G4Media.ro

Franța atacă poziția Rusiei ca al doilea mare exportator mondial de arme,…

Sursa foto: Pixabay

Franța atacă poziția Rusiei ca al doilea mare exportator mondial de arme, după SUA / Ucraina a devenit al treilea cel mai mare importator de arme în 2022

Franța atacă poziția Rusiei ca al doilea mare exportator de arme din lume, după SUA, în timp ce cota de piață globală a Marii Britanii a scăzut, potrivit unei analize a Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, citată de The Guardian.

O creștere abruptă a vânzărilor și a viitoarelor comenzi de arme către țări din Asia, Oceania și Orientul Mijlociu în ultimii cinci ani sugerează că furnizorii francezi și-ar putea depăși rivalii ruși în decurs de un deceniu.

Ponderea Franței în exporturile globale de apărare s-a situat la 11% în perioada 2018-22, față de 7,1% în perioada 2013-17 – o creștere de 44%. India, Qatar și Egipt au fost cei mai mari clienți.

În același timp, ponderea Rusiei în exporturile mondiale de armament a scăzut cu 31% – de la aproape un sfert din totalul vânzărilor (22%) în cei cinci ani până în 2017 până la 16% în ultimii cinci ani.

Prăbușirea exporturilor rusești a avut loc în ultimii trei ani, vânzările către China și Egipt, două dintre cele mai mari piețe ale sale, fiind sub presiune, potrivit analizei Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri).

Ucraina a devenit al treilea cel mai mare importator de arme în 2022.

Potrivit analizei, Ucraina a fost al 14-lea cel mai mare importator în perioada 2018-2022, printre primii cinci la acel moment numărându-se India, Arabia Saudită, Qatar, Australia și China.

Din 2022 a devenit al treilea, alături de Qater și India.

Singură, Ucraina a reprezentat 2% din importurile globale de arme în perioada de cinci ani dintre 2018 și 2022.

În același timp, exporturile de arme ale Rusiei au scăzut, deoarece armele și echipamentele au fost deturnate pentru a sprijini invazia sa în Ucraina.

Pieter D Wezeman, cercetător senior în cadrul Programului SIPRI privind transferurile de arme, a declarat că multe dintre sistemele de armament pe care țările occidentale au fost reticente să le vândă Ucrainei au fost vândute în altă parte.

Din cauza preocupărilor legate de modul în care furnizarea de avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune ar putea duce la o escaladare și mai mare a războiului din Ucraina, statele NATO au refuzat solicitările Ucrainei pentru acestea în 2022.

În același timp, au furnizat astfel de arme altor state implicate în conflicte, în special în Orientul Mijlociu și Asia de Sud.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. AUCHAN si LEROY MERLIN pe cand le retrage din RUSIA?