G4Media.ro

Franța depășește China și devine al treilea exportator mondial de armament

Sursa foto: Pixabay

Franța depășește China și devine al treilea exportator mondial de armament

Franța a devenit al treilea exportator mondial de armament în perioada 2017-2021, cu 11% din volumul global, după Statele Unite (39%) și Rusia (19%), dar înaintea Chinei (4,6%), potrivit raportului institutului de referință Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), citat de BFM TV.

În perioada precedentă 2012-2016, Franța se situa pe locul 4, cu 6% din exporturile mondiale, în urma Chinei (6,2%).

Potrivit institutului, Europa este regiunea din lume care a majorat cel mai mult importurile de arme între 2017 și 2021, cu 19% în raport cu perioada 2012-2016.

În acest interval, cei mai mari importatori de arme au fost Marea Britanie, Norvegia și Olanda.

„Deteriorarea gravă a relațiilor dintre majoritatea statelor europene și Rusia a fost un motor important pentru creșterea importurilor europene de arme, în special pentru țările care nu pot răspunde nevoilor interne pe baza industriilor naționale de armament”, arată Pieter D. Wezeman, cercetător principal la Sipri.

În intervalul 2017-2021, exporturile Rusiei au scăzut cu 26% în comparație cu intervalul 2012-2016, iar cele ale Chinei s-au redus cu 31%. În top 5 mondial, care concentrează aproape 80% din exporturile planetei, doar Statele Unite și Franța au înregistrat creșteri în acest interval.

Performanța Franței se explică în principal prin vânzările avionului de vânătoare Rafale. Achizițiile Egiptului, Qatarului și Indiei reprezintă doar ele 56% din exporturile franceze de arme.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Probabil acesta a fost unul dintre subiectele discutate de Emanuel Macron, în repetatele convorbiri cu Vladimir Putin, sub pretextul negocierilor pentru pace. Un fel de a spune „Volodea, dă-i înainte cu războiul că-ți vând armament și ție dar și celor din Europa, speriați de barbarismul și intențiile tale revizioniste! Și folosim, Volodeo, aceleași poteci pe care ți-am trimis arme și până acum, cu tot embargoul lor, că doar nu-mi stric eu afacerile cu moartea, pentru sancțiunile lor. „

    • Cam cui vinde armament in Europa, Franta? Numai unul si unul sunteti pe aici 😀 Europeni cumpara de la americani, insa cer sa fie aparati de francezi, americanii fiind peste ocean.

  2. Iar pentru cei visători, și nu numai, care n-au înțeles că principalele „motoare” ale economiei europene (Germania și Franța) funcționează, în principal, cu gaz și petrol rusesc – fiind în realitate motoare „non-euro” – care „poluează” atât UE cât și NATO, timpul le va devoala o imagine greu de digerat. Să vedeți reacțiile celor doi „membri” ai Alianței, când va fi atacată prima țară NATO. Vor vedea până și orbii!

    • Pentru cei care habarnisti find si nu inteleg mare lucru deja Franta a testat cu succes miercuri versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA lovituri lansate de pe avionul de lupta Rafale . Lasati fratilor dorul de Kamceatka ?

  3. Pentru cei care habarnisti find si nu inteleg mare lucru deja Franta a testat cu succes miercuri versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA lovituri lansate de pe avionul de lupta Rafale . Lasati fratilor dorul de Kamceatka ?

  4. „În intervalul 2017-2021, exporturile Rusiei au scăzut cu 26%”
    In intervalul urmator scaderea va fi de 100%, dupa demonstrarea calitatilor echipamentului furnizat de rusi

  5. Doamne, cum și-au bătut joc de Putin occidentalii. I-au dat puțin frâu liber lui Putin și acesta s-a crezut zmeu. Cu ocazia invadarii Ucrainei, occidentalii și-au încercat tehnica militară pe materialul rusesc. Acum băieții lucrează și pentru rachetele de croazieră, ptr neutralizarea lor. Asta înseamnă ca în timpul războiului, trupele să fie comandate de agiamii, oameni neinstruiti, cleptamani, boschetari.