FOTOGALERIE Gara Basarab din București, focar de infecție. Evitată de călători, preferată ca adăpost de oamenii străzii și porumbei
Modul în care arată Gara Basarab șochează orice călător încă de la intrare. Pasagerii – mulți dintre ei navetiști – trebuie să facă slalom printre oamenii străzii care dorm efectiv pe pardoseală, ferindu-se de zecile de porumbei care-i zboară pe deasupra capului și stând cu ochii în patru să nu se desprindă vreo bucată de tencuială din tavan.
Peste tot este o mizerie de nedescris. Pereți, pardoseală, camere de supraveghere, aparate de aer condiționat, etc., totul este acoperit cu găinaț, pene și nu în ultimul rând, cu un strat gros de praf. Pe la colțuri poți vedea mucuri de țigară și ambalaje.
Nici în exterior, gara nu arată mai bine. Temelia clădirii este puternic măcinată iar peronul este foarte murdar și degradat. Cele câteva terase și baruri din incinta ei aduc mai degrabă cu niște improvizații care au scaune, mese și grătare foarte soioase.
Deși la prima vedere ai fi tentat să crezi că este un loc părăsit și inutil, în momentul în care ajunge primul tren, gara se umple cu sute de călători.
Întrebați de ce Gara Basarab a ajuns să arate atât de rău, reprezentații CFR ne-au transmis că serviciile de pază și curățenie sunt asigurate de personalul societății și că în ciuda aparenței, „Sucursala Regională de Căi Ferate București (SRCF București) desfășoară periodic și anual, în limita fondurilor proprii disponibile, lucrări de întreținere și reparații. Lucrări ample de întreținere și reparații curente s-au desfășurat în anul 2019, când a și fost zugravită stația, în cursul anului 2020 fiind desfășurate servicii de curățenie și igienizare.
Anul acesta, în primăvara, în cadrul lucrărilor de întreținere, au fost reparate din nou ușile de acces, astfel încât acestea să se închidă/deschidă automat, sistem care ar fi trebui să blocheze accesul porumbeilor în interior, însă prezența porumbeilor în interior este consecința faptului că ușile de acces sunt fixate intenționat în poziția deschis, fie de călători, fie de personalul feroviar din stație. De asemenea, precizăm că în luna septembrie s-a făcut curățenie generală și salubrizare, acestea urmând a se relua în ultima săptămână a lunii octombrie, în cadrul programului de curățenie și salubrizare.”
În ceea ce privește persoanele fără adăpost care își fac veacul în interiorul gării, reprezentanții CFR ne-au transmis că „agentul de pază nu-i poate scoate din gară dacă aceștia prezintă un bilet de călătorie”.
„Această practică este generală în rândul persoanelor fără adăpost, mai ales în perioadele cu temperaturi scăzute. Însă, vă asigurăm că au fost și situații în care, urmare controalelor efectuate de personalul SRCF București, firma de pază a fost sancționată deoarece, în timpul acestor controale, au fost depistate și persoane care nu aveau bilet de călătorie, dar care staționau de mai mult timp în incinta stației, fără ca agentul de pază să-i verifice”, se spune în răspunsul remis G4Media.ro.
În ceea ce privește legalitatea funcționării teraselor din incinta gării, reprezentații CFR spun că „acestea își desfășoară activitatea economică în baza unor contracte de închiriere a spațiilor respective, iar personalul SRCF București îi informează și somează oficial să păstreze curățenia în perimetrul acestor spații.”
Gara Basarab a fost construită în anul 1959. Este un nod important situat lângă Gara de Nord folosit exclusiv pentru trenurile personale de scurtă distanță către Alexandria, Craiova, Pitești, Ploiești, Târgoviște sau Titu.
Răspunsul integral primit de la CFR S.A.:
„În Gara Basarab, stație de cale ferată de unde pleacă și sosesc doar trenuri Regio (fostele trenuri personale), se asigură atât serviciul de curățenie, prin personalul societății care prestează acest serviciu și în Gara de Nord, cât și de activitate de pază, cu un agent.
Referitor la menținerea condițiilor optime de staționare și de tranzitare în Gara Basarab, vă informăm că Sucursala Regională de Căi Ferate București (SRCF București) desfășoară periodic și anual, în limita fondurilor proprii disponibile, lucrări de întreținere și reparații. Lucrări ample de întreținere și reparații curente s-au desfășurat în anul 2019, când a și fost zugravită stația, în cursul anului 2020 fiind desfășurate servicii de curățenie și igienizare.
Anul acesta, în primăvara, în cadrul lucrărilor de întreținere, au fost reparate din nou ușile de acces, astfel încât acestea să se închidă/deschidă automat, sistem care ar fi trebui să blocheze accesul porumbeilor în interior, însă prezența porumbeilor în interior este consecința faptului că ușile de acces sunt fixate intenționat în poziția deschis, fie de călători, fie de personalul feroviar din stație. De asemenea, precizăm că în luna septembrie s-a făcut curățenie generală și salubrizare, acestea urmând a se reluate în ultima săptămână a lunii octombrie, în cadrul programului de curățenie și salubrizare.
Referitor la prezența persoanelor fără adăpost în incinta stației CF Basarab, vă informăm că agentul de pază nu-i poate scoate din gară, dacă acesția prezintă un bilet de călătorie, iar această practică este generală în rândul persoanelor fără adăpost, mai ales în perioadele cu temperaturi scăzute. Însă, vă asigurăm că au fost și situații în care, urmare controalelor efectuate de personalul SRCF București, firma de pază a fost sancționată deoarece, în timpul acestor controale, au fost depistate și persoane care nu aveau bilet de călătorie, dar care staționau de mai mult timp în incinta stației, fără ca agentul de pază să-i verifice.
În ceea ce privește legalitatea funcționării teraselor respective, vă informăm că acestea își desfășoară activitatea economică în baza unor contracte de închiriere a spațiilor respective, iar personalul SRCF București îi informează și somează oficial să păstreze curățenia în perimetrul acestor spații.
Gara Basarab este deja inclusă în programul de modernizare a Complexului București Nord, program care a fost lansat anul acesta cu prima etapă – elaborarea studiului de fezabilitate.
În final, vă asigurăm că personalul SRCF București se implică permanent să mențină în condiții optime spațiile publice din acestă stație, prin asigurarea serviciilor de curățenie și pază, dar și prin lucrările de întreținere, curățenie și igienizare desfășurate periodic, însă lipsa spiritului civic și încalcarea normelor de conduită, de care dau dovadă anumiți cetățeni, produc acest disconfort nu doar celorlalți călători, dar și personalului feroviar care își desfășoară zilnic activitatea în Gara Basarab”.
Dragoș Porojnicu este și reporter la Știrile TVR / Foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Susține-ne activitatea
Donație Paypal recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donație Paypal singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
Donează prin Transfer Bancar
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon
19 comentarii