G4Media.ro

Franța: Consiliul Constituțional cenzurează parțial contestatul proiect de lege de reformă a…

Foto: Wikipedia

Franța: Consiliul Constituțional cenzurează parțial contestatul proiect de lege de reformă a sistemului de pensii. Majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani rămâne în vigoare – victoria președintelui Macron și a guvernului său

Consiliul a validat în ansamblu proiectul de lege, cu următoarele excepții:

  • articolul 2, referitor la ceea ce se numește în mod obișnuit „indicele de vechime”;
  • articolul 3, referitor la „contractul de muncă pentru persoanele cu vechime”;
  • articolul 6, care a adus anumite modificări la organizarea colectării contribuțiilor de securitate socială;
  • anumite dispoziții ale articolului 10, referitoare la condițiile de deschidere a dreptului la pensie anticipată pentru funcționarii publici care și-au încheiat activitatea într-un post clasificat ca activ sau superactiv în cursul celor zece ani anteriori la data titularizării lor;
  • anumite dispoziții ale articolului 17, privind monitorizarea individuală specifică în beneficiul angajaților care lucrează sau au lucrat în locuri de muncă sau activități care sunt expuse în mod special la anumiți factori de risc profesional;
  • și articolul 27, care introduce un sistem de informare a persoanelor asigurate cu privire la sistemul de pensii prin repartiție.

„Fără a aduce atingere conformității conținutului lor cu alte cerințe constituționale, Consiliul a cenzurat, prin urmare, aceste șase seturi de dispoziții, care sunt detașabile din punct de vedere juridic de restul legii.” se spune în comunicatul Consiliului Constituțional.

Articolul 7 care prevede majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani nu a fost declarat neconstituțional, iar sindicatele, care se opun categoric acestei schimbări, au declarat că vor continua protestele dacă articolul rămâne nemodificat. Articolele invalidate sunt în bună măsură introduse într-o formulare care să acorde o concesie opoziției, care s-a declarat dezamăgită de decizia Consiliului Constituțional.

Acum președintele Emmanuel Macron are de ales între a promulga textul fără articolele invalidate sau să-l trimită pentru o nouă dezbatere în parlament, dar toate indicațiile sunt că șeful statului va promulga legea în următoarele 48 de ore.

Milioane de persoane au demonstrat pe străzile Franței în ultimele trei luni și mulți alții au participat la greve în semn de protest împotriva intenției guvernului de a schimba vârsta de pensionare.

Consiliul Constituțional a respins însă validitatea propunerii de referendum de inițiativă partajată (parlamentari + cel puțin 10% din corpul electoral) privind fixarea limitei de 62 de ani pentru pensionare.

„Poporul are întotdeauna ultimul cuvânt și va trebui să se pregătească pentru o alternativă care să inverseze această reformă inutilă și nedreaptă”, a spus lidera partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă), Marine Le Pen, cu gândul la următoarele alegeri prezidențiale din 2027. Le Pen este dată în fruntea intențiilor de vot pentru primul tur de scrutin în toate sondajele pentru alegerile prezidențiale din 2027.

„Decizia Consiliului Constituțional arată că acesta este mai atent la nevoile monarhiei prezidențiale decât la cele ale poporului suveran. Lupta continuă și trebuie să-și adune forțele.” a declarat liderul partidului Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă), Jean-Luc Melenchon.

Pentru președintele centralei sindicale CFTC, Cyrille Chabannier, această decizie a Consiliului Constituțional nu este o surpriză, dar „nu schimbă faptul că această lege este nedreaptă și brutală. Lupta continuă pentru ca această lege să nu fie aplicată”.

Demonstrațiile din apropierea Palais Royal – sediul Consiliului Constituțional – au fost interzise și clădirea este înconjurată de forțele de ordine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...