normala situația și nu au niciun plan de remediere.

    • Nu e treaba primarului, e treaba MT, poate iti amintesti ca Basescu in calitate de ministru si nu de primar a bagat bodyguarzi si paza la intrarea in gara de nord. Inclusiv taxa o perioada, pentru ca arata cam la fel cum arata Basarab acum.
      A fost un scandal urias legat de taxa la intrarea in gara, dar noroc ca nu era renate ca sigur o scotea. Ma rog, a scos-o cineva pana la urma , nu mai stiu cine, important e ca inca se pastreaza decent.
      Dar stii cum e, dnii de la minister nu au treaba cu Basarab, ei circula doar cu masini negre de serviciu.

  2. Mai terminati o data cu comunismul asta. Nu era bine cu Ceausescu, punct.

    Am citit undeva ca e bine, seara, inainte de culcare sa faci un bilant al zilei si sa iti numeri bucuriile. Pai daca nu am vazut nici un sanz-abri, nu am avut nicio bucurie in acea zi!

  3. cam asa arata 80-90% din garile din romania, si asta de ani de zile.
    pacat ca nu mai avem un drula la minister, cu ranga si cu pr-ul pe facebook ar fi rezolvat multe ;).

    • zzz
      a avut 1 an la dispozitie drula sa deratizeze gara basarab si alte gari cu ranga!
      pana nu schimam bugetarasii cu oameni care vor sa munceasca nu vom schimba nimic in tara!

    • Pe drula cine l-a oprit sa puna 2 bodyguarzi sa se uite pe acolo? E plin de bodyguarzi la toate obiectivele cu si fara rost. Nu mai gasea inca 2?
      Basescu cand a fost a facut ordine in gari, cu toate pacatele lui.
      Halal carte de vizita a orasului, incepand cu celebrul trotuar rulant, care chiar era o idee buna, nu inteleg de ce toti care ar fi putut face ceva pentru el l-au urat in halul ala. Firea, Oprescu.

  4. Romania „lucrului bine facut”… o spusera si nemtalaii cand il premiara zilele trecute la Aachen pe prezidentul Haos Werner Johannis!
    I-as invita pe nemtalaii aia si pe Charles Michel fostul premier al Belgiei(cel prezent la premierea lui Haos, cel cu Romania „lucrului bine facut”!) sa vada Gara Basarab, „bine facuta” nemteste!!!

  5. dupa ce am vazut pozele astea, va rog sa ma scuzati, ma duc la baie sa vars

    • Ma mir ca managerii nu au trantit o scuza d-aia penibila in stil spitale cand apare un scandal cu paduchi, pureci sau gandaci: „Gara arata exceptional, este evident ca oamenii au venit cu mizerie si faianta sparta de acasa si apoi au facut poze ca sa strice imaginea garii”.

  6. Rușine nicușor dan. Nu ai facut nimic. Am schimbat o hoața cu un incompetent

    • la tine in casa daca e mizerie, e vina primarului?

    • Gara Basarab, ca si Gara de Nord e in subordinea Minsitrului Tranporturilor, adica a super managerului Catalin Drula!
      Care evident ca NU a pus piciorul in Gara Basarab iar din sediul MT nu se vede mizeria!!
      Din masina ministeriala nici atat!!

      Asta arata clar ca Minsitrii Romaniei sunt niste amatori, ageamii, pompieri de serviciu, care sting focul, adica rezolva exclusiv problemele curente(DACA si CAND le „rezolva”!!!)cum vreti, dar NU sunt MANAGERI care fac Strategii, Planuri de DEZVOLTARE, care sa fie in stare sa SCHIMBE Romania!
      Bravo, Drula!!!
      Macar curatenie….rusine!

    • @pehash: NU aveti notiunea de SUBORDINE, de ORGANIGRAMA!
      Ministrul Transporturilor e sef peste porumbeii din Gara de Nord, cumva ?!!!
      Intrati pe Organigrama Minsiterului Transporturilor si gasiti DIRECTIA Transport Feroviar(adica CFRurile!!) in subordinea Ministrului Transporturilor!
      Sincer, va intreb: chiar nu stiti?!
      Sunt documente publice… ce naiba…

  7. Sa vedeti si cum arată un tren Regio de navetiști, asta fiindcă veni vorba de Maximul Performant (pe Facebook) Drulă…
    Sa te ferească Cel de Sus sa fii obligat sa calatoresti cu așa ceva !

    • Asa e…
      „Trenurile de navetişti, ‘personalele groazei’ în România.
      Hoţi, frig, mizerie şi câini maidanezi, un cocktail exploziv în „personalele“ din România. „Adevărul“ vă invită astăzi la călătorii cu trenurile de navetişti.
      De la Titan la Olteniţa, de la Obor la Feteşti şi de la Iaşi la Buhăieşti, vagoanele sunt dezolante.
      Trenul 8081 pleacă din gara Titan Sud spre Olteniţa, dimineaţa, când Bucureştiul se spală pe ochi şi corporatiştii încă dorm. Niciun costum de lux nu s-a şifonat vreodată în „personalul” acesta. Titan Sud e lângă staţia de metrou „Republica”, lângă fabrici dezmembrate, maidanezi deprimaţi (nici nu mai latră), gunoaie şi televiziunea Etno TV („Pentru că eşti român”). Casa de bilete este într-o sală „ocrotită” de un lacăt ruginit, dar încă puternic. Personalul din gară ne priveşte curios, ca pe nişte extratereştri demodaţi. Oamenii sunt amabili, dar pur şi simplu nu ne înţeleg: „La bilete e încuiat. Vreţi să intraţi acolo? Ţinem uşa blocată, că altfel vin ăştia (n.r.- boschetarii) şi-şi lasă nevoile pe aici”. Biletele nu prea au căutare. Bilete ne trebuie nouă? E frig. Personalul 8081 tremură pe şine ca un boschetar fără adăpost. Spre Olteniţa merg călătorii din clasa de jos. E frig şi e dezordine pe peron: bărbaţi nebărbieriţi şi obosiţi, ieşiţi din schimburile de noapte ale unor firme de pază şi protecţie, muncitori semiadormiţi şi găinari vigilenţi, ţigănci în vârstă, grase şi crăcănate, care vând napolitane şi ciocolăţele, bărbaţi mustăcioşi cu antebraţele înfăşurate în role de ciorapi (trei la zece mii). Un amestec de plase de rafie, haine cenuşii, pătate de sărăcie, fum de ţigări ieftine şi un abur de resemnare.”
      Maraton leneş prin Câmpia Română Fotoreporterul „Adevărul” e un intrus pe care nu-l place nimeni. Cetăţenii se revoltă: „Filmează-i pe ăia care n-au ce mânca. P-ăia de ce nu-i filmezi?”. Se tem (sau speră): „Ne filmează? Ne dă la OTV?”. Naşul se indignează şi întreabă un pic precaut: „Era cu voi tipul ăla care poza?”. 59 de kilometri în două ore şi un minut. Atât faci cu personalul din Capitală în inima judeţului Călăraşi. În două ore şi un minut, Emilian Isailă, colegul nostru, alergător amator, poate termina un semimaraton. Oamenii care fac de câteva ori pe săptămână, sau chiar zilnic, acest drum, trecând prin Cucuieţi şi Curcani, s-au obişnuit unii cu alţii şi toţi cu viteza de melc a trenului, cu frigul – atunci când e frig, cu sudoarea – pe caniculă, cu berea proastă şi tăria bună, cu veşnicele discuţii despre boli şi belele, cu toaletele pline de treaba mică şi mare.
      Încolo, spre Feteşti: „E ca în Vestul Sălbatic”
      Un conductor înalt şi slăbănog suflă cu putere în fluier. Ochii stau să-i sară din orbite ca nişte mingi de ping-pong peste fileu, iar „personalul” Bucureşti-Feteşti se urneşte încet de la linia unu a Gării Obor.
      Trenul dă să prindă viteză, dar se opreşte brusc, scrâşnind din toate încheieturile.
      „Naşul” scapă o înjurătură şi suflă din nou în fluier, dar roţile se blochează încă o dată după câţiva metri de mişcare.
      Potoliţi-vă, dracului, nu mai trageţi semnalu’ de alarmă”, strigă conductorul slăbănog privind de-a lungul vagoanelor.
      Încă o încercare de pornire şi încă o frână forţată.
      „Ceferiştii” se adună în grup şi ameninţă câţiva indivizi «de culoare», care rânjesc sfidător din uşa unui vagon.
      „Ăştia ne îmbolnăvesc de nervi, parcă sunt sălbatici!”, se descarcă unul dintre „naşi”.

  8. In sfarsit un mort de covid pe strada! Doaaamneeee!!!