G4Media.ro

Franţa a început procesul de naţionalizare completă a grupului de energie nucleară…

foto: EDF

Franţa a început procesul de naţionalizare completă a grupului de energie nucleară EDF, după ce legea a fost adoptată în vară

Franţa a început marţi procesul de naţionalizare completă a grupului de energie nucleară EDF, încărcat de datorii, în demersul său de a-și asigura un control mai mare asupra aprovizionării cu energie, în timp ce Europa se străduiește să înlocuiască gazul rusesc, relatează news.ro

Guvernul de la Paris a depus o ofertă la autoritatea de reglementare a pieţei, pentru a cumpăra toate acţiunile pe care nu le deţine deja la grup, pentru 12 euro pec unitate, respectând preţul pe care îl anunţase deja în vară.

Guvernul intenţionează să lanseze oferta pe piaţă pe 10 noiembrie, se arată în dosar.

Dacă toate acţiunile şi obligaţiunile convertibile deţinute de investitorii minoritari vor fi licitate, statul va plăti 9,6 miliarde de euro (9,6 miliarde de dolari) pentru a prelua compania privată.

”Urgenţa climatică şi situaţia geopolitică necesită decizii puternice pentru a asigura independenţa şi suveranitatea energetică a Franţei”, se arată într-o declaraţie guvernamentală care detaliază termenii ofertei.

Plasarea EDF sub controlul deplin al statului i-ar permite ”să se angajeze în proiecte pe termen lung, care sunt uneori incompatibile cu aşteptările pe termen mai scurt ale investitorilor privaţi, fără a fi expusă volatilităţii pieţelor de acţiuni”.

Guvernul preşedintelui Emmanuel Macron, care deţine deja 84% din EDF, speră, de asemenea, să reducă costurile de finanţare ale grupului prin naţionalizarea completă.

EDF se grăbeşte să îşi pregătească flota de centrale nucleare pentru iarnă, după ce a fost nevoită să închidă mai mult de jumătate din reactoare din cauza problemelor de coroziune şi a verificărilor de siguranţă.

Grupul, care are datorii de peste 40 de miliarde de euro, se află, de asemenea, în centrul unui program ambiţios de construcţie a unui nou reactor, care va necesita investiţii de aproximativ 50 de miliarde de euro.

Goldman Sachs şi Societe Generale au oferit consultanţă guvernului cu privire la ofertă, care este de aşteptat să dureze 20 de zile de tranzacţionare, după lansare.

Finalizarea tranzacţiei este prevăzută, provizoriu, pentru 8 decembrie, guvernul având nevoie doar să atingă un prag de proprietate de 90% faţă de nivelul actual de 84% pentru a putea retrage EDF de la bursa din Paris.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Asta in timp ce noi listam hidroelectrica pe bursă…

    • Compari mere cu pere. Ce treaba are o listare la bursa cu privatizarea sau nationalizarea? Mai pune mana pe o carte inainte sa zici chestii inapte. In plus nici sa citesti nu esti in stare, Franta face nationalizarea pentru ca EDF pentru ca are datorii foarte mari. Pune ochelarii ca esti praf

    • Si mai important, statul vine cu o oferta de preluare spera ei, suficient de generoasa, dar daca un numar suficient de mare de investitori privati nu vand, teapa… asta ca nuanta ca nu e o chestie comunista, e chiar o oferta de preluare foarte capitalista…

  2. Anti USL listarea la bursă este o vânzare către privați ai unor părți din firma.
    Cred ca ai creierii spălați.
    Este un USERIST de c..t.

  3. Ai noștri tot pe dos!