G4Media.ro

Franţa cere ajutorul FBI în ancheta privind sabotarea trenurilor cu câteva ore…

sursa foto: Alstom

Franţa cere ajutorul FBI în ancheta privind sabotarea trenurilor cu câteva ore înainte de Jocurile Olimpice. Presa a primit un e-mail misterios

Poliţia din Franţa care investighează sabotarea liniilor feroviare de mare viteză cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a cerut ajutorul FBI-ului american, au declarat pentru Reuters două surse care au legătură directă cu ancheta franceză, transmite News.ro.

Anchetatorii au apelat la FBI după ce presa, inclusiv Reuters, a primit un e-mail despre care poliţia crede că ar fi putut fi trimis de către autori. Acesta conţinea o listă stufoasă de nemulţumiri, dar nu revendica explicit responsabilitatea.

E-mailul, semnat de „o delegaţie neaşteptată”, a fost trimis de la o adresă riseup.net, un colectiv cu sediul în Seattle care spune că oferă „resurse de comunicare şi informatice aliaţilor angajaţi în lupte împotriva capitalismului şi a altor forme de opresiune”.

Sabotorii au atacat patru linii TGV care se îndreptau spre Paris cu dispozitive incendiare, provocând haos în transporturi cu câteva ore înainte ca întreaga planetă să urmărească parada sportivilor olimpici de-a lungul Senei, pe 26 iulie.

Până acum nu au avut loc arestări.

Oficialii francezi suspectează grupuri interne de extremă-stânga, dar nu au exclus implicarea străină.

Deoarece riseup.net are sediul în SUA, poliţia franceză a cerut FBI să facă presiuni asupra organizaţiei pentru a identifica titularul contului de e-mail, au declarat cele două surse pentru Reuters.

FBI a refuzat să comenteze, iar Riseup nu a răspuns la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

FBI ar trebui să ceară Riseup să preda detaliile, dar este puţin probabil ca Riseup să se conformeze. „Vom combate în mod activ orice încercare de a cita sau de a obţine în alt mod orice informaţii despre utilizatori”, se arată pe site-ul său. „Nu împărtăşim datele utilizatorilor noştri cu nimeni”, avertizează organizaţia.

Într-un interviu acordat în 2020 grupului anarhist belarus Pramen, Riseup a declarat că nu s-a conformat niciodată unei solicitări legale străine. „Primim în mod regulat cereri legale din întreaga lume. Nu suntem obligaţi să răspundem şi, prin urmare, politica noastră este să nu o facem”, a spus Riseup.

Cu toate acestea, FBI a mai emis mandate de arestare împotriva Riseup. În 2012, agenţii FBI au confiscat un server utilizat de Riseup în cadrul unei anchete privind ameninţări cu bombă. În 2017, Riseup s-a conformat cu greu la două mandate ale FBI prin care se solicita identitatea conturilor implicate în extorcare de fonduri.

Autorul e-mailului trimis presei a denunţat sectoarele franceze ale armamentului, energiei şi nuclearului şi a criticat reţeaua TGV, pe care o consideră avantajoasă doar pentru „câteva persoane privilegiate”. În opinia sa, impactul atacurilor – „stricarea călătoriilor turiştilor sau perturbarea plecărilor în vacanţă” – este un efect minim în comparaţie cu moştenirea unui sistem de transport care „a fost întotdeauna un mijloc de colonizare a noilor teritorii”.

Ambele surse Reuters au declarat că anchetatorii francezi nu au găsit încă dovezi clare ale implicării străine.

O sursă a declarat că poliţia caută o posibilă legătură cu o spargere informatică a sistemului feroviar polonez din 2023, despre care serviciile de informaţii poloneze au crezut iniţial că a fost efectuată de Rusia. În decembrie, un tribunal polonez a condamnat 14 cetăţeni din Ucraina, Belarus şi Rusia pentru spionaj în favoarea Rusiei. Agenţii monitorizau transporturile feroviare de arme către Ucraina prin Polonia şi plănuiau să le perturbe.

Franţa a acuzat Rusia de desfăşurarea unei campanii concertate de dezinformare pentru a semăna haos înaintea Jocurilor Olimpice, aflate acum în a doua săptămână. În iulie, poliţia franceză a arestat un rus suspectat că intenţiona să destabilizeze Jocurile Olimpice.

Ministerul rus de Externe nu a răspuns la o cerere de comentarii depusă după incidentul de sabotaj.

Potrivit surselor, poliţia nu a stabilit încă o legătură cu un sabotaj similar al reţelei de telecomunicaţii din Franţa, la două zile după atacurile asupra TGV-urilor. Deşi ambele au implicat dispozitive incendiare, o sursă a declarat că materialele explozive utilizate au fost diferite.

O direcţie de anchetă se referă la materialul exploziv găsit pe o linie TGV în apropiere de Marsilia pe 8 mai – aceeaşi zi în care torţa olimpică a ajuns în oraş. Materialul exploziv era aproape identic cu cel folosit în atentatele din 26 iulie, a precizat sursa. Parchetul din Aix-en-Provence a confirmat că investighează, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Poliţia franceză investighează foşti angajaţi ai operatorului feroviar de stat SNCF, precum şi contractori terţi, însă una dintre surse a declarat că multe dintre cunoştinţele necesare pentru sabotarea TGV pot fi găsite cu uşurinţă pe internet.

Poliţia franceză discută, de asemenea, cu omologii italieni, germani şi spanioli, deoarece atacurile ar fi putut fi coordonate cu grupuri anarhiste din străinătate, a adăugat sursa.

Celulele de extremă stânga şi anarhiste se opun de obicei statului şi capitalismului şi integrează din ce în ce mai mult preocupările legate de mediu în ideologiile lor, spun oficialii francezi.

Acestea s-au dovedit a fi greu de penetrat, au declarat cele două surse. Membrii lor trăiesc adesea în afara reţelei şi sunt paranoici în privinţa străinilor. Ei evită canalele principale de comunicare şi practică o igienă digitală impecabilă. Întrucât atacurile lor sunt, în general, neletale, acestea reprezintă o prioritate mai mică pentru serviciile de securitate care se concentrează în principal pe militanţii islamişti care urmăresc să ucidă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Oare🇷🇺 să fi fost vreun sabotaj🇷🇺 sau să se fi stricat totul atunci🇷🇺