G4Media.ro

Franța amenință cu un răspuns „imediat și decisiv” în cazul unui atac…

sursa foto: Captură video

Franța amenință cu un răspuns „imediat și decisiv” în cazul unui atac împotriva cetățenilor săi din Niger

Franța a amenințat duminică că va răspunde „imediat și decisiv” la orice atac împotriva cetățenilor și intereselor sale din Niger, unde mii de manifestanți favorabili puciului militar, dintre care unii cu steaguri rusești, au încercat să pătrundă în ambasada sa din Niamey, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

„Oricine ar ataca cetățeni francezi, armata, diplomați sau instalații franceze va vedea Franța ripostând imediat și decisiv”, a avertizat Palatul Elysée. Președintele Emmanuel Macron „nu va tolera niciun atac împotriva Franței și a intereselor sale”.

„Ca întotdeauna, Franța își protejează cetățenii, iar situația este mai calmă în această după-amiază”, dar „suntem extrem de vigilenți”, a declarat ministrul de externe Catherine Colonna la RTL.

Cei 500-600 de cetățeni francezi aflați în prezent în Niger „au fost toți contactați, au fost luate măsuri de precauție”, „dar nu există nicio decizie de evacuare în momentul în care vorbesc”, a adăugat ea.

Mii de manifestanți pro-puci s-au adunat duminică în fața ambasadei Franței din Niamey, înainte de a fi dispersați cu gaze lacrimogene.

Unii au încercat să intre în clădire, în timp ce alții au rupt placa pe care scria „Ambasada Franței în Niger”, înainte de a o călca în picioare și de a o înlocui cu steaguri rusești și nigeriene.

Ministerul francez de Externe a condamnat „orice violență împotriva sediilor diplomatice, a căror securitate este responsabilitatea statului gazdă”.

„Va trebui ca autorii loviturii de stat să spună cine se află în spatele lor și cine îi susține”, a subliniat șeful diplomației franceze, reacționând la prezența steagurilor rusești la manifestație. Dar „în orice caz, loviturile de stat nu sunt acceptabile, ele amenință stabilitatea unei țări și a regiunii”.

Manifestația din fața ambasadei Franței a avut loc în timp ce țările din Africa de Vest s-au reunit duminică la Abuja pentru un „summit extraordinar”. Acestea au ordonat o blocadă economică a Nigerului și au dat un ultimatum de o săptămână juntei pentru a restabili ordinea constituțională, neexcluzând „recurgerea la forță”.

Pivotul campaniei antijihadiste

Elysée a garantat că Franța susține „toate inițiativele regionale” care vizează revenirea președintelui ales Mohamed Bazoum.

Sâmbătă, Emmanuel Macron a convocat un consiliu de apărare, iar Parisul a decis, pe urmele Uniunii Europene, să își suspende ajutorul acordat țării.

După Mali și Burkina Faso, Nigerul, afectat de atacuri ale unor grupări legate de Statul Islamic și Al-Qaida, este a treia țară din regiune care suferă o lovitură de stat din 2020 încoace.

Confruntările de duminică, cu sloganuri anti-franceze și afișarea de steaguri rusești pe străzile din Niamey, au amintit de confruntările similare din Mali și Burkina Faso, țări vecine, unde juntele care au preluat puterea au alungat soldații și diplomații francezi.

Președintele destituit, Mohamed Bazoum, este sechestrat din 26 iulie în reședința sa privată de la palatul prezidențial de către garda sa de corp, al cărei șef, generalul Abdourahamane Tiani, prezidează junta Consiliului Național pentru Salvgardarea Patriei (CNSP).

Viitorul cooperării militare franco-nigeriene pare acum foarte incert.

Cu 1.500 de soldați pe teren, Nigerul a fost până acum pivotul prezenței antijihadiste a Franței în Sahel, de la plecarea forțată a trupelor franceze din Mali în vara anului 2022.

Numărul trupelor franceze din Sahel a scăzut în decurs de un an de la aproximativ 4.500 la 2.500, dintre care 1.500 în Niger și 1.000 în Ciad.

În perioada 2005-2020, Nigerul a fost al treilea furnizor de uraniu al Franței, reprezentând 19% din livrările sale, după Kazahstan și Australia, potrivit Comitetului tehnic al Euratom.

În ceea ce privește acest mineral, Nigerul „nu mai este partenerul strategic al Parisului care ar fi putut fi în anii 1960 și 1970”, a declarat pentru AFP Alain Antil, director al centrului pentru Africa Subsahariană din cadrul Institutului francez de relații internaționale (IFRI).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...