France Presse: Fastul încoronării regelui Charles al III-lea îi inflamează pe britanici în plină criză a puterii de cumpărare în Marea Britanie / Și de această dată tot contribuabilul va suporta în mare parte costurile eveninmentului, estimat la peste 100 de milioane de euro
Caleşti de lux, bijuterii scumpe, invitaţi în ţinute de ceremonie şi o importantă mobilizare a forţelor de ordine pentru a asigura desfăşurarea fără incidente a evenimentului: fastul încoronării regelui Charles al III-lea îi inflamează pe britanici în plină criză a puterii de cumpărare în Marea Britanie, mai ales că şi de această dată tot contribuabilul va suporta în mare parte costurile eveninmentului, conform unui material publicat joi de AFP, citată de Agerpres.
Costurile evenimentului nu au fost dezvăluite, dar există estimări care vorbesc de o sumă între 50 şi 100 de milioane de lire sterline (57 – 114 milioane de euro), la care se adaugă cheltuielile legate de securitate.
„În acea zi vor fi cheltuite 250 de milioane de lire sterline”, susţine Delany Gordon, 50 de ani, care face trimitere la costurile menţionate de tabloidul The Mirror. „Azi cheltuiesc 26 de cenţi pentru masa mea de prânz”, mai spune el, arătând spre o chiflă cumpărată de la un supermarket din nordul Londrei. „Ei au bani, de ce îi iau pe ai mei?”, a adăugat el, considerând că este „şocant” şi „nebunesc” ca tot contribuabilul să scoată bani din buzunar.
„Nu trăim la fel”, mărturiseşte şi Eden Eawit. „În acest moment, oamenii au dificultăţi”, continuă această femeie de 38 de ani care spune că găteşte doar două zile pe săptămână şi mănâncă sandvişuri în restul timpului pentru a-şi reduce cheltuielile cu energia.
Inflaţia depăşeşte 10% de luni de zile, salariile stagnează, preţurile pentru alimente şi energie au explodat: acest cocktail Molotov social a împins cadrele medicale, profesorii şi funcţionarii publici să recurgă la greve prin care solicită creşteri salariale.
Alţii sunt nevoiţi să ceară ajutor pentru a trece cu bine de sfârşitul lunii.
Trussell Trust, organizaţia caritabilă care coordonează o vastă reţea de bănci alimentare din ţară, a furnizat peste 3 milioane de colete alimentare de urgenţă persoanelor aflate în dificultate, între aprilie 2022 şi martie 2023, dintre care peste 1 milion au fost distribuite copiilor, o creştere cu 37% faţă de anul precedent, conform AFP.
În decembrie, Charles al III-lea a donat banii strânşi în memoria mamei sale Elisabeta a II-a unei asociaţii care ajută persoanele aflate în stare de sărăcie energetică. Această donaţie nespecificată vine pe lângă încă un milion de lire sterline donat de rege băncilor alimentare.
Acest context tensionat îi face pe unii să considere că familia regală, posesoarea unei averi colosale, ar trebui să plătească nota de plată a încoronării.
Conform unui sondaj realizat de YouGov în aprilie, 51% dintre britanici sunt de părere că guvernul nu ar trebui să finanţeze încoronarea.
Suma totală cheltuită nu a fost specificată, dar „cifrele reale vor fi făcute publice în timp util”, a asigurat un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham. El a dorit să pună în balanţă această cheltuială cu „impulsul economic uriaş” ce va fi generat de eveniment. „O ocazie naţională precum aceasta, un mare eveniment de stat, atrage un interes global enorm care aduce mai mulţi bani decât cheltuielile aferente”, a asigurat el.
Conform British Beer and Pub Association, încoronarea va genera venituri de 120 de milioane de lire sterline pentru barurile care vor putea să rămână deschise mai mult timp cu această ocazie. Sectorul hotelier estimează, la rândul său, încasări de 1 miliard de lire sterline.
Vicepremierul Oliver Dowden a asigurat recent că atât regele cât şi guvernul se vor asigura că nu vor exista extravaganţe şi excese în cadrul manifestărilor legate de încoronare. Ceremonia se anunţă mai sobră decât în cazul încoronării reginei Elisabeta a II-a – aproximativ 2.000 de persoane vor asista la ceremonia desfăşurată la abaţia Westminster, faţă de 8.000 în urmă cu 70 de ani.
Purtătorul de cuvânt al palatului a mai precizat că evenimentul a fost pregătit „ţinându-se cont de faptul că acesta este un moment de dificultate economică pentru mulţi oameni, astfel că s-au făcut economii în domenii cheie – de exemplu reutilizarea multor obiecte/elemente ceremoniale, mai degrabă decât comandarea unora noi”.
Acesta este al treilea eveniment de mare fast din Marea Britanie în mai puţin de un an după sărbătorirea jubileului de platină al reginei (70 de ani de domnie) în iunie şi apoi înmormântarea acesteia în septembrie anul trecut.
Pentru Graham Smith, această nouă ceremonie costisitoare este o „palmă pentru milioane de oameni care se luptă cu criza costului vieţii”. Mişcarea sa anti-monarhie Republic intenţionează să-şi facă auzită vocea la un protest din Trafalgar Square şi de-a lungul procesiunii de sâmbătă, mai notează AFP.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu