FOTOREPORTAJ Curțile școlilor, cu lacăt în vacanță, deși ar trebui să fie deschise conform legii/ Ce se întâmplă în cele 6 sectoare ale Capitalei
Din luna ianuarie, legislația națională cere ca spațiile exterioare de sport ale școlilor de stat să poată fi folosite de toți copiii chiar și după orele de curs și în vacanță. Lucrurile arată cu totul diferit în realitate. Reporterii G4Media au fost la mai multe școli și licee din București și din Constanța, pentru a vedea în ce măsură este respectată legea, după ce toate instituțiile de învățământ din țară au primit câteva luni pentru a se conforma.
Conform legii, atât copiii cât și tinerii de peste 18 ani înscriși la liceu sau la o școală profesională au dreptul la acces gratuit în curțile oricărei școli, iar unitățile de învățământ au primit un termen de 120 de zile pentru a introduce regulamente de funcționare cu prevederile necesare, precum și un orar de acces care să includă și timpul după orele de program, zilele libere și vacanțele școlare.
Realitatea este cu totul diferită. Reporterii G4Media au vizitat și verificat aleatoriu aproape 20 de școli din toate cele 6 sectoare, aflate oficial pe listele solicitate de G4media.ro primăriilor de sector, care figurează oficial ca fiind deschise.
Ce am întrebat? Înainte de a porni verificarea pe teren, am pus administrațiilor locale ale sectoarelor următoarele întrebări: dacă sunt școli care au curțile și terenurile de sport deschise în timpul vacanței conform legii, care sunt acestea, respectiv lista lor, și dacă au primit refuzuri de la directori/conduceri pe care le-au acceptat.
Ce am verificat? Am verificat aleatoriu școlile, pe baza listelor puse la dispoziție de sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6, cu excepția sectorului 1 care nu a trimis nicio evidență. Sectorul 1 nu ne-a pus la dispoziție decât un număr total de școli, fără a detalia care sunt acestea, deși am solicitat explicit această informație. În consecință, am eliminat-o din cercetarea de pe teren. Toate celelalte sectoare au trimis o listă mai mică sau mai mare de școli.
Sectorul 2. Două școli verificate și Colegiul Mihai Viteazul, toate închise accesului. Terenul de la Școala gimnazială nr. 77, cu club sportiv, cu lacăt pe poartă
Primăria Sectorului 2, condusă de primarul USR Radu Mihaiu, coleg de partid cu inițiatorul legii, susține că 28 de unități de învățământ sunt deschise încă din 2021, prin hotărâre de consiliu, înainte de adoptarea legii. În realitate, din trei unități de învățământ verificate, niciuna nu avea terenurile deschise. Aceste școli sunt: Școala gimnazială nr. 77, Școala gimnazială „Iancului” și Colegiul Național „Mihai Viteazul”. „La Sectorul 2, Radu Mihaiu este un du-te-vino continuu, o joacă de-a șoarecele și pisica, ce deschid ei, vin directorii și închid în urma lui, după o lună. La nivel de București, sunt niște aberații. Este destul arbitrar procesul.”, a sintetizat situația Tudor Pop.
Școala Gimnazială nr 77, Sector 2. Curtea școlii este plină de gropi și garduri ruginite. Aici se află și clubul sportiv nr.2, conform panoului de la intrare. Poarta școlii era larg deschisă, însă terenul de sport are lacătul pus.
Școala gimnazială „Iancului”, Sectorul 2. Teren de sport precar, aproape inutilizabil. Școala are regulament de acces liber, afișat între ale informații pe încăperea portarului. Accesul la teren nu este permis, după cum ne-a declarat acesta, precum și directorul școlii, care a promis că va permite accesul de acum înainte, până la ora 18.00 când se încheie programul portarului.
Colegiul Mihai Viteazul, Sectorul 2. Zăvor pus pe intrarea la spațiul interior. Portarul a negat că s-ar permite vreodată accesul în curte.
LISTA OFICIALĂ cu terenuri deschise în următoarele școli, conform Primăriei Sectorului 2:
1. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 4 STR. HERŢA NR. 14A
2. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „MARIA ROSETTI” STR.GIUSEPE GARIBALDI NR. 3
3. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „TUDOR ARGHEZI” STR. TUDOR ARGHEZI NR. 46-50
4. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 24 STR. TUNARI NR. 52
5. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 27 STR. MAŞINA DE PÂINE NR. 65
6. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 28 ALEEA CIRCULUI NR. 1
7. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 31 BD. LACUL TEI NR. 116
8. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 39 ŞOS. COLENTINA NR. 91
9. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 46 STR. STĂNESCU GHEORGHE NR. 2-18
10. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 51 STR. HERŢA NR. 1
11. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „IANCULUI” BD. PACHE PROTOPOPESCU NR. 50
12. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 56 BD. PACHE PROTOPOPESCU NR.109A
13. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „PETRE GHELMEZ” STR. PESCĂRUŞULUI NR. 124
14. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 77 ŞOS. PANTELIMON NR. 289
15. COLEGIUL NAŢIONAL „MIHAI VITEAZUL” BD. PACHE PROTOPOPESCU NR. 62
16. COLEGIUL NAŢIONAL „CANTEMIR VODĂ” STR. VIITORULUI NR. 60
17. COLEGIUL NAŢIONAL BILINGV „GEORGE COŞBUC” STR. OLARI NR. 29-31
18. COLEGIUL NAŢIONAL „IULIA HAŞDEU” BD. FERDINAND I NR. 91
19. COLEGIUL NAŢIONAL „EMIL RACOVIŢĂ” ŞOS. MIHAI BRAVU NR. 169
20. COLEGIUL NAŢIONAL „ŞCOALA CENTRALĂ” STR. ICOANEI NR. 3-5
21. COLEGIUL NAŢIONAL „SPIRU HARET” STR. ITALIANĂ NR. 17
22. LICEUL TEORETIC „C.A. ROSETTI” STR. G. GARIBALDI NR. 11
23. LICEUL TEORETIC „TRAIAN” STR. GALVANI LUIGI NR. 20
24. COLEGIUL TEHNIC „EDMOND NICOLAU” STR. DIMITRIE POMPEIU NR. 3
25. LICEUL TEHNOLOGIC „NIKOLA TESLA” ŞOS. PANTELIMON NR. 25
26. ŞCOALA GIMNAZIALĂ SPECIALĂ PENTRU DEFICIENŢE DE VEDERE STR. AUSTRULUI NR. 33
27. ŞCOALA GIMNAZIALĂ DE ARTE NR. 2 BD. FERDINAND I NR. 128
28. STR. GIMNAZIALĂ DE ARTE NR. 4 STR. MAICA DOMNULUI NR. 61-63
În celelalte unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din reţeaua şcolară a Sectorului 2, nu se pot utiliza curţile şi terenurile de sport, fie pentru că sunt lucrări de consolidare şi reabilitare, fie nu deţin teren de sport, mai precizează instituția. Întrebată dacă școlile au refuzat să pună în aplicare legea, primăria a comunicat că nu există cazuri de refuzuri din partea directorilor.
Sectorul 3. Directorul Grădiniței nr. 24 știa despre lege, dar nu și despre faptul că grădinița pe care o conduce ar figura ca fiind deschisă
Conform listei oficiale puse la dispoziție de Primăria Sectorului 3, șapte unități de învățământ figurează că au acces liber în curți, dintre care 4 în timpul verii, iar 3 în curs de reabilitare, deci cu program oprit în perioada următoare.
Grădinița nr.24, Sectorul 3. Prima grădiniță vizitată, Grădinița nr. 24, avea porțile închise, iar directoarea Georgiana Stănculescu a susținut că este probabil o confuzie, pentru că nu s-a permis niciodată accesul liber în incinta exterioară, însă a promis că se va informa.
Grădinița nr. 68, Sectorul 3. Vizitată la scurt timp după grădinița nr. 24, această unitate de învățământ avea porțile larg deschise, fără ca vreun angajat sau portar să fie în curte pentru a ne da informații. Nu exista panou informativ că se poate face sport în curtea grădiniței. De altfel, în curte era pustiu.
Lista cu unitățile învățământ din Sectorul 3 care figurează cu acces gratuit în spațiile și terenurile de sport, conform Primăriei Sectorului 3:
– Grădinița nr. 24;
– Grădinița nr. 68;
– Școala Gimnazială „Mexic” (perioada următoare se va afla în reabilitare);
– Școala Gimnazială nr. 95;
– Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu” (perioada următoare se va afla în
reabilitare);
– Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” (perioada următoare se va afla în reabilitare);
– Liceul Tehnologic „Theodor Pallady”.
Situația din Sectorul 4. Nicio unitate de învățământ nu este deschisă oficial, „se execută lucrări de amenajare”
Primăria Sectorului 4 a transmis că 7 școli sunt introduse în programul de acces liber, însă acestea au în curs de reabilitare terenurile de sport pentru a fi dotate corespunzător accesului.
„Urmare a solicitarii dvs, vă comunicăm faptul că, în momentul de față, sunt în curs de realizare lucrări specifice de reabilitare a terenurilor de sport, constând în împrejmuire, amenajare infrastructură, sistem de iluminat, dotări, etc., în vederea accesului publicului în condiții de siguranță, la următoarele unități de învățământ preuniversitar de stat de pe raza Sectorului 4 al Municipiului București: Școala Gimnazială Nr.96, Școala Gimnazială Nr.189, Școala Gimnazială Nr.133, Școala Gimnazială Nr.165, Școala Gimnazială Nr.119, Școala Gimnazială Nr.129, Liceul de Metrologie Traian Vuia.”, a precizat administrația locală.
Lucrări similare celor anterior menționate vor fi demarate, în perioada următoare, la toate terenurile de sport ale unităților de învățământ preuniversitar de stat, mai spune administrația Sectorului 4 al Municipiului București.
Școala Gimnazială Nr.119, Sectorul 4. Fără lucrări de reabilitare, cu teren impracticabil. Directorul ne-a declarat că accesul va fi permis doar după ce terenul va fi refăcut, însă nu știa când vor începe lucrările care cad în sarcina administrației locale.
Școala Gimnazială Nr.129, Sectorul 4. Teren de sport în stare bună, fără lucrări în curs, însă cu lacăt pe porțile de acces.
Școala Gimnazială Nr.165, Sectorul 4. Teren de sport bine echipat, porți închise.
În Sectorul 5. Patru unități de învățământ, care figurează ca fiind deschise, erau în realitate închise
Primăria condusă de Cristian Popescu Piedone a scris negru pe alb că „majoritatea instituțiilor școlare de stat din sectorul 5 au supus aprobării consiliului de administrație propriu atât modificarea Regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ (ROFUIP), cât și Procedura operațională pentru folosirea spațiilor și terenurilor de sport exterioare ale acesteia”. Excepție au făcut șase unități de învățământ incluse în programul de execuție a unor lucrări de investiții și alte două unități de învățământ preuniversitar de stat care funcționează în imobile închiriate.
„Unitățile de învățământ preuniversitar de stat din sectorul 5 care au dispus modificarea ROFUIP în temeiul legii, au introdus, prin hotărări ale consiliilor de administrație, prevederi legate de acces şi de modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport aflate în folosinţa acestora, precum şi orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare. Informațiile vizând detalierea modalității de acces și utilizare a spațiilor exterioare destinate practicării activităților specifice sportului pentru toți au fost afişate la exterior într-un loc vizibil, precum şi pe pagina de internet, acolo unde este cazul.”, mai susține primăria, deși în cele 4 grădinițe și școli nu am găsit vreun orar de acces.
Conform răspunsului, „autoritățile publice locale din sectorul 5 au ținut legătura cu reprezentanții unităților de învățământ preuniversitar de stat, informându-se constant cu privire la modul în care este permis accesul copiilor și tinerilor în spaţiile şi terenurile de sport exterioare”.
„Din raportările informale transmise de directorii instituțiilor școlare din sectorul 5, putem conchide că solicitările privind folosirea spațiilor exterioare în condițiile legii au fost soluționate favorabil în foarte mare măsură, neînregistrându-se refuzuri în ceea ce privește accesul copiilor și tinerilor în spațiile menționate.”, mai spune primăria de sector.
Totodată, în 2 august, Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ Sector 5 a solicitat unităților de învățământ preuniversitar de stat din sectorul 5 să întreprindă măsurile ce se impun în scopul asigurării accesului gratuit al copiilor și elevilor în spaţiile şi terenurile de sport exterioare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Şcoala Gimnazială Nr. 126, Str. Lerești Nr. 12, Sectorul 5. În realitate, porți ferecate cu lacătul, niciun angajat/paznic sau panou de acces liber.
Grădiniţa Nr. 185, Str. Garoafei Nr. 12, Sectorul 5. Porți deschise, dar personalul nu permite accesul copiilor în incintă.
Şcoala Gimnazială „Mircea Sântimbreanu”, Șos. Alexandriei Nr. 21, Sectorul 5. Porți închise, niciun orar de acces.
Şcoala Gimnazială Nr. 124, Str. Mărgeanului Nr. 25A, Sectorul 5. Porți închise, niciun orar de acces liber.
Lista oficială a Primăriei Sectprului 5 cu interiorul școlilor deschis:
- Grădiniţa Nr. 34 Str. Lacul Bucura Nr. 26
- Grădiniţa Nr. 53 Str. Aleea Bacău Nr. 2A
- Grădiniţa Nr. 54 Calea Ferentari Nr. 96
- Grădiniţa Nr. 72 Str. Sergent Scarlat Nr. 19
- Grădiniţa Nr. 73 Splaiul Independenței Nr. 68
- Grădiniţa Nr. 168 Șos. Viilor Nr. 99
- Grădiniţa „Paradisul Verde” Str. Pucheni Nr. 55
- Grădiniţa Nr. 178 Str. Iancu Jianu Nr. 26
- Grădiniţa Nr. 185 Str. Garoafei Nr. 12
- Grădiniţa Nr. 205 Calea Ferentari Nr. 2
- Grădiniţa Nr. 242 Str. Tufișului Nr. 8
- Grădiniţa Nr. 268 Str. Ion Creanga Nr. 8
- Grădiniţa „Căsuţa Fermecată” Str. Amurgului Nr. 2
- Grădiniţa Nr. 271 B-dul Eroii Sanitari Nr. 77
ÎNVĂŢĂMÂNT PRIMAR ŞI GIMNAZIAL - Şcoala Gimnazială Nr. 2 Str. Lacul Bucura Nr. 14
- Şcoala Gimnazială Nr. 103 Str. Vigoniei Nr. 3-5
- Şcoala Gimnazială „Principesa Margareta” Str. Pandele Roșca Nr. 2-4
- Şcoala Gimnazială Nr. 115 Calea 13 Septembrie Nr. 177
- Şcoala Gimnazială Nr. 124 Str. Mărgeanului Nr. 25A
- Şcoala Gimnazială Nr. 125 Sos. București-Măgurele Nr. 45
- Şcoala Gimnazială Nr. 126 Str. Lerești Nr. 12
- Şcoala Gimnazială Nr. 127 Str. Munții Carpați Nr. 68
- Şcoala Gimnazială Nr. 128 Str. Ion Creangă Nr. 6
- Şcoala Gimnazială „Luceafărul” Str. Doinei Nr. 1
- Şcoala Gimnazială Nr. 131 Str. Gutuilor Nr. 1
- Şcoala Gimnazială Nr. 134 Str. Baciului Nr. 4A
- Şcoala Gimnazială Nr. 135 Calea Ferentari Nr. 72
- Şcoala Gimnazială Nr. 136 Prelungirea Ferentari Nr. 74A
- Şcoala Gimnazială „Mircea Sântimbreanu” Șos. Alexandriei Nr. 21
- Şcoala Gimnazială „Ion I.C. Brătianu” Str. Amurgului Nr. 35
- Şcoala Gimnazială Nr. 144 Str. Floare de Gheaţă Nr. 1B
- Şcoala Gimnazială „I. G. Duca” Sos. Panduri Nr. 42
- Şcoala Gimnazială „Petrache Poenaru” Str. Bacău Nr. 1
- Şcoala Gimnazială „George Călinescu” Str. Bachus Nr. 42
- Şcoala Gimnazială Nr. 150 B-dul Eroii Sanitari Nr. 29-31
- Şcoala Gimnazială Nr. 188 Str. Tufișului Nr. 13
- Şcoala Gimnazială Nr. 280 Str. Serg. Gheorghe Donici Nr. 4A
ÎNVĂŢĂMÂNT LICEAL - Colegiul Economic „Viilor”, Sos. Viilor Nr. 38
- Colegiul Tehnic Energetic Aleea Podul Giurgiului
- Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Dumitru Moţoc” Str. Spatarul Preda Nr. 16
- Liceul Teoretic „Ştefan Odobleja” Str. Dorneasca Nr. 7A
- Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” Calea Rahovei Nr. 315
- Liceul Teoretic „Ion Barbu” Str. Nabucului Nr. 18
- Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti”, Str. Samuil Vulcan Nr. 8
Sectorul 6. În patru din școlile vizitate, accesul era liber în curți, cu portari sau fără
Primăria Sectorului 6 a oferit o listă de 26 de unități de învățământ deschise publicului, nu doar copiilor, atât în vacanțe cât și după ore. În patru școli din listă verificate, toate aveau curțile deschise și un panou informativ la intrare, scris lizibil ”Sport în curtea școlii”, chiar dacă din titlu nu se deduce accesul permis tuturor. Decizia administrației locale de a deschide accesul în curțile școlilor datează din 2021, dinainte de legea prin care a devenit obligatorie deschiderea curților exterioare ale școlilor.
Colegiul Național „Elena Cuza”, Sectorul 6. Porți deschise, regulament și orar la intrarea de la terenurile de sport. Copii la terenul de baschet din curtea școlii, singurii întâlniți pe parcursul întregului reportaj.
Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”, Sectorul 6. Porți deschise, acces liber.
Școala Gimnazială „Sfinții Constantin și Elena”, Sectorul 6. Acces permis
Școala Gimnazială Nr. 206, Sectorul 6. Accesul este permis pe terenuri, porțile școlii, larg deschise.
TERENURI DE SPORT DESCHISE PENTRU CETĂȚENI:
1. Școala Gimnazială Nr. 59
2. Școala Gimnazială Nr. 142
3. Școala Gimnazială Nr. 153
4. Școala Gimnazială „Ion Dumitriu” Bucureşti
5. Școala Gimnazială Nr. 161
6. Școala Gimnazială Nr. 163
7. Școala Gimnazială Nr. 167
8. Școala Gimnazială Nr. 169
9. Școala Gimnazială Sfântul Andrei
10. Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”
11. Școala Gimnazială „Sfinții Constantin și Elena”
12. Școala Gimnazială Orizont
13. Școala Gimnazială „Adrian Păunescu”
14. Școala Gimnazială Nr. 206
15. Școala Gimnazială Nr. 279
16. Școala Gimnazială Regele Mihai I
17. Școala Gimnazială Nr. 311
18. Colegiul Național „Elena Cuza”
19. Colegiul Național „Grigore Moisil”
20. Colegiul Tehnic „Carol I”
21. Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gheorghe Airinei”
22. Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”
23. Liceul cu Program Sportiv „Mircea Eliade”
24. Liceul Tehnologic „Sf. Antim Ivireanu”
25. Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”
26. Liceul Teoretic „Marin Preda”
27. Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”
ȘCOLI AFLATE ÎN REABILITARE, CU TERENURI ÎNCHISE:
1. Școala Gimnazială Nr. 117;
2. Școala Gimnazială „Sf. Calinic de la Cernica”;
3. Școala profesională specială pentru deficienți de auz „Sfânta Maria”;
4. Școala Gimnazială specială „Constantin Păunescu”;
5. Liceul Tehnologic „Petru Poni”;
6. Colegiul Tehnic „Petru Maior”;
7. Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”
8. Școala Gimnazială „Sfânta Treime” (are teren, însă deocamdată porțile sunt ținute închise din cauza mai multor probleme)
NU AU TERENURI DE SPORT:
1. Școala Gimnazială „Regina Maria” (curtea școlii este deschisă pentru cetățeni, cu spații de recreere),
2. Școala Gimnazială Nr. 197,
3. Școala Gimnazială Nr. 156,
4. Școala Gimnazială Nr. 168,
5. Școala Gimnazială Nr. 309,
6. Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”.
PROGRAM:
Programul începe la o oră după încheierea orelor de curs, a examenelor, olimpiadelor, concursurilor sau festivităților și numai după încheierea programului de învățământ obligatoriu și a celorlalte activități desfășurate de către unitatea de învățământ.
Astfel:
• până la ora 20.00, în sezonul de iarnă (între 1 noiembrie și 31 martie);
• până la ora 22.00, în sezonul de vară (între 1 aprilie și 31 octombrie).
În zilele de sâmbătă și duminică, dar și pe timpul vacanțelor școlare, programul este:
• Între orele 9:30 – 13:00 și 16:00 – 20:00, în sezonul de iarnă;
• Între orele 9:30 – 13:00 și 16:00 – 22:00, în sezonul de vară.
Acolo unde terenurile de sport sunt prevăzute cu instalație de iluminat cu nocturnă, programul de acces este până la ora 22.00, indiferent de sezon.
Cum stau lucrurile în Sectorul 1
Primăria Sectorului 1 a răspuns după aproape o lună, pe 11 august, la solicitarea din 14 iulie în care ceream evidența școlilor. Din totalul celor 79 de unități de învătământ, potrivit răspunsului primăriei lui Clotilde Armand, 26 de unități au asigurat accesul copiilor și cetățenilor la terenurile de sport exterioare „conform unui regulament intern corelat cu planul de pază aprobat de Secția de Poliție pe raza căreia se află unitatea de învățământ”.
„În ceea ce privește restul unităților de învățământ, unele au modificat/urmează să modifice regulamentul de organizare și funcționare al unității și procedura operațională pentru folosirea spațiilor și terenurilor de sport exterioare acesteia, iar altele vor realiza mici reparații pentru a evita accidentările și pentru a nu pune în pericol viața cetățenilor, urmând ca, în cel mai scurt timp, să permită accesul cetățenilor pe terenurile de sport exterioare.”, se arată în informarea către g4media.ro.
Omisiunea de a realiza o listă a unităților de învățământ, deși am solicitat explicit acest lucru, ne-a determiat să excludem această administrație de la verificările din teren.
Alte explicații despre Legea privind accesul în curțile școlilor:
O arată statisticile că parcurile și terenurile amenajate pe spațiul public din București și România, unde copiii pot face sport, sunt insuficiente. Legea 8/2023 pentru modificarea şi completarea art. 6 din Legea educaţiei fizice a apărut pentru a completa această nevoie, iar paznicul respectării legii „acces liber în curtea școlii” este chiar administrația locală Pentru a fi completată această nevoie, în absența ofertei voluntare din partea școlilor, care utilizează spații-terenuri de sport tot de pe domeniul public, chiar dacă în incinta lor – și care rămân neutilizate în timpul liber și vacanțe școlare.
Mecanismul este în felul următor, având în vedere că școlile, în marea lor majoritate, sunt sub tutela administrațiilor locale, acest regulament de acces și funcționare ar fi trebuit elaborat de către primărie în colaborare cu unitățile de învățământ respective pentru a face acest lucru posibil. Astfel autoritatea locală, respectiv primăria, trebuia să se întâlnească cu directorii de școli și să stea de vorbă despre problemele pe care le întâmpină. „Proiectul vine cu niște beneficii mult mai mari decât la prima vedere. Practic, școlile beneficiază și de reparații, și de schimbarea suprafeței de joc, și de un sistem de pază, fie de tip uman, fie camere instalate. Proiectul acesta forțează autoritățile locale să renoveze curțile școlilor și să asigure paza și protecția, ceea ce împușcă mai mulți iepuri dintr-un foc”, a explicat pentru G4media.ro inițiatorul legii, deputatul USR Tudor Pop.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.