G4Media.ro

France Presse: Ungaria lui Viktor Orban se pregăteşte să înfrunte administraţia americană…

France Presse: Ungaria lui Viktor Orban se pregăteşte să înfrunte administraţia americană a lui Joe Biden

Odată cu revenirea la putere a democraţilor la Washington, opozanţii premierului ungar Viktor Orban speră la o intensificare a presiunilor asupra Budapestei, deja pregătită de o înfruntare la fel ca imediat după 2010, comentează AFP, preluată de Agerpres.

Prin respingerea refugiaţilor, aversiunea faţă de echilibrul între puteri şi apetenţa pentru ‘fake news’, stilul controversat de guvernare al prim-ministrului ungar, deja în conflict cu Bruxellesul, îl apropia de preşedintele american republican Donald Trump, perdant în alegerile din noiembrie.

Însă acest mod de a conduce l-ar putea aduce în conflict cu preşedintele ales al SUA, democratul Joe Biden, care s-a luptat deja împotriva încălcărilor statului de drept din Ungaria, ţară membră a UE şi NATO, când era vicepreşedinte.

Prin urmare, Budapesta se aşteaptă la relaţii dificile şi a atenţionat joi SUA să nu revină la politica de „exportare a democraţiei”, prin vocea şefului de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas.

Aparent, Ungaria se aşteaptă să fie „pedepsită” pentru sprijinul acordat lui Trump şi se declară „pregătită să se lupte cu administraţia Biden”, potrivit politologului Peter Kreko, intervievat de AFP.

În timpul campaniei electorale din SUA, candidatul democrat a denunţat mâna întinsă de preşedintele Trump premierului Ungariei, ţară de 9,7 milioane de locuitori, acuzându-l că „se îmbrăţişează cu toţi bandiţii din lume”.

Viktor Orban a fost primit în mai 2019 la Casa Albă, o primă vizită la acest nivel din 2005, iar preşedintele american l-a numit un lider „respectat în toată Europa” şi care „face o treabă bună”.

Acest gest amical a fost atunci considerat de comentatori ca întoarcerea unui serviciu, după ce Viktor Orban a fost singurul lider din UE care l-a susţinut deschis pe Trump în alegerile prezidenţiale din 2016 împotriva lui Hillary Clinton.

În 2011, când era secretar de stat, democrata a criticat politica „autoritară” a lui Orban, iar în 2014 zece oficiali ungari suspectaţi de corupţie au primit interdicţie de a intra pe teritoriul SUA.

În ceea ce îl priveşte, Donald Trump „a ignorat în mod spectaculos reculul democratic, precum şi influenţa tot mai mare a Rusiei şi Chinei în Ungaria”, afirmă Peter Kreko, directorul think-tank-ului Political Capital.

Liderul suveranist ungar, din nou la putere din 2010, a întârziat în a-l felicita pe Joe Biden pentru „campania reuşită” şi i-a urat doar sănătate şi succes.

În septembrie, Orban afirma că vede în realegerea lui Trump „cea mai bună dintre soluţii pentru Europa Centrală” şi s-a lăudat că a fost surprins de un telefon de la preşedintele american în timp ce făcea treabă în bucătărie.

Media ungare apropiate de guvern continuă să relateze despre acuzaţiile de fraudă la alegerile din SUA.

Agoston Mraz, de la grupul de reflecţie Nezopont, cred că Budapesta „nu are un plan B”, dar că pragmatismul ar trebuie să prevaleze în cele din urmă.

Ungaria se opune introducerii unui mecanism care ar priva de fonduri europene ţările din UE acuzate că încalcă independenţa justiţiei şi drepturile fundamentale, iar opozanţii lui Viktor Orban prezic o izolare tot mai mare.

ONU, Consiliul Europei, OSCE şi UE îl acuză cu regularitate pe Orban că adoptă legi neconforme cu dreptul şi valorile europene.

Fostul preşedinte ale Consiliului European Donald Tusk vede la orizont „sfârşitul triumfului populismelor de extremă dreaptă şi în Europa”.

Primarul liberal al Budapestei, Gergely Karacsony, şi-a exprimat speranţa că Joe Biden „va fi bun pentru Ungaria”, în timp ce „Trump era bun pentru Orban”.

Într-un context de pandemie care va aduce multiple provocări noii administraţii americane, ce va avea de gestionat numeroase dosare, noua strategie a lui Viktor Orban ar putea fi cea de a nu ieşi în evidenţă şi de a sta retras, spune Daniel Hegedus, analist de la German Marshall Fund din SUA.

„Dar este adevărat că el nu e neapărat bun la asta”, a adăugat analistul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. O data cu cistigarea alegerilor de catre BIDEN si punerea in functiune a guvernarii Biden , totul se modifica in intreaga lume . Resetarea relatiilor UE -SUA , punerea de acord in rezolvarea tuturor problemelor la nivel mondial fie ele economice , politice sau teritoriale , vor modifica substantial discursul multora dintre cei care au pus la baza existentei unor state notiuni ca nationalism sau iliberalism .Pandemia si noua intelegere SUA – UE vor fi pivotul de forta al omenirii . Imensele sume de bani , aruncate in lupta , vor fi si ele parte a acestor noi intelegeri .Cine nu doreste sau se autoexclude din aceasta noua paradigma mondiala nu are decit de pierdut . Proprii cetateni nu vor mai accepta minciuna politica la nesfirsiit . Exemplul cel mai recent este minuscula dar magnifica republica Moldova , acolo unde modestia si bunul simt , al unei doamne numite MAIA SANDU ,au cistigat alegerile in fata populismului desuet si prost inteles ca modalitate politica de exprimare in public . Si Ungaria se va trezi curind .

  2. Atat de tare a fost pedepsită Ungaria de statele unite incat cetatenii maghiari pot intra fara viza in state. Spre deosebire de Romania unde nu avem vreun guvern iliberal cam de la Nastase incoace..

    • Dc nu mergi sa locuiești in Ungaria lui Orban ?

    • Asta cu vizele nu am inteles-o nici eu. Romania atata amar de parteneriate strategice cu USA, soldati morti pe campul de lupta cot la cot cu US Army. Avioane F16 americane cumparate. Ungaria, nici un bocanc pe frontul din Afganistan sau Irak, avioane Saab Gripen din Suedia si surpriza, din 2008 fara viza in USA. Au tot fost intrebati politicienii de la noi dar unul nu a fost in stare sa explice fenomenul.

    • Nastase era liberal? Gunoiul ala comunist era liberal? Nu esti intreg la cap.

    • Se vede cât de tont ești bai. A scris pe iliberal nu liberal…

    • E foarte simplu cu vizele: esti acceptat in programul Visa Waiver cand rata de respingere la viza devine foarte mica, cateva procente.

      Si singura modalitate de a reduce respingerile e ca venitul mediu al populatiei sa devina suficient de mare incat sa nu mai ai un numar semnificativ de respingeri.

      Cei mai multi sunt respinsi la viza pentru ca au venituri mici, si se considera ca exista un risc mare de a ramane in SUA din motive economice, dupa ce au ajuns acolo.

      Asta e tot. Evident se pot face mici ajustari. Cand esti foarte aproape de limita, se uita si la tendinta. Dar in general asta este regula, si diferenta intre noi si Ungaria este ca suntem mai saraci. In cea mai mare parte nu este o decizie politica, e doar matematica.

  3. Noua administratie de la Washington are interesul de a-l forta pe Orban sa rupa relatiile excelente cu Rusia si China, relatii care pun in pericol NAO si UE, deci democratia occidentala. Pentru Romania este ingrijorator faptul ca Ungaria doreste sa intensifice relatiile economice cu China si cu Huawei, de exemplu, mai ales ca noi avem un parteneriat stratgic cu SUA si o infrastructura militara americana pe teritoriul nostru. Nu avem nevoie de un astfel de vecin imprevizibil. Asadar, pentru Biden aceasta este marea problema.
    Faptul ca Orban are o retorica acida la adresa UE si blocheaza bugetul, este o chestiune interna europeana care va trebui rezolvata de catre Europa. As vrea sa cred ca „valori europene” nu inseamna bagarea cu forta pe gat a unor migranti prin cote stabilite de niste functionari obscuri sau „pedepse” aplicate prin „mecanismul de reglementare”, ce are la baza regulamente care amintesc de perioada sovietica. Aici pericolul este foarte mare si nu stim care mai sunt valorile europene si ce mai inseamna stat de drept sau daca intelegem la fel notiunile. De exemplu, n-am vazut „pedepse” aplicate de Bruxelles pentru Slovenia sau Malta, in urma asasinarii jurnalistilor de investigatii, asa cum sunt „pedepsite” Ungaria si Polonia. Astfel de state care permit asasinarea de jurmalisti ar trebui private de orice drepturi in UE. Acolo nu mai este o problema de „stat de drept”? Cred ca Bruxellesul a uitat pentru ce a fost creata UE si care este scopul acesteia.

    • ”As vrea sa cred ca „valori europene” nu inseamna bagarea cu forta pe gat a unor migranti prin cote stabilite de niste functionari obscuri sau „pedepse” aplicate prin „mecanismul de reglementare”, ce are la baza regulamente care amintesc de perioada sovietica.”
      Ba fix asta inseamna. Plus LGBTXQYZ fara numar in gradinite scoli etc. ideologii de gen, si bagarea pe gatul copiilor a identitatii fluide si transgender, astfel incat la 9 10 ani sa isi mutileze organele genitale prin operatii de la atata brainwash. Vin vremuri groaznice baiatu o sa plangi dupa anul 2019.

  4. O economie pigmeu a ajuns in EU sa fie grauntele de nisip din ceas.
    EU, opriti ceasul si aspirati mizeria. A venit vremea si pentru partidul corupt si populist/fascist Fidesz sa fie vidanjat iar daca ungurii de rand nu inteleg asta vor plati pretul !

  5. Orban va trece in anonimat, in curând, pe eșichierul politic. Va rămâne doar cu restanțe față de poporul Ungar.
    Îi vine nota de plata.

  6. Cand a fost acceptata in UE, Ungaria a avut aprox aceleasi conditii de indeplinit pt integrare, ca si care sunt prezente azi. Atunci presa a fost controlata 90% de fortele socialisto- neoliberale de stanga. Ce a facut Orban al lor nu a fost altceva, decat echilibrarea acestei situatii nefericite (fortele politice de dreapta de la noi ar putea invata ceva de la ei, vezi dominanta presei de stiri Tv de la noi – Antene etc). Cu puterea economica, magnati postcomunisti, neoliberali, socialisti a fost la fel. Iar privind independenta sistemului juridic nu vi se pare ciudat ca Ungaria, Polonia este cu toate tunurile pe ei, iar Romania nici nu este zgaraiata pentru derapajele imense, revoltatoare din sistem… Exista acel dublu standard, indiscutabil, aplicat de birocratii din EU, care jongleaza – taie si spanzura- dupa propriile interese de grup, de zone de influenta. Problema este ca alesii in Parlamentul EU si birocratii de la Bruxelle sunt rupti de alegatorii din tara lor de origine si considera ca sunt acolo pentru a satisface dorintele unor grupuri meschine de interese. Dreapta PPE nu mai este nici umbra de cea ce a fost/ ar trebui sa fie, stanga a esuat pe o pista socialisto-neoliberala controlata si dirijata de grupuri imense economico-politice. Imigrarea necontrolata denatureaza incet dar sigur echilibrul politic, valorile crestine sunt distruse in mod planificat pe zi ce trece… Valorile traditionale europene sunt dizolvate, incet dar sigur nu mai ai voie sa fii crestin (pomul de craciun este interzis in unele orase mari, crestinii sunt amenintati si infricosati, unii trag din greu sa munceasca iar din ce in ce mai multi traiesc pe spinarea lor fara munca). Bineinteles, ca Polonia si Ungaria se opun acestui plan meschin, bine pus la punct. Asa ca : toate tunurile pe ei!!! Inclusiv din partea USA.

  7. Pe lângă subiect ( și nu prea ) :
    Viabilitatea agendei politice a lui Biden, șansele intențiilor sale politice depind în foarte mare măsură de proporția în care partidul republican este reprezentat în Senatul american cu 100 de membri. Spre deosebire de succesul obținut de Biden ( în aceeași proporție cu care Trump a câștigat în fața lui Clinton în 2016 ) democrații nu au reușit să obțină rezultatele scontate în alegerile care se desfășoară pentru cele două camere ale Congresului. Au sperat într-o majoritate confortabilă în Camera Reprezentanților și în cel mai rău caz într-o egalitate ( 50/50 ) în Senat, caz în care vicepreședintele în exercițiu ( K. Harris ) are dreptul să decidă cu votul său. În prezent republicanii au 53 de senatori, cu 6 mai mult decât democrații ( 45 + 2 independenți ). Kamala Harris lasă un loc vacant pentru democrați în California, astfel că, din nou, statul Georgia este în atenția tuturor. Aici se vor desfășura alegerile pentru cele două locuri din Senat, la 5 Ianuarie 2021. În prezent Georgia are doi senatori republicani ( David Perdue și Kelly Loeffler ) aceștia sunt în cursă împotriva celor doi candidați democrați Ossoff și Warnock. Miza este uriașă, deoarece un Senat majoritar republican poate să mîngreuneze foarte serios punerea în practică guvernarea lui Biden, precum și numirile sale pe posturi cheie în administrație.

    Am considerat necesară această observație, pentru că s-ar putea ca Biden să nu aibă sufiecent timp și energie să ”se ocupe” de Viktor Orban, acesta fiind totuși o rotiță prea mică la scară globală, la care politica externă americană se desfășoară. Orban fiind un autentic cal troian al rușilor și chinezilor, comportamentul său ar trebui mai degrabă să îngrijoreze conducerea Uniunii, care după toate semnele nu are mecanisme să influențeze statele membre spre un comportament strategic unic ( vezi și bugetul Uniunii ). Cu toată ponderea serioasă pe care o are în economia globală, Uniunea se prezintă surprinzător de lipsit de mecanisme de apărare împotriva unor forțe centrifugale care pot duce la slăbirea lui. Este evident, că spre deosebire de ceilalți actori ( SUA, China, Rusia ) Uniunea europeană joacă pe scena globală cu serioase handicapuri ( lipsa unei monede unice, fără o politică externă coerentă și fără apărare proprie ). În plus, mai este supusă unei presiuni enorme, fiind o țintă preferată a migrației, datorită bunăstării relative.

  8. Bideu e cunoscut pentru memoria lui de elefant, asa ca sigur se va ocupa de Orban. Motivul nr. 1 e ca Bidul e un mare prieten al Romaniei. Desi presedinti americani nu ne-au mai vizitat de un secol, Bidue vicepresedintele a trecut o data pe la aeroportul Baneasa, cat sa vina Basaescu sa-i pupe mana. Iar Bideu beizadeaua iubeste Bucurestii, de cand a facut banii aia usor de pe Puiu Popoviciu.

    • Daca Biden e Bideu atunci Putin e Buda Din Fundul Curtii. E totusi o diferent. Am vazut bideuri din marmura si cu robineti de aur dar buda din fundul curtii e al naibii cum pute si cate muste sunt in ea.

  9. nu vorbesc ungureste, dar abia astept sa ma reintorc la Budepasta.

  10. @Interpretarea @Jay @Viorel @John Donne va multumesc pentru comentariile voastre!

  11. Se anunta vremuri grele pt Ungaria si pt ungurii de rand. Orban tocmai si-a pus in cap toata UE blocand bugetul UE. Din Ianuarie vine Biden la Casa Alba. Oricum, vremurile nu vor fi grele pt Orban si gasca lui de oligarhi maghiari. Ei au avut grija sa fure la greu si sa-si faca averi. Dar la fel ca romanii ungurii n-au invatat ca de bunastarea si viata lor depind de cum voteaza.