FOTOREPORTAJ Ce au lăsat vamaioții în urma lor după vacanța de 1 Mai: Plin de plastic pe plajă și în apa mării
De 1 Mai, Vama era deja „obosită”. Plastice aruncate la întâmplare pe plajă și în apa mării, asta a fost imaginea lăsată de vamaioții care au început distracția mult mi devreme și au plecat luni, cu trenurile sau mașinile personale, după minivacanța de peste weekend. Mii de oameni s-au distrat și au marcat momentul de vacanță în cea mai sudică stațiune românească de pe litoralul Mării Negre, însă libertatea și voia bună au venit la pachet și cu lipsa de grijă față de mediul încojurător.
Sticle goale de alcool, pet-uri și ambalaje de plastic, unele dintre ele aduse la mal de valurile mării, puteau fi găsite luni, în Vama Veche, la orice pas. Mulți din turiștii dornici de distracție erau deja plecați în capitală sau în marile orașe ale României, după un sfârșit de săptămână presărat cu muzică și voie bună, dar în urma lor a rămas indolența.
Ajuns la ora 11 în Vamă, pe 1 Mai, stațiunea era totuși sufocată de mașinile cu numere de înmatriculare din toate colțurile țării care erau parcate una în spatele celeilalte, pe drumul de intrare în localitate.
Carosabilul și trotuarele s-au contopit, iar traficul se făcea la mica înțelegere..
Deși se apropia miezul zilei, Vama Veche părea să se trezească treptat, cu câteva magazine de suveniruri și zeci de turiști care erau prezenți pe plaja unde erau aruncate la fiecare metru sticle de alcool goale, pet-uri, pungi și alte deșeuri.
Pungi de chipsuri și ambalaje din plastic pluteau în derivă, la mică distanță de țărm.
Coșurile de gunoi dădeau pe afară, iar sacii menajeri plini cu gunoi așezați imediat lângă încercau fără prea mult succes să compenseze lipsa de spațiu.
Câteva ore mai târziu, micii comercianți au început să se trezească din letargie. Suveniruri, de la brățări, inele și alte accesorii care variau între 10 și 45 de lei erau împinse la vânzare, pe promenadă.
Unii dintre comercianți nu ofereau bon fiscal clienților, purtând “casa de marcat” în propriul buzunar și scoțând teancul de bancnote ori de câte ori era necesar pentru a oferi rest.
Context. Horia Constantinescu, șeful Protecției Consumatorului, a transmis, la finalul lunii aprilie, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că în urma unei razii pe litoral înaintea vacanței de 1 Mai, a observat o ”dughenizare excesivă” a tuturor stațiunilor și consideră că litoralul seamănă mai mult cu Pakistanul decât cu vestul Europei: ”Dughenizarea excesivă a întregului litoralului a gonit românii peste graniță și a speriat turiștii străini. Litoralul are nevoie de curățenie și de o repornire aproape de la zero. Investițiile frumoase au neșansa să fie înconjurate de cașcarabete aducându-ne mai aproape de Pakistan decât de vestul Europei”, a transmis Horia Constantinescu.
La mijlocul lunii aprilie, ministrul Cadariu a transmis că de vină pentru scăderea numărului de turiști pe litoral în 2022 ar fi fost știrile false. El nu a dat vreun exemplu de informație falsă și nici nu a furnizat o demonstrație în sprijinul afirmației sale. Dar chiar ministrul Cadariu anunțase cu câteva zile mai devreme că a găsit multe nereguli în stațiunea Costineşti și a avertizat că situaţia este îngrijorătoare mai ales în privinţa siguranţei turiştilor.
G4Media și Info Sud-Est au publicat în 2022 o serie de reportaje de pe litoralul românesc al Mării Negre care arătau cum stațiunile au fost invadate de blocuri faraonice, fără pic de verdeață, sau terase ilegale.Ulterior, la doar două săptămâni de la anunțul privind posibilitatea declasificării stațiunii din cauza deficiențelor, același ministru anunța rezolvarea problemelor: ”Va fi un sezon mai bun decât sezonul trecut”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii