G4Media.ro

Franța demarează în primăvară experimentul săptămânii de lucru de patru zile în…

Sursa foto: Pexels

Franța demarează în primăvară experimentul săptămânii de lucru de patru zile în ministere

Experimentul săptămânii de lucru de patru zile în ministerele din Franța va începe în primăvară și va dura „cel puțin un an”, potrivit unei note a administrației, transmite Le Figaro.

Anunțată în ianuarie de premierul Gabriel Attal, această experiență vizează să evalueze „impactul”, în special „în ceea ce privește echilibrul dintre viața profesională și cea privată”, al proiectului care constă în concentrarea orelor într-un număr redus de zile.

„Ea se va realiza cu un număr constant de angajați” și fără a reduce durata legală a timpului de lucru de 1.607 ore pe an, insistă Direcția generală pentru administrație și funcție publică (DGAFP) în această notă datată vineri. Experimentul va avea loc atât la Paris, cât și în serviciile „descentralizate” (în afara capitalei) ale ministerelor. Operatorii de stat „pot fi implicați (…) dacă acest lucru pare oportun”, explică administrația. „Va fi la latitudinea fiecărui șef de departament să stabilească dacă este oportun sau nu” să efectueze experimentul, adaugă Direcția.

DGAFP speră să întocmească o listă de departamente pregătite să testeze modularea timpului de lucru în aprilie sau mai și să lanseze primele experimente în acest sens. Modularea timpului de lucru va începe „cel târziu în septembrie 2024 pentru o perioadă de cel puțin un an”, se precizează în nota de serviciu. O primă evaluare va fi întocmită în vara anului 2025 și va fi folosită pentru a pregăti „continuarea și/sau extinderea” experimentului.

Pe bază de voluntariat

În plus față de săptămâna de patru zile, administrațiile vor putea testa o săptămână de patru zile și jumătate sau o alternanță între săptămâni de patru și cinci zile. Experimentul va fi realizat pe bază de „voluntariat”, dar vor fi excluși funcționarii publici care au „obligații legale de serviciu”, cum ar fi profesorii, sau orare care diferă de săptămâna tradițională de cinci zile.

„Raționamentul” este de a „evalua modul în care sistemul ar permite (…) ca un număr cât mai mare de angajați să beneficieze”, în special cei care nu au acces la telemuncă, „de o reducere a numărului de zile lucrate cu prezența la birou.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ministerele sunt in Europa să încurce activitatea economică, împreună cu Parlamentul. Ei zilnic schimbă condițiile, astfel încât niciodată să nu fii in legalitate și mereu să cheltui bani aiurea.
    Pe scurt, vreau să spun încă de acum, cu cât ministerele vor lucra mai puțin, cu atat activitatea economică va fi mai înfloritoare!

  2. Păi pot vedea experimentul reușit din RO. La noi mereu s-au lucrat 4 zile sau mai puțin și salariile sunt mari, angajații fericiți