Franța, Germania, Italia, Spania și Olanda vor implementa reforma privind taxarea companiilor, chiar dacă nu se ajunge la un acord pe acest subiect, la nivelul UE, din pricina boicotului Ungariei
Cele mai mari cinci state europene au anunțat că vor implementa reforma impozitului minim pe profit, pentru companii, chiar dacă Ungaria va continua să respingă la vot această propunere la nivelul Uniunii Europene, informează Reuters.
Oficialii din Franța, Germania, Italia, Spania și Olanda au anunțat vineri că vor pune în aplicare anul viitor un impozit minim global pe profit prin „orice mijloace legale posibile”, în ciuda faptului că Ungaria nu-și va ridica opoziția la nivelul UE.
„În cazul în care nu se va ajunge la unanimitate în următoarele săptămâni, guvernele noastre sunt pe deplin hotărâte să își respecte angajamentul”, au declarat miniștrii de finanțe din Franța, Germania, Italia, Spania și Olanda într-o declarație comună, potrivit Reuters.
„Suntem pregătiți să punem în aplicare impozitul minim global efectiv în 2023 și prin orice mijloace legale posibile”, au adăugat ei în declarația, emisă în marja unei reuniuni cu omologii din UE la Praga.
„Justiția fiscală este o prioritate pentru Uniunea Europeană”, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire, adăugând că reforma va fi pusă în aplicare anul viitor „fie la nivel european, fie la nivel național”.
Reamintim că Ungaria a blocat în iunie, adoptarea de către Uniunea Europeană a unui impozit minim de 15% pe profit, împiedicând adoptarea unui Acord, în sensul acesta, care ar fi transformat reforma globală în lege la nivelul întregului bloc comunitar.
Ministrul ungar al Finanţelor, Mihaly Varga, le-a spus omologilor din UE că ţara sa nu poate sprijini o reformă a modului de taxare a companiilor, ceea ce a împiedicat practic ajungerea la un acord cu privire la acest subiect la nivelul Uniunii Europene.
Ungaria consideră că aprobarea planului de reformă ar putea dăuna economiei europene, însă unii oficiali europeni sugerează că Budapesta își folosește opoziția ca monedă de schimb pentru a obține acces la fonduri de redresare în valoare de miliarde de euro blocate în UE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii