G4Media.ro

FOTOREPORTAJ Cum arată stațiunea Năvodari, mutilată de betoane și blocuri de 10…

sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est

FOTOREPORTAJ Cum arată stațiunea Năvodari, mutilată de betoane și blocuri de 10 etaje lângă plajă/ Comparație cu Mamaia/ Impactul celor doi primari condamnați la închisoare pentru corupție

Începutul fostei zone sălbatice a Năvodariului, cum vii dinspre Constanța, este astăzi un ”doi în unul” nefericit: o combinație între tiribombe și plastic (colaci, jucării, accesorii pentru plajă etc), respectiv opulență și excentric, din cauza giganților din sticlă albastră și cu forme curbate, înalți până la 10 etaje.

În ultimii 10 ani, Năvodariul a fost supus unui asalt imobiliar în timpul căruia printre ultimele cele mai frumoase și sălbatice plaje de pe litoralul românesc a fost înghițită de o stațiune-cartier mutilată urbanistic în ritm sălbatic, cu zeci de blocuri înfipte unele lângă altele și care au în medie 8 etaje (de la 7 la 10 etaje). Năvodari a fost declarat stațiune turistică abia în 2018, când ”răul” era deja făcut, iar zona nu mai putea fi considerată nicidecum o plajă sălbatică.

În spatele lor, spre șosea, se întind hectare de alte blocuri de 3-4-5 etaje și căsuțe de 1-2 etaje, înecate în umbra mastodonților din primele linii. Senzația este sufocantă dacă te plimbi printre perdelele de beton, pentru că distanțele dintre construcții sunt foarte mici, astfel că, de pe plajă sau din apa mării, ele par cusute între ele, asemenea unui covor cârpit din ciment colorat.

Majoritatea covârșitoare a construcțiilor reprezintă blocuri pe care dezvoltatorii le vând la bucată, deși ele îmbracă forma unor hoteluri. Viitorii proprietari vor avea de trecut nu numai proba nervilor în a-și găsi un loc de parcare, dar și a blocajelor în trafic, pentru că aleea principală este îngustă, cu o singură bandă de circulație și sens unic. Dacă ai uitat ceva în apartament trebuie să ocolești tot cartierul. Aleea principală, cea cu sens unic, are în jur de 5 kilometri.

Vegetația lipsește cu desăvârșire comparativ cu zecile de mii de tone de beton turnate peste drum de plajă și doar unii investitori imobiliari sau operatori de plajă au amenajat copaci, spații verzi sau arbuști. În cartierul care nu se vede de pe promenadă, din rândurile din spate, se construiește în ritm amețitor, în culori și forme din cele mai diferite și pare că doar regimul de înălțime e relativ același. Tot aici, în spate, zgomotul provocat de construcții este asurzitor, iar străzile sunt fie neasfaltate, fie distruse de utilajele grele și traficul lor intens. Inclusiv aleea de intrare în stațiunea-cartier este căptușită cu o groapă adâncă și semnalizată în glumă mai degrabă, cu niște crăci de copac aruncate în interiorul hăului în asfalt.

La finalul cartierului, există un camping amenajat pentru rulote, dar și un glamping (corturi-bungalow) iar plaja din fața lor e amenajată mai relaxat, atmosfera e mai liniștită, fără puzderia de restaurante și baruri de la începutul stațiunii. Predomină beach-barurile și amenajări care amintesc de Vama Veche, iar faptul că blocurile sunt înlocuite de corturi, rulote și gazon verde te face parcă să respiri din nou.

De ce totuși Năvodari mai are o șansă

În primul rând pentru că întreg cartierul de blocuri este separat de plajă printr-o stradă, fie ea și îngustă, pentru mașini, dar și o promenadă pentru turiști. În Năvodari, acolo unde se întâmplă să nu vezi marea e doar din cauza nisipului și nu a construcțiilor. Nu există nicio construcție pe plajă, pe nisip, așa cum în Mamaia au fost ridicate atât de multe (inclusiv supermarketuri pe nisip) încât nu mai poți vedea marea decât pe jumătate din cei 7 kilometri cât are promenada.

Însă din punct de vedere al implicării administrației locale, stațiunea Năvodari pare mai puţin îngrijită, cu multe locuri în care buruienile au fost lăsate de izbeliște și, pe alocuri, s-au transformat în insule de stuf. Prin comparație, în Mamaia se vede o diferență majoră în ultimii ani, prin faptul că stațiunea a început să fie spălată, iar spațiile care aparțin de primărie îngrijite.

