G4Media.ro

Franța, Grecia și Spania se angajează să investească în tehnologii de economisire…

sursa foto: Unsplash/ redcharlie

Franța, Grecia și Spania se angajează să investească în tehnologii de economisire a apei pentru a proteja fermierii de secetă

Oficialii Uniunii Europene s-au angajat să dezvolte mai multe tehnologii de economisire a apei în agricultură pe măsură ce seceta se agravează, relatează Euronews.com.

Oficialii din nouă țări din sudul UE au declarat că vor colabora pentru a reduce presiunea asupra agricultorilor și amenințările la adresa securității alimentare.

Promisiunile au fost făcute în timpul unei reuniuni în Cipru a așa-numitelor țări MED9 – Croația, Franța, Grecia, Italia, Malta, Portugalia, Spania și Slovenia – pentru a aborda problema deficitului tot mai mare de apă ca urmare a schimbărilor climatice, în special în regiunea mediteraneeană, despre care se spune că este afectată într-o măsură mai mare decât alte părți ale blocului cu 27 de membri.

Oficialii s-au angajat, de asemenea, să facă schimb de date tehnice și practice și să lanseze programe comune de cercetare pentru a face utilizarea apei cât mai eficientă posibil.

„Schimbările climatice reprezintă o amenințare reală pentru producția alimentară la nivel mondial, iar acest risc este și mai grav în zona mediteraneeană”, a declarat ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas, în cadrul reuniunii. „Trebuie să luptăm împotriva schimbărilor climatice și, în același timp, să adaptăm condițiile de muncă ale agricultorilor noștri la această nouă situație climatică”.

Cum ar putea UE să economisească apă în agricultură?

Ministrul cipriot al agriculturii, Maria Panayiotou, a avertizat că Europa s-a confruntat anul trecut cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani și a citat exemple locale de sisteme de irigații „inteligente” și tehnologii legate de energia solară care ajută la protejarea culturilor, generează electricitate și economisesc apa cu 30 %.

Ministrul portughez al agriculturii, Jose Manuel Fernandes, a îndemnat la creșterea fondurilor UE pentru a contribui la finanțarea noilor tehnologii de economisire a apei și la crearea de noi stimulente pentru atragerea tinerilor în vederea revitalizării unei populații agricole îmbătrânite.

Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a evidențiat cele mai recente tehnici care ajută la crearea de noi culturi, capabile să se dezvolte în condiții climatice mai aspre, în timp ce Fernandes a afirmat că așa-numita cercetare genomică este „total diferită” de culturile modificate genetic, care au stârnit controverse în cadrul blocului în trecut.

Oficialii MED9 au îndemnat, de asemenea, UE să vină cu o abordare comună a conservării apei, ținând cont în același timp de cerințele regionale.

„Deoarece criza climatică va avea un impact major asupra securității alimentare globale, adaptarea la schimbările climatice trebuie să se afle în centrul politicilor noastre comune”, a declarat ministrul sloven al agriculturii, Mateja Čalušić.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează