Franța: Adunarea Națională adoptă proiectul de buget rectificativ al guvernului minoritar Elisabeth Borne. A fost un indiciu al noului mod de funcționare a unui parlament fără majoritate
Miercuri dimineața, la ora 3:45, deputații au votat cu 293 de voturi pentru și 146 împotrivă proiectul de lege al Guvernului. Au votat pentru Ensemble (Împreună, confederația pro-prezidențială) și Republicanii (LR, centru dreapta), împotrivă a votat Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes, alianța stângii), în timp ce deputații partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) au părăsit sala înaintea votului final.
Principalele măsuri adoptate sunt:
- Abrogarea redevenței audiovizuale (128 de euro pe an) ca mod de finanțare a serviciului public. Finanțarea audiovizualului public se va face de la buget.
- Renaționalizarea integrală a EDF – compania de producere a electricității – 16% din acțiunile private răscumpărate contra sumei de 9,7 miliarde euro.
- Mărirea plafonului scutirii de impozite a plății pentru ore suplimentare de la 5.000 la 7.500 de euro – amendament propus de LR.
- Majorarea subvenției la litrul de carburant de la 18 la 30 de cenți în septembrie și octombrie, care va trece la 10 cenți din noiembrie – amendament propus de LR.
- Prelungirea până la sfârșitul lui 2022 a plafonării creșterii facturilor la electricitate la 4% și plafonarea facturilor la gaz la nivelul sfârșitului anului 2021.
Guvernul a suferit și câteva înfrângeri, cea mai notabilă fiind un amendament care prevede vărsarea de la bugetul de stat a sumei de 120 de milioane de euro departamentelor pentru plata Venitului de Solidaritate Activă (RSA) acordat persoanelor fără resurse minime de venit.
Ministrul finanțelor, Bruno Le Maire, numărul 2 în guvern, a criticat acest vot al întregii opoziții, la care s-a raliat și micul partid pro-prezidențial Orizonturi, condus de primul prim ministru al președintelui Emmanuel Macron (2017 – 2020), Edouard Philippe. Ministrul Le Maire s-a plâns și de “discuțiile interminabile” pe marginea articolelor din proiect. Opoziția a depus aproape 1.000 de amendamente, iar dezbaterile au fost pe alocuri furtunoase. Proiectul de buget merge acum la Senat, unde opoziția de centru-dreapta e majoritară, dar este probabil că guvernul nu va întâmpina probleme majore în camera superioară.
Dezbaterea bugetului rectificativ a fost o mostră de ce se va întâmpla probabil în noua legislatură în Adunarea Națională acolo unde președintele Macron, reales în aprilie, și-a pierdut majoritatea absolută în urma alegerilor parlamentare din iunie. Adunarea Națională nu va mai fi ca până acum sub cea de-a Cincea Republică (după 1958) mașina de vot a guvernului, care va trebui să caute “majorități de idei” nu doar la fiecare proiect de lege, ci chiar la fiecare articol sau amendament.
Pentru bugetul rectificativ s-a degajat o majoritate Ensemble – LR, pe care unii analiști o prevedeau după alegerile parlamentare, care exclude extremele spectrului parlamentar, Nupes și RN. Nu este însă o alianță formală și de acum încolo guvernul Borne va trebui să facă frecvente concesii pentru a putea guverna eficient. O situație nouă în care regimul politic al celei de-a Cincea Republic se reparlamentarizează, ceea ce în principiu ar trebui să fie pe placul opiniei publice care privește cu un cinism crescând viața politică din Franța.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu