FOTOGALERIE Muzeul Vasile Pârvan din satul natal al savantului considerat „părintele arheologiei românești”, într-o stare deplorabilă
La 137 de ani de la nașterea savantului Vasile Pârvan, considerat „părintele arheologiei românești”, muzeul amenajat din anul 1982 în satul său natal este într-o stare deplorabilă.
Asociația Culturală „Vasile Pârvan” semnalează situația dezastruoasă a acestuia. Potrivit acesteia, casa în care s-a născut Vasile Pârvan a fost distrusă, pe locul ei ridicându-se o vilă, iar muzeul amenajat în 1982 în școala din sat a fost abandonat.
Reprezentanții asociației au precizat pentru G4Media.ro că primarul comunei, Ioan Zăbrăuțanu, care este de peste 30 de ani în funcție, a refuzat propunerea asociației de a se ocupa de reamenajarea muzeului. Acesta este nefuncțional și într-o stare avansată de degradare, după cum arată și fotografiile transmise de membrii asociației.
Eseist, istoric şi filosof al culturii, Vasile Pârvan s-a născut la Huruieşti, judeţul Bacău, la 28 septembrie 1882. Considerat „părinte al arheologiei româneşti”, a conceput un important plan naţional de cercetări arheologice. În cadrul acestuia, a efectuat săpături arheologice în aşezări şi cetăţi din Dobrogea şi Muntenia: la Histria (cetate descoperită de Vasile Pârvan în urma săpăturilor începute în 1914), la Callatis, la Ulmetum, la complexul dacic din Munţii Orăştiei, în aşezările neolitice şi dacice din Câmpia Dunării. A participat hotărâtor la organizarea Universităţii din Cluj, a fost profesor de istorie antică, a colaborat cu universități din Paris și Roma, a formulat inscripțiile de pe Arcul de Triumf. Este autorul a numeroase lucrări de referință. S-a stins din viaţă la 26 iunie 1927, prin testament şi-a lăsat averea Academiei Române, iar biblioteca a donat-o Şcolii Române de la Roma.
Sursa foto: Asociația culturală „Vasile Pârvan”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii