G4Media.ro

FOTO&VIDEO Arheologii britanici au descoperit rămășițele unui oraș roman comercial pe un…

Sursa foto: HS2

FOTO&VIDEO Arheologii britanici au descoperit rămășițele unui oraș roman comercial pe un câmp din Northamptonshire / Așezarea ar data înainte de epoca fierului

Un fost oraș roman specializat în comerț, ai cărui locuitori se împodobeau cu bijuterii și mâncau din ceramică fină, a fost descoperit la jumătate de metru sub suprafața unui câmp îndepărtat din Northamptonshire, relatază The Guardian.

Un drum roman de 10 metri lățime, clădiri casnice și industriale, peste 300 de monede și cel puțin patru fântâni au fost dezgropate la fața locului, unde 80 de arheologi au lucrat în ultimele 12 luni.

Câmpul, la granița dintre Northamptonshire și Oxfordshire, se află pe traseul rețelei feroviare HS2 în construcție între Londra și Birmingham. Este unul dintre cele peste 100 de situri arheologice care au fost examinate de-a lungul traseului din 2018 până în prezent și printre cele mai semnificative descoperiri până în prezent.

Sursa foto: HS2

Situl de lângă Chipping Warden, cunoscut sub numele de Blackgrounds după solul său dens și negru, care a contribuit la conservarea rămășițelor romane, a fost folosit pentru pășunile sale până la începutul săpăturilor arheologice.

„Când terenul a fost folosit pentru pășunat, solul a sigilat efectiv ceea ce era dedesubt”, a spus James West, de la Mola Headland Infrastructure, care a gestionat săpăturile arheologice.

Sursa foto: HS2

Prezența unui sit arheologic în zonă este cunoscută încă din secolul al XVIII-lea, dar descoperirile din timpul săpăturii au depășit așteptările experților.

„Acesta este cu siguranță unul dintre cele mai impresionante situri pe care le-am descoperit în timp ce lucram la schema HS2”, a spus West.

„Descoperirea unui drum roman atât de mare și bine conservat, precum și a atâtor descoperiri de înaltă calitate, a fost extraordinar și ne spune atât de multe despre oamenii care au locuit aici. Situl are într-adevăr potențialul de a contura înțelegerea noastră asupra peisajului roman din regiune”, a mai spus arheologul.

Sursa foto: HS2

Un sat din epoca fierului, format din mai mult de 30 de case rotunde, se afla pe în acel loc în momentul invaziei romane din anul 43 î.Hr. În perioada ocupației romane, care a durat până în 410 d.Hr., așezarea s-a extins și a devenit mai prosperă.

Au fost construite noi clădiri din piatră în zone distincte casnice, agricole și industriale ale așezării. În cel din urmă, arheologii au descoperit dovezi ale atelierelor și cuptoarelor, unde se desfășurau activități precum prelucrarea metalelor, fabricarea pâinii și olăritul.

Drumul principal indică faptul că orașul era un centru comercial, cu căruțe care veneau și plecau pentru a încărca și descărca mărfuri. Majoritatea drumurilor romane aveau 4-5 metri lățime, „deci este cu adevărat impresionant”. Râul Cherwell din apropiere era o altă rută comercială către și de la așezare.

Sursa foto: HS2

„La apogeul său, ar fi fost sute de oameni care trăiau în oraș. A fost o așezare foarte semnificativă”, a spus West.

„Romanizarea” locuitorilor a inclus adaptarea la obiceiurile, produsele și tehnicile de construcție romane. Afluența lor în creștere este indicată de numărul de monede romane și cântare descoperite, semn al unei activități comerciale considerabile. O greutate de cântar este decorată cu imaginea unei zeități feminine. „Este destul de bine conservat și funcțional, sugerând un proprietar cu statut înalt”, a spus West.

Din pământul negru au fost, de asemenea, scoase bijuterii cu decorațiuni delicate, vase de sticlă și ceramică fină care au fost importate din Galia. Dovezile produselor cosmetice au fost identificate din urmele de galenă minerală – sulfura de plumb – care a fost zdrobită și amestecată cu ulei pentru a fi folosită ca machiaj.

Sursa foto: HS2

Peste 1.000 de arheologi au lucrat de-a lungul rutei HS2 dintre Londra și West Midlands în ultimii trei ani.

În octombrie anul trecut, statui romane ale unui bărbat, unei femeie și unui copil au fost descoperite într-o biserică medievală abandonată de pe traseul HS2 din Stoke Mandeville, Buckinghamshire. Acestea au fost descrise de arheologul principal de la fața locului ca fiind „cu totul uluitoare”.

La Saint James’s Garden de lângă gara Euston din centrul Londrei, peste 50.000 de schelete au fost exhumate dintr-un cimitir. În Birmingham, peste 6.500 de schelete au fost scoase dintr-un cimitir din secolul al XVIII-lea.

Mike Court, arheologul principal pentru HS2, a declarat: „Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul lucrărilor noastre arheologice de teren între Londra și Birmingham, am făcut câteva descoperiri fără precedent”.

„Oportunitatea de a examina cu atenție un sit precum Blackgrounds și de a cartografia o istorie lungă a sitului, adusă la viață prin artefacte, rămășițe de clădiri și drumuri, ne-a permis să oferim o înțelegere mai aprofundată a modului în care era viața în rurală în Northamptonshire în epoca fierului și cea romană”, a mai afirmat Court.

Sursa foto: HS2

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...