Pe de altă parte, stațiunea Mamaia abundă în tiribombe amenajate și împrăștiate pe plajă și există și un ”sat de vacanță la mică distanță, un adevărat festival al kitschurilor și materialelor fake de orice fel, de la articole vestimentare la jucării de plajă și haine cu teme populare sau de blană, vândute în toiul verii. În Năvodari, spațiile comercianților sunt restrânse sau amenajate în spații care vizual arată mai decent, agreabil. Pe de altă parte, în Năvodari, reporterii au identificat un fel de ”sat de vacanță” pentru copii, încorporat în mijlocul unor blocuri. Între tiribombe tronează o copie kitschoasă a turnului Eiffel.

În privința prețurilor, nu sunt mari diferențe între Năvodari și Mamaia. Spre exemplu, la supermarket o apă la jumătate costă 4 lei, o doză de bere 6 lei, 1 kg de banane – 12 lei, 10 lei o pungă de chipsuri, în medie cu 50-70% mai mari decât supermarketurile din oraș și similare cu cele din Mamaia.

În schimb, pe lângă faptul că unul dintre marile plusuri ale Năvodariului este că blocurile imense din beton sunt construite separat de plajă și nu pe nisip, un alt mare avantaj este reprezentat de stilul și modul în care sunt amenajate plajele, de curățenia incomparabil mai mare.

În timp ce în Mamaia diferite obiecte din recuzita operatorilor de plajă sunt aruncate alandala pe plajă, sau amenajate în dughene ponosite, neîngrijite sau murdare, în Năvodari, fiecare beach bar este prevăzut cu toalete și dușuri, distanțele între șezlonguri sunt mari, asigurând intimitatea turiștilor, iar recuzita operatorilor este depozitată în spații închise curate, integrate vizual corect în peisaj.

La fel, materialele din care sunt amenajate plajele și terasele par de calitate superioară, șezlongurile la fel, iar terasele și plajele operatorilor sunt similare, deci creează o imagine vizuală cu sectoare de plajă care au identitate proprie dar și o omogenitate aparte.

În ce privește segmentul de public, Năvodari este căutat în preponderent de un public mai exclusivist, în general tânăr, care a fugit de ”Mamaia cu de toate” și a căutat un loc în care să facă plajă, să asculte muzică în surdină pe zi, să bea și să mănânce la restaurant (am identificat un singur supermarket și nicio autoservire) și noaptea să se bucure de muzică sau party-uri pe plajă. O explicație ar veni din faptul că Năvodari este o prelungire a Mamaiei Nord (destinată exclusiv clubberilor), de fapt, cele două stațiuni se întrepătrund, iar limita dintre ele a fost disputată inclusiv de cele două administrații locale.

Din punctul de vedere al publicului, Mamaia a fost aparent abandonată în 2022, cel puțin în prima parte a sezonului, și detronată cel puțin la capitolul popularitate de Eforie. Prețurile mari și calitatea serviciilor îndoielnică, dar și faptul că stațiunea a rămas fără nicio atracție turistică (Teatrul de Vară și Galeriile de Artă zac în paragină de 20 de ani) sunt principalele elemente care au dus la declinul stațiunii.

Însă, principala cauză a declinului este faptul că Radu Mazăre, primarul Constanței în perioada 2000-2015, s-a identificat cu stațiunea Mamaia (celebrele care alegorice și carnavaluri, criticate de mare parte a publicului, dar foarte căutate de un alt segment de public, vedetele din showbiz alături de care defila însuși Radu Mazăre costumat în diferite personaje din istorie etc).

Timp de 15 ani, Radu Mazăre a importat în Mamaia și a lipit stațiunea de un public care venea să îl vadă doar pe primar și show-ul făcut de el. După ce Radu Mazăre a ajuns în închisoare și niciun alt primar nu a mai vrut să se asocieze cu el, deci nu a mai fost organizat niciun eveniment similar cu cele ale lui Mazăre, publicul care a venit în Mamaia mai bine de un deceniu s-a reorientat spre alte stațiuni care oferă show/concerte/evenimente: spre exemplu Eforie sau Costinești.

Din acest punct de vedere, niciun primar nu s-a identificat cu zona de plajă de la Năvodari, ci plaja a fost ”amprentată” de operatorii de plajă și branduri celebre din zona ospitalității venite din oraș care au simțit potențialul locului încă de pe vremea când plaja era sălbatică. Așa că au investit în pustietate, distrugând în același timp farmecul zonei. Plaja a fost tot mai căutată de tineri, mai ales de cei care nu se simțeau confortabil nici în Mamaia, dar nici în zona de cluburi și, cu atât mai puțin în Eforie sau Costinești, iar apoi au urmat dezvoltatorii imobiliari care au compromis-o urbanistic prin pixul cu care Primăria Năvodari a semnat autorizațiile de construire.

Nicolae Matei și Radu Mazăre, primarii în timpul cărora Năvodari și Mamaia au fost distruse urbanistic, iar plajele retrocedate sau vândute, au fost condamnați pentru corupție

Fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, cel în timpul căruia a avut loc bumul imobiliar pe plaja sălbatică, a fost condamnat, în noiembrie 2020, la 9 ani de închisoare cu executare pentru o serie de retrocedări ilegale de terenuri situate pe malul Mării Negre, susțin procurorii DNA Constanța. Decizia nu este definitivă

Procurorii DNA Constanța susțin că între primar și o judecătoare din Constanța exista o înțelegere pentru ca fiica magistratului să primească o bucată din terenurile pe care Matei urma să le retrocedeze cu ajutorul judecătoarei. Astfel, fiica acesteia a primit un teren de 500 mp în schimbul unor soluții date de judecătoare în două dosare, soluții prin care a păgubit bugetul orașului Năvodari, susține DNA Constanța. Fiica magistratului ar fi primit terenul în schimbul unei sume de 16 ori mai mică (pentru doar 8,560 de lei, deși terenul valora aproape 140.000 de lei), la scurt timp după ce judecătoarea s-a pronunțat în spețele unor interpuși ai primarului, notează procurorii.

Nicolae Matei a mai fost condamnat, de data asta definitiv, la 1 an si 6 luni de închisoare cu executare într-un alt dosar în care a fost acuzat de dare de mită, după ce i-a solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete.

Mult mai cunoscutul primar Radu Mazăre, care, așa cum arătam, a identificat stațiunea Mamaia cu propria persoană, a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor, o speță-mamut prin numărul de inculpați, sentințe date și ani de judecată și prejudiciu. Timp de 10 ani, magistrații au judecat o speță cu 37 de inculpați, 114 milioane de euro prejudiciu și 100 de hectare de terenuri retrocedate prin scheme extrem de complexe în cele mai bune zone din oraș și Mamaia. Radu Mazăre se află în închisoare, unde ispășește o pedeapsă de 9 ani și 10 luni.

sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Este oglinda perfecta a analfabetului cu drept de vot

    • nu dreptul de vot ii califica sa construiasca, ci banul.

    • E o problema inerenta cu conceptul de apartament in bloc. In foarte putine locuri din lume se mai fac blocuri, in special in zonele ultre scumpe. La noi insa se fac aproape exclusiv blocuri si romanii dau cu banii in dezvoltatori neintelegand ca de fapt sunt la mana lor pentru ca blocul e al dezvoltatorului nu al cumparatorului. Un bloc e un cosmar din pdv juridic mai ales. Apartamentul ala e doar partial proprietatea ta. Peste capul sunt asociatia si dezvoltatorul care fac ce vor ei cu tine.

  2. Pai cartierul Pantelimon din Bucuresti este o perla pe langa uratenia asta. Nu este respectata nicio regula de urbanism. O mahala din beton!

  3. Acum pot sa mearga la mare mai multi saraki, genul care nu are masterat si nu recicleaza hartia! Cresc locurile de cazare, se face loc pentru astia, scad preturile, oribil!

    E drept ca a esua ca balena pe plaja de la 3 km de combinatul chimic nu pare o faza tare. Dar orice succes al altuia, orice ridicare din situatii de inferioritate catre situatii de egalitate ma deranjeaza. Credinta fascista propovaduieste sa ne vedem cu totii lungul nasului, nu sa ne ridicam dintre lanurile de sparanghel!

    Vorba presedintelui „dragi romani, de aceste sarbatori, va rugam nu veniti” la Navodari sau oriunde altundeva unde suntem noi.

  4. Titlul e gresit. Navodari nu este si nu a fost niciodată o „stațiune”. Nici macar zona numită „Mamaia Sat”.
    Pe de alta parte, nu pot sa nu vad cat de strategic presa romana critică blocurile abia dupa ce au fost ridicate, cand nu se mai poate face nimic. Multumiri pentru nimic.

    • La Năvodari, era o tabără de pionieri cum probabil alta mama putere nu mai face.

  5. E o repetitie, cu o intarziere de 10-20 ani, a ceea ce s-a intamplat la bulgari. Care ati fost acolo, ati vazut blocuri la 2m unul de celalalt.

  6. Nu se vede decat cand is gata toate. Cine sti cate minunatii is planificate prin tara si se vor vedea doar cand is gata toate si putem doar sa ne revarsam supararea intr-un comentariu la un articol. :))

  7. Cine se mută acolo merită să trăiască în mizerie.

    • Da mă, că în Sectorul 1 vă tine Clortilde în puf!!! Gunoaie, șobolani și iarbă de un metru

    • În Sectorul 1 este groaznic , dar din păcate se pare că nu s-au strâns semnăturile pentru referendum , cât despre numărarea voturilor cred că problema este îngropată de LĂTURILE de procurori .

  8. Luati litoralul inca salbatic si unde gasiti placute cu „de vanzare” sunati. Toti va promit ca acolo viitorul puz va fi cu p+7, p+10. Stiu ei, probabil ca din motivul asta au si cumparat din timp teren acolo, se va vinde scump. Nu mai laudati Eforie, mai cercetati ce misuna pe acolo. Eforie e preferat pentru cateva zone salbatice care vor fi curatate tot de blocuri cu 10 etaje.

  9. Efectul PSD si fenomenul Mazare.Aproape 20 de ani de pesedism la Constanta si-au spus cuvantul. Mamaia,regatul evazionistilor.

  10. Nu știu alții, dar mie mi-a plăcut. Am fost anul trecut.
    Desigur, prețurile m-au îngrozit. Însă e cu totul altceva decât ți gă nia dinspre satul de vacanță.
    Cât despre restul – autorizații, corupție etc -, nu-i treaba mea de turist. Doar n-o să-mi fac vacanța la Amara pentru că la Năvodari s-a construit fără autorizație… :))))))
    Oricum, comentariile melancolice despre tabăra de elevi sunt totale!!! :))))))

    • Am fost si eu anul trecut, cazat la hotel Stavros. Hotelul fain, personalul amabil, mancarea buna (in meniul a la carte produsele erau scumpe, intr-adevar). Locul insa nu se poate numi statiune. Nu ai niciun punct de interes, nu ai promenada (ne plimbam pe plaja noaptea, nisipul ala oribil care te zgaria la talpi era de fapt foarte bun sa mergi pe el incaltat, ca era ca betonul aproape). Nu ai trotuare, toate deplasarea prin statiune se face pe strada si prin parcari. Mi se pare incredibil ca oamenii aia au avut practic ocazia sa construiasca o statiune de la zero si au facut dezastrul ala. A fost prima si ultima oara cand am calcat pe acolo.

  11. Un articol fundamentat cu fapte si foarte multe imagini de pe teren care sa sustina informatia, felicitari autorilor pentru munca depusa ( in special in afara biroului).

  12. ce vorbesti, ma ? e ca pe coasta de azur.

  13. În toată România se construiesc blocuri de zeci de etaje la distanta de maxim 5 metri unul de celălalt, minimumul admis de Codul Civil. In schimb, este greu de suportat sa te uiți în casa cuiva pe geam sau să asculți discuțiile și certurile din familie la distanța asta. Dimineață vezi pe geam cum se îmbracă mama când pleacă la servici. Asculți discuțiile dintre soți și plânsetele copilașilor.
    Asta doar pentru că dezvoltării imobiliari sa facă economie de bani, trântind blocurile in mijlocul șoselei sau balcoane deasupra parcărilor, sau lipind practic balcoanele unul de celălalt, în așa fel încât până și covidul se poate transmite cu mare ușurință de la locatar la locatar. Ce sa mai vorbim de soare, verdeață, izolare fonica, sunt practic inexistente.
    Dar să nu uităm un lucru esențial: multora le place aglomerația, gălăgia, scandalul și chiar tânjesc după așa ceva, căutând circul și țipetele cu lumânarea.
    Așa că dezvoltării vor găsi întotdeauna clienți pentru construcțiile lor promiscue.

  14. in 2 min o sa-i verifice / caute pe facebook …

  15. Ati uitat de rafinarie :)))))))))))))))))))))

  16. De ce in vreodată as dori să-mi petrec concediul la… Năvodari? 😂😂

  17. Pentru o statiune care a fost construita de la 0 este de neconceput sa nu ai trotuare, strazile cu gauri de cazi cu masina in ele, buruieni si boscheti cat casa. Nu inteleg ce vad turistii in mizeria aia. Nu ai unde sa te plimbi, preturi exagerate, mizerie, samd.

    • Eu incurajez tot romanul sa mearga la noi pe litoral, sa nu dea banii la straini, abia nu ma mai impiedic de ei pe afara

  18. Delfinul lebădă sau victoria … ce vremuri

    La subiect , Mamaia nord e o cloaca . Muzica tare la orice pas , pitipoance tatuate si Pești . Mirosuri pestilentiale , aglomerație si praf . Neptunul Venus sau olimp încă mai au verdeața si copaci , parca mai moți respira

  19. Am spus-o si repet ,toti da toti primari din Romania dupa 1990 sunt niste escroci ,ticalosi ,corupti pana in maduva oaselor ,in mod normal acesti indivizi trebuie sa stea la puscarie toata viata iar averile lor si rudelor apropriate urgent confiscate ,dar cine sa o faca justitia romana care este la fel de corupta si escroaca ca ei ,cine sa ancheteze aceste fapte de coruptie procurori sau militieni care sunt organizati in clanuri mafiote ,singuri care pot lua masuri suntem noi cei multi si corecti daca ne taie un pic capul si sa judecam lucrurile cu corectitudine si logica .

  20. Am fost o zi și nu îmi mai trebuie , preturi de Monaco, servicii proaste totul pentru jefuirea și păcălirea turistului

  21. 19 iunie. Vegetatia a fost cosita, gaura cu ramuri de copac a fost umpluta cu piatra, probabil asa va ramane, ca si alte gropi, cativa ani, nu mai este apa pe faleza, s-a reparat iluminatul.
    Raman blocurile sufocate, unele fara niciun loc de parcare, cu santiere la care inca se lucreaza si vor fi deschise, probabil, toata vara, ca si in anii trecuti, cu terasele de la care urla muzica (acelasi ritm zi de zi) pana la 2 noaptea, cu grople cu care ne-am imprietenit deja de 2-3 ani, unele fiind chiar punct de reper pentru turisti, cu o lipsa de implicare a politiei pentru mentinerea disciplinei soferilor, cu un asalt al comerciantilor de baloane si lasere, cu lipsa functionarii cismelelor de pe faleza, cu mizerie, mirosuri, arome samd.

  22. si cu toate astea e plin la noi la mare de lume … inseamna ca romanului ii place mizeria

  23. cate dizabilitati cognitive sa ai sa iti faci concediul de plaja si mare in romania

  24. Toată România in care omul s-a apucat sa construiască este un kitsch. Oameni fără viziune de ansamblu au mutilat satele sau si/au bătut joc de natura. Satele românești de dinainte de ‘89 erau superbe. Casele aveau proporții minunate, materiale si culori naturale, nu exista casa fără grădina si livada. Fără pereți roz, acoperiș de tabla (eventual albastra), balustrade de inox si gard din beton sau fier forjat auriu. Cum naiba sa schilodesti satele in asemenea hal si sa te aștepți la turiști?! De orașe nu mai vorbesc, cu balcoanele lot transformate in cotețe de termopan cu perdele s.a.m.d.

  25. ce ma enerveaza tatuatele, cre’ca nici nu a loat 8 la bac

    eu ma duc la mamaia sa-l audiez pe chopin-hauer

  26. Trebuia sa fiti mai la obiect , articolul asta nu s-a atins tinta mai concret , la cati bani s-au platit , ati ptimit poze mai interesante !
    Cine il protejaza pe actualui Primar Chelaru Florin la cate furaciuni a facut ?

  27. Mulți dintre voi ar face la fel. Nu meritați mai bine de atât.

  28. Arata ca Popesti-Leordeni.. deschizi geamul cu vecinul de vis-a-vis pe rand, fizic nu puteti sa va deschideti amandoi geamurile.
    Probabil cel mai infect loc in care sa iti petreci vacanta, afara de cazul in care ai 2 clase si alea trecute pe spaga.

  29. Multi masochisti in tara asta, pe litoral mai sunt locuri rezonabile, dar in sud.
    Mamaia, Navodari, de rec.oman.dat du.s.manilor.

  30. Le da voie legea sa construiasca fara spatii verzi, fara parcari, fara trotuare, fara ca o masina de pompieri, mai multe sa aiba acces??? Primarii, o clasa care trebuie pusa intr-una sub lupa.