Fotografia spitalelor din București. Medici: ”Am atins ultima linie de apărare/ Medicii care nu sunt implicați în lupta COVID-19 să ne sprijine/ Recordurile negative arată limita sistemului/ Avem colegi care își iau 2 zile de concediu doar ca să doarmă”
Medicul Dragoş Daviţoiu, manager al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”, managerul interimar al Institutului Oncologic Bucureşti, Bogdan Tănase, și şeful UPU-SMURD Bucureşti Ilfov, Bogdan Oprița, au participat duminică la conferința de presă organizată de Ministerul Sănătății, în contextul creșterii numărului de infectări și a agravării situației din secțiile de Terapie Intensivă pentru pacienții cu COVID-19.
Dragoș Davițoiu a descris al treilea val ca fiind ”foarte grav” și a făcut un apel ferm la populație pentru respectarea măsurilor luate de autorități pentru a limita internările și pentru a da o gură de aer sistemului medical supus în prezent unei presiuni foarte mari.
- „Noi am deschis acum două-trei săptămâni 35 de paturi de terapie intermediară, terapie intermediară însemnând pacienţi cu criterii de admisie în terapie intensivă, dar care nu necesitau intubaţie la acel moment dar care aveau necesar crescut de oxigen şi formă gravă a bolii. Vreau să vă spun că le-am umplut în 24 de ore cu pacienţii noştri, care se adresau spitalului. Şi cele 16 paturi pe care le aveam de terapie intensivă COVID, unde din păcate acum nu intră decât pacienţii care au nevoie de intubaţie sau de ventilaţie non-invazivă sunt pline şi acelea. Unitatea de primiri urgenţe a devenit practic o nouă secţie a spitalului. Este plină de pacienţi cu forme severe de COVID, avem inclusiv pacienţi intubaţi în UPU şi dacă situaţia va degenera dacă va creşte numărul de pacienţi care se adresează spitalului nostru nu ştim cu vom mai reacţiona”, a declarat Davițoiu.
Managerul de la ”Sfântul Pantelimon” a mai spus că medicii și restul cadrelor medicale sunt foarte obosiți și ”uzați” de munca depusă în ultimul an și a făcut apel la colegii săi care nu au fost implicați până acum în lupta COVID-19 să îi sprijine pe cei din linia întâi, inclusiv prin acțiuni de voluntariat.
Bogdan Tănase, managerul interimar al Institutului Oncologic Bucureşti, a declarat că în acest moment, prin implicarea spitalelor de nișă, cum ar fi Institutul Oncologic sau Institutul Fundeni, s-a atins ”ultima linie de apărare în lupta cu această pandemie”.
Pe de altă parte, Bogdan Opriţa, șeful UPU SMURD București, a declarat, că, față de al doilea val al pandemiei, echipajele observă o creștere semnificativă a pacienților care au nevoie de spitalizare, dar și o creștere importantă a pacienților non-COVID care apelează la ambulanță. Oprița a făcut, de asemenea, apel la populație pentru a respecta restricțiile impuse de autorități spunând că personalul medical este epuizat, iar unii colegi au cerut 2 zile de concediu ”doar ca să doarmă”:
- „Dincolo de cifrele care nu sunt deloc îmbucurătoare, înregistrăm record după record negativ, acest lucru nu arată decât limita sistemului. (…) S-ar putea dacă numărul pacienţilor creşte să nu mai putem să avem paturi de terapie intensivă, să nu mai putem să avem paturi cu oxigen şamd (…) Dacă în valul doi undeva la 50% din pacienţi aveau forme uşoare şi puteau să meargă la domiciliu, acum greu mai dăm drumul la 10% din pacienţi. Mai toţi pacienţii au nevoie de oxigen şi au nevoie de oxigen în debit mare (…) O altă caracteristică este că dacă în valul doi aveam un anumit număr de pacienţi, acum ne confruntăm cu o creştere de 50% la pacienţii de zonă verde, pacienţi non-COVID. Deci pe lângă acest val care reprezintă o creştere, mai avem şi pacienţii pe care nu îi putem neglija (…). Până când nu va exista o colaborare din partea populaţiei, oricât de multe măsuri am lua, nu vom putea să ieşim la liman. Trebuie să înţelegeţi că avem o capacitate limitată şi că nu putem să ne dezvoltăm la infinit şi la un moment dat s-ar putea să ajungem la situaţia în care să trebuiască să discutăm despre modul în care îngrijim astfel de pacienţi”, a declarat Bogdan Opriţă în conferința de duminică.
Context
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis, duminică după-amiază, după o ședință de lucru împreună cu secretarii de stat și managerii spitalelor din București, o serie de măsuri luate în contextul creșterii numărului de infectări, de pacienți internați în spitale și de pacienți în stare gravă care au nevoie de locuri la ATI.
Principala măsură o reprezintă suplimentarea paturilor de Terapie Intensivă în spitalele la care Ministerul Sănătății nu a apelat până acum, cum ar fi Fundeni, Institutul Oncologic, Colțea, Gerota, Colentina ș.a.
O altă măsură este reducerea presiunii de pe unitățile de primiri urgențe prin redirecționarea cazurilor care necesită intervenții rapide către spitalele care nu au oferit până acum servicii de urgență. De asemenea, Voiculescu a transmis că solicită o implicare mai mare a spitalelor Ministerului Afacerilor de Interne și ale Serviciului Român de Informații.
Ministrul Sănătății a vorbit, de asemenea, de posibilitatea amânării anumitor operații, transmițând că ”toate eforturile trebuie concentrate spre tratarea pacienților COVID-19”.
Vlad Voiculescu a vorbit despre ”familii întregi” care sunt internate în spital la foarte scurtă vreme de la infectarea primului membru al familiei. Ministrul a menționat și cele două noi recorduri negative înregistrate duminică: numărul pacienților internați cu COVID-19 și al celor internați în stare gravă la ATI.
Voiculescu a subliniat în mai multe rânduri ”nevoia de solidaritate” a populației cu sistemul și cadrele medicale, spunând că uneori ”salvarea este colectivă”. Ministrul a mai transmis oamenilor să raporteze autoritățile sau medicul de familie dacă află că sunt infectați cu COVID-19, dacă simt că nu pot respira sau au alte simptome specifice.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii