G4Media.ro

Frans Timmermans le-a trimis britanicilor o scrisoare în care le spune că…

Foto: Frans Timmermans. Sursa: InquamPhotos / Octav Ganea

Frans Timmermans le-a trimis britanicilor o scrisoare în care le spune că vor fi mereu bineveniţi în UE

Regatul Unit va fi „mereu binevenit” în Uniunea Europeană, a scris vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans într-o scrisoare de dragoste publicată joi, cu mai bine de o lună înaintea Brexitului, prevăzut pentru 31 ianuarie, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Ca să fiu sincer, m-a durut mult atunci când aţi decis să plecaţi”, scrie Timmermans în misiva sa publicată pe site-ul The Guardian, cotidian britanic eurofil. Şi la peste trei ani după ce 52% dintre britanici au votat în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, vicepreşedintele executivului comunitar se declară „în continuare trist că unul dintre membrii familiei noastre vrea să rupă legăturile” după 47 de ani de viaţă tumultoasă în comun.

„Dar în acelaşi timp, mă consolează gândul că legăturile de familie nu pot fi niciodată cu adevărat rupte. Noi nu plecăm nicăieri, iar voi veţi fi întotdeauna bineveniţi dacă decideţi să vă întoarceţi”, a scris Frans Timmermans.

Timmermans, fost ministru de externe al Olandei, a mai scris în misiva din The Guardian că dragostea sa pentru Regatul Unit a înflorit pe când studia engleza la şcoala internaţională Saint George din Roma şi a mărturisit că acum se simte ca un „fost iubit” respins, în urma rupturii.

„Aţi decis să plecaţi. Mi se rupe inima, dar respect această decizie. Aţi avut sentimente contradictorii în legătură cu aceasta, aşa cum întotdeauna aţi avut sentimente contradictorii faţă de UE. Mi-ar fi plăcut să fi continuat cu această atitudine, v-a fost de folos şi ne-a ţinut pe toţi în formă. Trebuia să forţaţi lucrurile? Absolut deloc. Dar aţi făcut-o. Şi ceea ce este şi mai trist e faptul că vă afectează şi pe voi. Pentru că sentimentele contradictorii nu vor dispărea, chiar şi după ce veţi fi plecat. Iar pe parcursul acestui proces aţi suferit inutil şi la fel şi noi ceilalţi. Şi mă tem că va urma” şi mai multă suferinţă după 31 ianuarie 2020, a scris Timmermans.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Logic. O reactie plina de bun simt. Noi, cei din Uniune, nu am dorit ca MB sa paraseasca Uniunea, insa respectam dorinta locuitorilor sai, care s-ai exprimat prin referendum. Majori si vaccinati. Ramanem prieteni si aliati, exact ca USA.

  2. Corect

  3. Foarte corect ce zice Timmermans. Un accident de parcurs nu poate destrama o legatura de 40 de ani si mai bine . Sa speram ca drepturile europenilor vor fi respectate in viitor in M.B.

    • Accidentul a fost in 73, cand englezii au fost mintiti cu neobrazare in legatura cu apartenenta la o uniune europeana. Au fost intrebati daca vor uniune economica, au spus okay, si le-au vandut o uniune politica. iar ei au dac cu placuta suedeza dupa europeni.

    • Ba, Sandokane (dar nu tigrul ) da fraieri ii crezi tu pe anglezi , ce usor au fost minititi . Mai degraba te minti tu cu voce tare ,dar poate ne spui si de ce sa vada lumea cu ce tichie umblii.

  4. Daca la 5 ani de la iesirea din UE economia Mari Britani o sa creasca mai mult decat econimia tarilor UE,criminalitatea o sa scada,pentru ca toti sirieni si libieni si alti iubitori de Merkel care acum circula liberi prin granitele Mari Britani o sa fie expulzati pe continent,atunci si alte tari din UE o sa inteleaga ca e mai bine fara comisari comunisti tip tov.Timmermans….

  5. Regrete veșnice. Reformati-va naibii cu Uniunea voastră cu tot si apoi veniti cu declaratii de acest fel. Ar trebui ca si alte tari sa iasa pentru a forta o reformare a UE. Altfel, UE se va prăbuși ca un castel de nisip dupa primul val.

  6. Cine poate iesii ? Romania nu poate, ca este in pericol de destramare daca face asta . Altii la fel ,daca ies incep miscari separatiste . MB. a iesit dar nu inca si cu ce pret , Republica Irlanda e parte a UE iar scotia si Irlanda de nord nu mai vor in M.B.Cine iese plateste pretul destramarii ca stat . Asa ca cine viseaza destramarea UE se pacaleste singur ca si tine JAY si Muresan

  7. Daca ati fi constienti de increngatura relatiilor interstatale din UE, economice , militare , de componenta a regiunilor , si de importanta acestor legaturi aproape de nezdruncinat, poate ati intelege ca nimeni nu poate iesi din UE sau daca incearca si accepta ajutoare din alte zone ale lumii se dezintegreaza ca natii . M.B. este singura care a iesit , dar inca nu este certificata treaba juridic ,adica nu este suficienta o aprobare a parlamentului britanic si trebuie si una Europeana . Practic iesirea si referendumul se datoreaza unei greseli a premierului Cameron care la acea data a dorit sa isi maximizeze puterea si nici el nu s-a asteptat la BREXIT.

    • Acordul Brexit este inca la inceput .Fara acordul UE , un brexit nu poate avea loc decit in mod unilateral .Are M.B.capacitatea de a face asta acum cind Scotia si Irlanda de nord se opun si doresc despartirea ? Poate face asta M.B. doar la nivel declarativ ,fara sa respecte legislatia aferenta ? Isi poate asuma M.B. un embargou politico -economico – social . daca nu accepta libera circulatia a persoanelor ? Poate gestiona M.B. presupuse neintelegeri in caz de neacceptare a conditiilor UE ,neintelegeri cetatenesti ?Eu unul nu cred

  8. @Considerați că mutarea aurului de la BNR ce ar fi fot depozitat în băncile din UK ,din băncile din UK în băncile din UE, ar fi trebuit înclusă și în acordul Brexit, ?

  9. @Remarcați și faptul că aurul din rezerva de la BNR ar fi fost muat în băncile din UK și ca o „garanție” oferită statelor din Uniunea Europeană pentru integrarea în sistemul financiar bancar al Uniunii Europene, așa cum declarau și guvernatorul de la BNR și alți politicieni ,în perioada negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, ?

  10. Chestiuni referitoare și la rezervele BNR despre care discutau chiar și comisarii europeni din acea vreme, care negociau condițile de aderare la Uniunea Europeană cu reprezentanții de la București, ?

  11. Mutarea aurului nu are legatura cu BREXITUL. Privesti totul in sfera de confruntare . Nu este cazul si aurul sta bine acolo unde este .

  12. @ Remarci totuși că la parlament a fost retrimisă o lege votată în parlament și declarată constituțională, ?

    • Asteapta sa vezi cum va arata noua intelegere de dupa brexit ,asta peste ani si sa urmarim totul ca spectatori . Pina la un brexit final e cale lunga sau crezi ca o declaratie la tv tine loc de termeni juridici si de o intelegere comuna si acceptata .