G4Media.ro

Franța, Germania, Polonia, Regatul Unit și Suedia validează coaliția parlamentară din Republica…

Franța, Germania, Polonia, Regatul Unit și Suedia validează coaliția parlamentară din Republica Moldova printr-o declarație comună

Cinci state europene au validat luni actuala majoritate parlamentară din Republica Moldova printr-o declarație comună. Franța, Germania, Regatul Unit, Polonia și Suedia consideră că majoritatea parlamentară din Republica Moldova a fost aleasă în mod democratic și că Parlamentul este, în acest moment, singurul cadru în care se poate rezolva criza constituțională de peste Prut.

Citește comunicatul integral:

“Franța, Germania, Regatul Unit, Polonia și Suedia au remarcat cu mare atenție evoluțiile recente din Republica Moldova. În urma alegerilor parlamentare, majoritatea parlamentară aleasă în mod democratic a luat decizii importante, printre care și formarea unui nou Guvern.

În actuala criză constituțională, susținem Parlamentul Republicii Moldova, ca reprezentant al poporului moldovean, fiind cel mai bun cadru pentru a discuta toate problemele politice, inclusiv pe cele controversate.

Îndemnăm la calm și reținere. Toate părțile implicate poartă responsabilitatea soluționării acestei crize constituționale prin mijloace pașnice”.

Contextul de la Chișinău

Deputaţii din Blocul proeuropean ACUM reprezentat de Maia Sandu şi Andrei Năstase s-au aliat cu socialiştii preşedintelui pro-rus Igor Dodon şi au format un nou Guvern condus de Maia Sandu. Liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care controlează Guvernul în exerciţiu condus de Pavel Filip şi Curtea Constituţională, a contracarat. Curtea a invalidat decizia de numire a noului Guvern, l-a suspendat pe preşedintele Igor Dodon şi a anunţat că parlamentul poate fi dizolvat, premierul Pavel Filip a fost declarat preşedinte interimar şi a anunţat alegeri anticipate pe 6 septembrie. În tot acest timp, Plahotniuc a organizat un miting, Dodon anunţă şi el demonstraţii, Maia Sandu a convocat şedinta noului Cabinet pentru mâine. Şi, cel mai important, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini şi comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, recunosc parlamentul ales care a luat decizia de numire a Guvernului Maia Sandu. În plus, ruşii, prin vicepremierul Dimitri Kozak, salută sprijinul SUA şi al UE.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut în schimb o poziție contrară. Șeful diplomației românești a spus luni într-o conferință de presă că soluția la criza din Republica Moldova sunt alegerile anticipate pe 6 septembrie, așa cum a cerut Curtea Constituțională – instituție criticată însă și de Consiliul Europei pentru subordonarea politică și ”decizii arbitrare”.

Foto: Captură video din Parlamentul Republicii Moldova

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. După ce dl Meleşcanu a… comunicat că RO e cu Plahotniuc, singura dezminţire de luat în serios nu putea veni decât de la dl Iohannis.

  2. Unde zice in comunicat ca cele 5 state au validat coalitia majoritara?? De la sustinere, la validare.

  3. Da mă frate… cât de „pro-europeni” sunt ăia de la ACUM, vă dați seama, sunt atât de „pro-europeni” încât s-au aliat cu socialiștii președintelui pro-rus Igor Dodon!!! Ce s-au gândit ei, fac și ei acolo un fel de USL „euroasiatic” și toată lumea e mulțumită. Și europenii îs mulțumiți,
    și americanii,și rușii.. Toată lumea e super-multumita de treaba asta. ce mai, premiul Nobel pentru pace se va lua pe aceasta alianță dintre ACUM și PSRM.

    • Rusia rules. In Moldova a avut loc o noua Yalta si tot felul de amatori si smecheri dau din coada.

    • n-aveau cum să sară direct la democraţie, trebuie ca Putin să cadă şi abia atunci putem vorbi de libertate în RM