G4Media.ro

France Presse: La cinci ani de la un incendiu dintr-un club de…

France Presse: La cinci ani de la un incendiu dintr-un club de noapte din România „nu s-a făcut dreptate”

La cinci ani de la un incendiu devastator dintr-un club de noapte, care i-a omorât trei prieteni și i-a provocat arsuri grave, românca Flavia Lupu, 39 de ani, afirmă că încă nu s-a făcut dreptate în acest caz – și nici învățăminte suficiente nu au fost trase.

Lupu e unul dintre sutele de oameni rămași prinși în clubul de noapte Colectiv din centrul Bucureștilor pe 30 octombrie 2015, când un incendiu izbucnit de la efecte pirotehnice a cuprins localul.

În dezastru au fost uciși în total 64 de oameni, iar sute au fost răniți.

Incendiul a șocat țara și a declanșat un val de proteste anticorupție și o dezbatere națională referitoare la incompetența administrativă, mituire și normele de siguranță.

Lupu și alte victime se plâng că tragedia nu a dus la o schimbare de durată.

„Ce vreau eu este ca oamenii să-și amintească și în cele din urmă să acționeze”, a declarat pentru AFP tehniciana dentară cu fața pistruiată.

În decembrie 2019 o instanță din București a pronunțat sentințe cu închisoarea totalizând 115 ani pentru 13 persoane, de la proprietarii clubului și până la oficialii responsabili de normele anti-incendiu.

Cei trei proprietari ai clubului au fost condamnați la câte 11 ani și opt luni de închisoare.

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4 din București, în care se afla clubul de noapte, a primit opt și jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu.

„O palmă peste față”

Însă condamnații nu sunt încă în spatele gratiilor, întrucât apelurile împotriva verdictelor sunt încă în desfășurare.

„Vom merge până la capăt ca să facem lumină în această tragedie”, a spus plângând Lina Rusitoru, al cărei fiu, Marius, a pierit în incendiu.

„Pentru acuzați, încălcarea legii pare ceva normal”, a declarat ea pentru AFP în timp ce asista la audierile de apel.

Culmea este că la alegerile locale din septembrie Piedone a candidat cu succes pentru postul de primar al Sectorului 5 din București.

„Pentru noi a fost o palmă peste față”, a declarat Lupu.

„N-am fost furioasă pentru că a câștigat, ci pentru că i s-a permis să candideze.”

Imediat după incendiu guvernul condus de Partidul Social Democrat (PSD) de stânga a demisionat – doar pentru a fi ales din nou un an mai târziu printr-o victorie covârșitoare.

Pentru mulți a fost un indiciu că momentul socotelilor necesar după tragedie s-ar putea să nu mai vină.

Pe lângă lipsa tragerii la răspundere pentru incendiu, pandemia de coronavirus a dezvăluit că nu s-a făcut nimic nici în privința unor vechi probleme din sistemul sanitar.

După ce inițial insistaseră că România nu are nevoie de vreun ajutor pentru a-i trata pe răniții în incendiu, autoritățile au consimțit cu reticență să-i trimită pe unii dintre ei la spitale din străinătate.

Lupu a fost unul dintre aceștia și a fost șocată să descopere cât de proastă fusese asistența de sănătate pe care o primise în România.

„Medicii germani ne-au spus că răni ca ale noastre nu mai văzuseră de la război și că aveam și bacterii pe care ei nu le mai văzuseră tot de atât de mult timp”, a declarat ea, care a făcut mai multe drumuri la Munchen pentru a fi operată.

„Trăind în complicitate”

Experții afirmă că, la fel ca și după incendiu, omiterea raportării unor infecții dobândite în spitale exacerbează presiunea imensă sub care se află spitalele țării din cauza actualei pandemii.

Suferind încă de pe urma unei mari penurii de personal și echipament medical – mai ales în unitățile de terapie intensivă -, România are una dintre cele mai mari rate ale mortalității din cauza coronavirusului din UE.

„Sistemul a rămas neschimbat, în ciuda crizei de acum cinci ani, care a fost gestionată în mod criminal”, a declarat medicul Camelia Roiu, un avertizor de integritate.

În urmă cu patru ani Roiu a trimis presei locale o filmare cu viermi colcăind în jurul rănii unui pacient tratat pentru arsuri grave într-un spital din București, în care mai lucrează și acum.

„E un sistem construit pe amatorism, fraudă și corupție”, a declarat ea.

România e la coada clasamentului UE în ce privește procentul din PIB cheltuit pe sănătate, cu doar 5,6%.

„Fondurile alocate spitalelor sunt oricum limitate, iar dacă pe lângă aceasta mai sunt și irosite din cauza corupției, mult nu mai rămâne”, a declarat Vlad Mixich, președintele ONG-ului Observatorul Român de Sănătate.

În fața clădirii în care se afla clubul Colectiva se află acum fotografii ale victimelor și lumânări aprinse în memoria lor.

Mai multe ONG-uri au cerut oamenilor să formeze în seara de 30 octombrie un lanț uman de la curtea de apel din București pentru a comemora victimele.

Eugen Iancu, al cărui fiu, Alexandru, a murit în incendiu, a declarat că trăiește într-o „țară în care nu există justiție”.

Dar, în definitiv, cine este vinovat de tragedie?

„Noi toți”, răspunde Iancu. „Fiindcă de 30 de ani trăim în complicitate, dispuși să facem orice pentru a evita respectarea regulilor.”

Sursa: AFP / Articol de Mihaela Rodina și Ionuț Iordăchescu / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Intre timp, in anul de gratie 2020 si sub patronajul marelui presedinte „EL PREZ”, JOHANNES, nu mai avem infectii nosocomiale in spitale. Everybody: yeeee!

    • El presidente de Palestina, mosio ARAFAT, jOHANIS ca si Vela, dar ca si Patriarhul Daniel, niste vremelnici. My dear one, Ari Rosenthal, who is him? The product of Ceausescu.

  2. Mafia este PSD.

  3. Mafia este PSD.Everybody: yeeee!

    • Stii ca nu numai psd este de vina, medicii au 90% din vina.
      Restu 10% sunt psd – pnl, nu dezinformati aruncand vina pe unii doar ca iohanis va indeamna.
      Toata lumea stie ca medicii se complac in stituatia aia de rahat pt ca primesc spagi, cel mai bun exemplu, vezi cum se descurca in pandemia de fata.
      Nu iau apararea psd, ii detest, dar la fel de mult detest si pnl pentru ca aceste 2 partide numai au furat si mintit.

    • Unu,
      Eu ca medic am sesizat lunar, de peste 10 ani, diverse nereguli in spitalul in care lucrez.
      Unele scris, cu numar de inregistrare, unele verbal, la raportul de garda, cu toti medicii de fata. S-au intamplat urmatoarele lucruri :
      – nu am primit niodata raspuns la sesizarile scrise
      – la sesizarile verbale mi s-a spus ca se va face dar nu s-a facut
      – am fost sicanat de manager de cate ori a putut, am avut si un proces cu el, pierdut cu dreptatea in mana (rar se castiga un proces conta „autoritatilor”, daca nu apare subiectul in presa)
      – colegii care au sustinut sesizarile mele au emigrat absolut toti, in Germania, Franta, Suedia, etc.

      Bonus, multi dintre colegii ramasi, angajati pe pile (peste jumatate din personal), ma considera dusmanul poporului sanitar, le tulbur linistea.

      Intr-o situatie am sesizat Ministerul Sanatatii, scris, nu am primit nici un raspuns. Da, marele ministru Tataru nu raspunde sesizarilor, e sub nivelul lui.

      Incet, incet am obosit, iau atitudine din ce in ce mai rar, rezultatul este intotdeauna zero, doar ca am devenit ce in ce mai izolat si antipatic in spital.

      E simplu pentru tine sa fii moralist din spatele unui pseudonim pe aici prin comentarii, dar ti-ai periclitat vreodata locul de munca, castigat cu mult efort, pentru a sesiza niste nereguli care ii afecteaza pe altii, nu pe tine personal ?

    • mario, te înțeleg!
      Mai ai o soluție pentru a-i forță să-ți răspundă la sesizari: apelează la Avocatul Poporului să-i oblige să respecte legea privind petițiile, sesizările și reclamațiile. La mine funcționează.

    • @mario

      Exact ce ziceam ai confirmat, peste jumate din personal sunt cu pile…
      Ca sa-ti raspund la intrebare, da, chiar am fost dat afara pentru ca nu am tacut si am avut coloana vertebrala…
      Si vorbesc de medici si asistenti pentru ca stiu ce-i in sistemul sanitar, ai descris perfect comportamentul colegilor tai, daca nu esti cu spaga si pile esti dusman.
      Cum ti se pare ca atunci cand mergi la spital ca asigurat trebuiasca sa dai spaga sa te bage cineva in seama ?
      Aveti tot felu de sindicate si asociatii pt medici si nu va ajuta nimeni? Sau alea va sar in ajutor numai daca faceti malpraxisi?
      Ca medici sunteti prea glorificati si nu aduceti nici un beneficiu societatii romanesti.
      Sa va fie rusine.

  4. 27 octombrie 2020: „Eugen Iancu, tatal lui Alex, tanarul mort la Colectiv, INTREBARI pentru autorități, la 5 ani de la tragedie: „Ce LEGI ați îmbunătățit pentru ca un alt Colectiv să nu se mai întâmple?”
    „Acum, la 5 ani si cu o lună înaintea alegerilor parlamentare, ar trebui ca toți mai sus numiții să ne dea nouă cetățenilor Raportul de Activitate. Ce LEGI ați îmbunătățit pentru ca un alt Colectiv să nu se mai întâmple? Cum va reacționa Sistemul de Urgență în cazul unui dezastru? Cum va funcționa sistemul medical? Vă rog, puneți-le aceste întrebări politicienilor și specialiștilor și după ce le auziți răspunsurile, dacă acestea vor veni, mergeti la vot”, a mai scris el, consemnând apoi:
    5 ANI
    0 VINOVATI ÎN AREST
    0 CENTRE DE ARSI CONSTRUITE
    0 LEGI DE REGLEMENTARE A FUNCȚIONARII SPAȚIILOR PUBLICE
    0 CENTRE DE RECUPERARE
    0 BĂNCI DE ȚESUTURI
    Eugen Iancu, preşedinte al Asociaţiei Colectiv, este tatăl tânărului Alexandru Iancu (22 de ani), care a murit în spitalul Sf. Ioan din Capitală, la 3 săptămâni după incendiul de la clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, din cauza Infecţiilor nosocomiale. ”

    Dle Johannis, cand va mai laudati cu „statul de drept” din Romania, amintiti-va DUREREA acestor parinti care si-au pierdut ce AU AVUT ei mai de PRET pe Lumea asta, COPIII…
    Si amintiti-va si vorba aia romaneasca care spune ca „nu e durere mai mare pe lumea asta ca durerea unui PARINTE care isi inmormanteaza COPILUL”…

  5. Vocile astea singulare sunt inutile atat timp cat cele 2 partide -psd si pnl care au guvernat timp de 30 de ani si au provocat dezastrul din sanatate, au peste 30% intentii de vot; atat timp cat pt Iohannis coruptia nu mai este o prioritate nationala, atat timp cat justitia este in slujba puterii.

  6. Nici dupa dezastrul din Apuseni, nici dupa genocidul de la Colectiv, dar nici dupa ce un elicopter SMURD a fost inghitit de apele Lacului din Mamamaia, Constanta, nimic.

    In continuare, Raed Arafat va urla iar la ora 1 p.m., prin trompeta analfabeta PENELISTA, medicina dezastrelor.

  7. in primul rand patronii trebuie sa plateasca despagubiri ..ca doar aia au pus la usa containerul ala si au vrut sa faca profit cu orice pret..
    deocamdata statul roman a platit milioane de euro pentru spitalizari

  8. Concluzia:
    Nu mai votați niciodată nici PSD și nici PNL!

  9. Si după 31 de ani de la Revoluție unde au murit peste o mie de persoane plus alte mii de raniti, onor justiția romana, nu a produs niciun rezultat. Dosarul nici macar nu a fost trimis in judecata. In condițiile in care onorabilii magistrati încasează salarii si pensii tare babane