G4Media.ro

Franța: Începe lupta pentru reforma pensiilor – proiectul de lege al guvernului…

foto: Facebook Adunarea Națională a Franței

Franța: Începe lupta pentru reforma pensiilor – proiectul de lege al guvernului Elisabeth Borne intră în comisiile parlamentare, iar sindicatele se pregătesc de noi greve masive

Prim ministra Elisabeth Borne a declarat că majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani rămâne obiectivul ferm al guvernului.

“Nu, acest lucru nu mai este negociabil. Pensionarea la 64 de ani și accelerarea reformei este compromisul pe care l-am propus după ce am ascultat organizațiile patronale și sindicale, după ce am făcut schimb de opinii cu diferitele grupuri parlamentare. Și, vă spun eu, este necesar pentru a asigura echilibrul sistemului.” a declarat prim ministra Borne la Franceinfo.

Proiectul de lege prevede ca pe lângă majorarea vârste de pensionare să fie prelungită și durata cotizării la fondul de pensii de la 41 la 43 de ani pentru încasarea unei pensii de stat complete, precum și eliminarea unora dintre regimurile speciale de pensii.

Marile centrale sindicale au anunțat pentru 31 ianuarie o nouă zi de acțiuni de protest, după cea din 19 ianuarie care a scos în stradă peste 2 milioane de oameni, potrivit sindicatelor, sau 1,1 milioane potrivit autorităților.

Compania națională de căi ferate SNCF estimează că numai unul din trei trenuri de mare viteză TGV și OUIGO vor circula și numai unul din cinci trenuri regionale TER vor circula. În regiunea pariziană circulația trenurilor RER (expres regional) va fi puternic perturbată ca și cea a liniilor de metrou din Paris.

În ceea ce privește traficul aerian, Autoritatea aeronautică civilă franceză (DGAC) a cerut companiilor aeriene să anuleze unul din cinci zboruri de pe aeroportul Orly din Paris, ca măsură de precauție.

Se așteaptă de asemenea ca în învățământul primar rata de participare la grevă să fie de peste 70%, nivel atins pe 19 ianuarie.

Reforma pensiilor este un punct esențial al platformei program a președintelui Emmanuel Macron cu care a fost reales în aprilie 2022. Dar guvernul condus de prim ministra Borne nu are o majoritate absolută în Adunarea Națională unde trebuie să se bazeze pe sprijinul Republicanilor (centru-dreapta).

Cum alianța stângii Nupes (care introdus mii de amendamente la proiectul de lege) și Reunirea Națională (dreapta populistă) se opun reformei, guvernul Borne s-ar putea vedea nevoit să-și angajeze responsabilitatea pe acest proiect pentru adoptarea sa în forma dorită de guvern. Până acum acest procedeu constituțional a fost folosit de 10 ori în actuala legislatură și de fiecare dată opoziția a introdus o moțiune de cenzură, niciodată adoptată pentru că Republicanii nu au participat niciodată la vot.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „In Franta exista un sistem întreg de protecție socială care permite coexistența unor regimuri multiple de iesire la pensie.
    Cei care cotizează la regimul special(funcționarii, salariații de la companiile naționale și locale de transport – cum este SNCF (căile ferate) ori RATP (regia de transport parizian) ori salariații de la companiile de gaz și de electricitate, birourile de notariat, salariații de la Opera din Paris și cei ai Comediei franceze, adică, 7% dintre angajații din Franța.), beneficiază, în general, de condiții mai bune pentru pensionare: este posibilă ieșirea înainte de vârsta legală chiar dacă au cotizat mai puțin dar există și un mod de calcul al pensiei mai avantajos.
    Acum, Guvernul dorește dispația regimurilor speciale și a atenționat că și acești salariați vor trebui să lucreze 2 ani suplimentari.

    • Justificarea guvernului este că dorește să stabilească un echilibru financiar pentru sistemul de pensii.
      Altfel spus, cere să se lucreze mai mult pentru a se putea cotiza mai mult la sistem.

      Dacă ne uităm pe ce bani se bazează statul francez, Conturile arată că în 2021, sistemul a avut un PLUS de 900 de Milioane de euro iar în 2022 a avut PLUS de 3,2 Miliarde de euro – după cum susține în ultimul raport Consiliul de Orientare a Pensiilor.

      Dar, potrivit Ministerului Muncii, DEFICITUL la sistemul de pensii ar putea ajunge la 13 miliarde de euro în 2030 și la aproape 44 de miliarde de euro, în 2050.
      Reforma nu va putea acoperi acest deficit.
      În Franța, vârsta legală de ieșire la pensie, a trecut, în 2010, de la 60 la 62 de ani.
      Odată cu noua reformă, Executivul dorește să crească perioada activă, până la 64 de ani.
      Practic, treptat, de la 1 septembrie se dorește adăugarea a câte 3 luni, pe an, pentru a se ajunge la 64 de ani, în 2030.”